Menu

Pijnlijk verlies Ajax bij Vitesse

Ajax heeft in het Arnhemse Gelredome een pijnlijke 3-0 nederlaag geleden tegen Vitesse. Door deze nederlaag hebben de Amsterdammers de kansen op Champions League voetbal niet meer in eigen hand. Slechts tien minuten was er sprake van een open wedstrijd. Want al voor rust hadden de Arnhemmers de score naar een onoverbrugbare 3-0 getild. Ajax zakte naar de vijfde plaats.

Interim-trainer Hans Westerhof had zondag tegen Vitesse noodgedwongen een geheel andere rechterflank als vorige week. Westerhof moest het stellen zonder Brian Laudrup die een rugblessure heeft opgelopen. Tijjani Babangida verscheen aan de rechterkant en had Abubakari Yakubu als middenvelder achter zich. Aron Winter nam de rechtsbackpositie weer voor zijn rekening.

De Ajax-trainer kon na het verlies nog de positieve punten zien. 'De eerste tien minuten speelden we goed. We hadden een gevarieerde aanval. Maar het eerste misverstandje leverde Vitesse al een 1-0 voorsprong op en dat was precies in hun pulletje . Vitesse verdedigde heel gegroepereerd waardoor er nooit een een-tegen-een-situatie op de vleugels kwam.'

In de beginfase lag de bal overigens al na drie minuten achter Fred Grim, maar Ajax had het geluk dat Arco Jochemsen bij het binnentikken van de bal uit een vrije trap in buitenspelpositie verkeerde. Bij Ajax was vooral Shota Arveladze in de beginfase gretig. De Georgier had echt zijn zinnen gezet op de wedstrijd tegen Vitesse, maar was zeer ongelukkig. Zijn eerste schot was een simpele prooi voor de goedkeepende Dragoslav Jevric en nadat hij de bal kreeg van de ver opgerukte Richard Witschge stond Arveladze net even te scherp. Een fluitsignaal wegens buitenspel was zijn deel.

Binnen dezelfde tien minuten waarin het met Ajax redelijk ging, scoorde de thuisploeg. Pierre van Hooijdonk legde de bal met het hoofd breed op Mamadou Zongo. Zongo zette vervolgens vanaf rechts voor en Van Hooijdonk dook voor Cristian Chivu om de 1-0 binnen te werken.

Ajax kreeg in de 23e minuut een kans op de gelijkmaker. Een aanval over rechts via Babangida, had Shota Arveladze als tussenstation en Richard Knopper als beoogd eindstation. Keeper Jevric sprong er echter tussen. Een minuut later stond de doelman weer in de weg bij een schot van Knopper, deze keer uit een vrije trap.

Een schutterende Ajax-verdediging, Frank Verlaat was te laat en Fred Grim stompte de bal door het centrum weg, keek luttele tellen later toe hoe oud-Ajacied John van den Brom de bal in het verlaten doel lepelde en Vitesse op een 2-0 voorsprong zette. Trainer Ronald Koeman geloofde zijn ogen niet. ' Het begin van de wedstrijd was voor Ajax', analyseerde de Groninger achter. 'Ik had ook niet het gevoel dat wij in de wedstrijd zaten. Toen ik naar het scorebord keek stond daar wel 2-0. Tsja, dat is voetbal.'

De vechtlust van de jonge Yakubu raakte daardoor niet van slag. In tegendeel. De junior zette met een listig balletje tussendoor Babangida in een prima uitgangspositie. De Nigeriaan deed er echter te weinig mee.

Vitesse deelde in de 39e minuut de genadeklap uit aan Ajax. Michel Kreek, ook ex-Ajax, bracht de bal uit een vrije trap in de doelmond. Iedereen miste de bal, Verlaat omdat hij met een omhaal wilde opruimen, behalve Van Hooijdonk, die daarmee zijn 24e treffer van het seizoen maakte.

Ajax kreeg in de eerste helft nog kleine kansjes. Zo schoot Jesper Gronkjaer voorlangs, waar hij beter Arveladze had kunnen bedienen. Daardoor bleef het 3-0. Dezelfde stand als vorig seizoen bij rust. Toen kwam Ajax nog sterk terug in de tweede helft.

Dat kon de ploeg zondagmiddag niet bolwerken. Wel was er een schot van Knopper die naast ging en had Yakubu de eerste treffer op de schoen, maar Jevric kon er nog net zijn vingertoppen onder krijgen. Een minuut later stuurde Jan van Halst Yakubu de diepte in. Diens voorzet op Babangida was goed, maar de kleine rechtsbuiten schoot in de handen van de Vitesse-doelman.

Veel gebeurde er niet meer in de tweede helft. Vitesse leunde comfortabel achterover in de zetel. De voor Arveladze ingevallen Wamberto had een klein kansje, maar schoot te krachteloos in. Witschge had twee minuten voor tijd pure pech dat de bal na zijn vrije trap op de kruising uiteen spatte. De laatste mogelijkheid was er een voor Knopper. Maar zoals eerder in de wedstrijd was het ook nu weer Jevric die de Ajacied te snel af was. Daardoor redde Ajax de spreekwoordelijke eer niet. Vitesse passeert Ajax op de ranglijst. Omdat Feyenoord won van AZ wordt Ajax ook door de Rotterdammers gepasseerd en komt op de vijfde plaats.    

Arveladze vroeg zich af waarom hij de bal niet kreeg nadat Gronkjaer op links goed was doorgegaan.

Jesper Gronkjaer (foto) kreeg in de tweede helft Stefan Nanu als directe tegenstander. In stijl passeert de Deen de Roemeen.

Frank Verlaat (foto) moest alles uit de kast halen tegen de enorm sterke Pierre van Hooijdonk. Dat ging soms gepaard met merkwaardige capriolen.

Richard Witschge (foto) was onfortuinlijk bij het nemen van een vrije trap. De bal spatte uiteen op de kruising.

Fred Grim en Jan van Halst (foto) drukken het ongeloof uit in gebaren. Van Hooijdonk scoorde zojuist de derde treffer. Vitesse - Ajax 3-0 (3-0) 1-0 Van Hooijdonk 9' 2-0 Van den Brom 27' 3-0 Van Hooijdonk 39' Vitesse Jevric, Van den Brom (70'Grozdic), Van Hintum, Kreek, Van Hooijdonk, Laros, Sikora, Jochemsen (19'Diarra), Wisgerhof (46'Nanu), Veldman, Zongo. Ajax Grim, Winter, Van Halst, Verlaat, Witschge, Gronkjaer, Knopper, Chivu, Babangida, Arveladze (77'Wamberto), Yakubu. Bijzonderheden De wedstrijd is met 26.600 toeschouwers uitverkocht. De arbitrage is in handen van scheidsrechter Ruud Bossen. Gele kaarten: Winter, Veldman.