Menu
'Piet, we zullen je nooit vergeten.'

'Piet, we zullen je nooit vergeten.'

Ajax verloor vrijdag een van zijn iconen, een van de grootste Ajacieden in de roemruchte clubhistorie. Voor, tijdens en na Ajax – Sparta werd de voormalige linksbuiten groots herdacht in de Amsterdam ArenA. Piet Keizer is 73 jaar geworden.

Vijf minuten voor de aftrap van het treffen met Sparta schalt de basstem van Rinus Michels door de ArenA. ,,De grote kracht van Piet Keizer is dat hij een wedstrijd in vijf minuten kan beslissen’’, klinkt het karakteristieke stemgeluid van Ajax-icoon en succestrainer Rinus Michels. Het is een soundbite bij fraaie actiebeelden. Op de stadionschermen passeren de fraaiste en meest kenmerkende acties van de vleugelspeler die Keizer was.

Compliment
De linksbuiten en de trainer vierden grote successen, maar de onderlinge band was eufemistisch gesteld minder goed. Het compliment van Michels is dan ook vooral een erkenning van vakmanschap en klasse. Wereldklasse zelfs. Het Ajax van Michels, Cruijff en zeker ook Keizer en vele andere Ajacieden groeide eind jaren zestig, begin jaren zeventig uit tot een van de allerbeste elftallen in de voetbalhistorie.

De aanleiding was een treurige, maar wat was het genieten van de fraaie staaltjes van Keizer die in de ArenA waren te zien. Nog een keer toonde de linksbuiten zijn befaamde schaar in het stadion van Ajax en voor de ogen van de Ajax-fans. Met als ultieme passeeractie: dé inleiding op de 1-0 van Dick van Dijk in de Europa Cup I-finale van 1971 tegen Panathinaikos. De passeeractie en voorzet van Keizer zijn waarschijnlijk zijn beroemdste Ajax-acties ooit.

‘Herinneringen verbinden wat het oog niet meer ziet’, was de tekst op een spandoek, die kon gelden als begeleidend commentaar. Het dundoek hing ter ere van ‘Piet’ aan de tweede ring. De erelijst op die tweede stadionring was deels ook een eerbetoon aan Keizer. Wie als Ajacied heeft bijgedragen aan zes landstitels, vijf KNVB Bekers, een Wereldbeker en drie Europa Cups (plus nog vele andere prijzen) is een mede-vormgever van die erelijst.

Ras-Ajacied
,,Piet was een clubicoon, een ras-Ajacied’’, sprak Edwin van der Sar de bijna uitverkochte ArenA toe. De Ajax-directeur appelleerde vanzelfsprekend ook aan de 409 duels en 189 goals van de linksbuiten in Ajax 1. ,,Hij speelde alleen voor Ajax en was een echte Ajax-linksbuiten. Naast winnen wilde Keizer ook het publiek vermaken. Piet, we zullen je nooit vergeten.’’

Wat volgde was een indrukwekkende minuut stilte.

Ajax zal Piet Keizer nooit vergeten.

Mooie woorden van directeur Edwin van der Sar.
Mooie woorden van directeur Edwin van der Sar.
Het nummer 11 van Piet Keizer kwam overal terug zondag.
Het nummer 11 van Piet Keizer kwam overal terug zondag.
De Ajacieden droegen bij opkomst nummer 11 op hun borst, de mascottes nummer 11 op hun rug.
De Ajacieden droegen bij opkomst nummer 11 op hun borst, de mascottes nummer 11 op hun rug.
Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst