Menu

Pijn en verslagenheid bij Ajacieden

Geen opgeluchte of blije Ajacieden na een Champions-Leagueduel deze keer. Pijn, vermoeidheid en teleurstelling droop van de gezichten van de Ajacieden. Sommigen vochten tegen de tranen. 'Onbegrijpelijk', en 'dat is voetbal', waren de reacties die sommigen nog net konden uitbrengen.

Aanvoerder Chivu: ,,Het doet pijn, maar we moeten doorgaan. Dit is voetbal. Hoe die laatste minuut ging, weet ik niet meer goed. Ik slipte weg en daar was Inzaghi. We misten de ervaring in deze wedstrijd, want we wisten niet goed wat we moesten doen na de 1-1 en de 2-2. We waren zo dichtbij. We voetbalden goed. Elke keer als we gelijk maakten, dachten we dat we het zouden halen, de halve finale. We hebben verloren en dat doet pijn. We zullen het moeten accepteren."

,,Het is extra zuur omdat we twee keer beter waren dan Milan'', vond Andy van der Meyde. ,,We hebben goed gespeeld. De eerste helft kregen we niet veel kansen, maar de tweede helft was goed. Als je twee keer scoort, denk je dat je er bent. Ik weet niet wat er gebeurde bij het laatste doelpunt. Misschien stonden we net verkeerd. Tja, zo is voetbal.” Verloren werd er al eerder in de Champions League. Bijvoorbeeld in hetzelfde stadion, maar dan tegen Inter. Toen had het echter geen directe gevolgen. Dit verlies betekent het einde van Europees voetbal dit seizoen. ,,Dat gevoel is nieuw voor ons. Ik weet dus niet hoe we er op reageren. Met hoogtepunten en dieptepunten moet je leren omgaan. Sommige jongens hadden tranen in de kleedkamer. Ik nog net niet, maar ik moest er tegen vechten. Die emoties horen er ook bij. Het is onbegrijpelijk, ongelooflijk. De voldoening over het feit dat we toch zo ver zijn gekomen, komt misschien later nog. Nu even niet.”

De man met de meeste ervaring op het veld aan Ajax-zijde was Jari Litmanen. De Fin wist niet waar het was misgegaan. ,,Dat is moeilijk te zeggen, want we hebben goed gespeeld. We zijn twee keer teruggekomen van een achterstand. Het is niet leuk. Als je duidelijk de mindere bent in een wedstrijd kun je zeggen ´ok´, maar we waren nu zeker niet minder.”

Litmanen zocht de verklaring van het verlies in de ervaring waar het Ajax aan ontbreekt en de individuele klasse van de spelers van de tegenstander. ,,Op de bank zat iemand die een paar jaar geleden Europees voetballer van het jaar was! En Inzaghi is altijd gevaarlijk, ook al raakt-ie misschien maar vijf ballen in een wedstrijd. Op belangrijke momenten had Milan net iets meer ervaring. En zulke topwedstrijden worden beslist op kleine verschillen'', wist Litmanen.

Toch prees ook hij zijn jonge teamgenoten. ,,Niemand had dit verwacht van ons, dus het is mooi meegenomen. Nu is iedereen teleurgesteld, maar we kunnen het hoofd omhoog houden en verder gaan. Het is in ieder geval een goede ervaring geweest voor de jongens.” Voor de Fin persoonlijk had het verlies nog een extra naar bijsmaakje. ,,Vorig jaar ben ik er in dezelfde fase, op dezelfde manier ook uitgevlogen. Dat was met Liverpool. Dat je er op zo´n lullige manier uitvliegt, is iets waar je mee moet leren leven”, besloot hij nuchter.