Menu
Pijnlijk afscheid van de onneembare veste

Pijnlijk afscheid van de onneembare veste

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 3 april 1996 wanneer Ajax na zijn laatste optreden in het Olympisch Stadion met gebogen hoofd van het veld stapt.

In de UEFA Champions League is het Ajax van Louis van Gaal al negentien wedstrijden zonder nederlaag. Een Europees record. En de titelhouder mag dan wat aan het kwakkelen zijn, Panathinaikos-thuis moet toch te doen zijn. En dat is het ook, want Ajax verschaft zich in het Olympisch Stadion genoeg kansen om een geruststellende overwinning mee naar Athene te kunnen nemen. Alleen het afmaken laat ernstig te wensen over en wanneer een spaarzame Griekse tegenstoot in de 87ste minuut tot de 0-1 van de Poolse spits Krzystof Warzycha leidt, is Ajax in last.

Naargeestig einde
Vervelende bijkomstigheid is ook nog dat de eerste halve finalewedstrijd tegen deze oude Europese bekende (in 1971 won Ajax zijn eerste Europa Cup op Wembley ten koste van Panathinaikos) een naargeestig einde betekent van bijna veertig jaar Europees voetbal in het Olympisch Stadion. Bezoekende buitenlandse clubs ervoeren het voor de Spelen van 1928 geschapen bouwwerk van baksteen en beton als een praktisch onneembare veste.

Ajax-SC Wismut (1-0) was eind 1957 de eerste van 39 Europa Cup 1-wedstrijden die Ajax in het Olympisch Stadion speelde. Behalve van Panathinaikos, enkele maanden voor de opening van de Amsterdam ArenA, is er verder alleen nog van Benfica verloren, begin 1969. Tel je alle Europese bekerwedstrijden die Ajax in Amsterdam-Zuid speelde (en de met 3-0 gewonnen Wereldbekerwedstrijd tegen Independiente uit 1972) bij elkaar op, dan kom je tot 71 wedstrijden waarvan er slechts vijf verloren gingen.

Ioannis Kalitzakis en Georgios Kapouranis (rechts) bestrijden Nwankwo Kanu.
Ioannis Kalitzakis en Georgios Kapouranis (rechts) bestrijden Nwankwo Kanu.

In het Olympisch Stadion is Ajax al bijna net zo thuis als in de eigen Watergraafsmeer en op de doorgaans perfecte grasmat zijn grootse Europese ploegen als Liverpool, Celtic, Arsenal, Real Madrid en Bayern München tureluurs gespeeld. Ook tegen Panathinaikos verloopt het positiespel aanvankelijk soepel, maar als doelpunten uitblijven, hapert het tik-tak-combinatievoetbal.

Coach Van Gaal heeft Ronald de Boer linksbuiten gezet, noodgedwongen omdat Marc Overmars en Martijn Reuser zware kwetsuren hebben opgelopen en aankoop Peter Hoekstra niet speelgerechtigd is. De Boers favoriete rechtshalf-plek wordt ingenomen door Jari Litmanen. De omzettingen brengen Ajax, dat begint te zuchten onder de last van heel veel wedstrijden in twee successeizoenen, wat uit balans.

Countergoal
De countergoal die de Grieken op de valreep maken, voelt  als een mokerslag en brengt Ajax aan het wankelen. Zelfs Van Gaal zegt er rekening mee te houden dat zijn ploeg in de return door de knieën zal gaan. Maar zie, in Athene zal de kampioen van Europa een formidabele veerkracht tonen. En zoals dat gebeurde met de thuisnederlaag uit 1969 tegen Benfica, zal ook de afgang bij het verlaten van de onneembare veste met een klinkende uitzege worden rechtgezet.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie. Bestel via onderstaande button deel 1 van de Ajax-Encyclopedie]

AJAX ENCYCLOPEDIE

Fotobijschrift (boven): De aanvoerders Danny Blind en Ioannis Kalitzakis van Panathinaikos betreden als eersten de Olympische veste van Ajax die niet geheel onneembaar zal blijken.

Foto’s: Beeldbank Ajax