Menu

Pijnlijk verlies Ajax in Auxerre

Ajax bleek in twee wedstrijden niet opgewassen tegen het aanvallend vermogen van AJ Auxerre. In de eerste helft konden de Ajacieden nog redelijk controleren, na het tweede doelpunt van de Fransen was de rust weg bij de ploeg van Koeman en dwong Auxerre een paar minuten voor tijd plaatsing in de kwartfinale van de UEFA Cup af door het voor Ajax dodelijke derde doelpunt te maken. Ronald Koeman noemde de nederlaag 'zeer pijnlijk'.

Koeman wilde de Franse equipe op dezelfde manier bestrijden als in Amsterdam: proberen snel te scoren en de voorsprong behouden. Bij een Amsterdams doelpunt zou Auxerre immers driemaal moeten scoren om door te gaan naar de kwartfinales. De verwachting was dat Auxerre zou aanvallen waardoor Ajax meer ruimte zou krijgen en daarvan zou kunnen profiteren. Dat Auxerre meteen jacht maakte op het doelpunt klopte. Alleen kreeg Ajax niet de zo gewenste ruimte. Pas na een halfuur spelen kreeg de ploeg zijn eerste kansje. Boukhari kwam zijn man op de achterlijn fraai voorbij en legde terug op Babel. De jonge spits schoot echter te zacht in, waardoor keeper Cool makkelijk redding kon brengen.

Babel
Een minuut later scoorde de thuisploeg aan de overkant. Kalou kopte een vrije trap van Cheyrou onhoudbaar binnen: 1-0. Pas toen leken de Ajacieden wakker geschud. Auxerre was de underdog, maar ineens leek de volgende ronde voor Ajax niet meer zo dichtbij. De Amsterdammers begonnen wat minder terughoudend te spelen en konden zowaar de thuisploeg even onder druk zetten. Het resulteerde in een mooi doelpunt van Ryan Babel. De spits zette zelf de aanval op, passte vervolgens op Rosales aan de rechterkant, deze gaf de bal mee aan de buitenom gekomen Trabelsi die goed voorzette. Babel schoot hard en feilloos in. ,,Die 1-1 gaf ons een ruggensteun'', sprak Koeman na afloop. ,,Er kwam wat meer rust in het elftal en we konden de wedstrijd in die fase controleren."

Daarna bleef Auxerre op jacht gaan naar doelpunten. De Fransen roken hun kansen, want bij Ajax werd er, op Trabelsi na, niet goed verdedigd, waar de Franse aanval dankbaar gebruik van maakte. Tien minuten na rust was er weer zo'n goede aanval van de thuisploeg. Stekelenburg bracht in eerste instantie redding, maar door rommelig uitverdedigen van Ajax kreeg Cheyrou uiteindelijk de bal in de voet gespeeld. De middenvelder haalde hard uit en Stekelenburg was voor de tweede keer gepasseerd. Koeman: ,,We leden in veel situaties balverlies, we maakten slechte keuzes en speelden onrustig. Dat roken ze."

Het middenveld liet in de tweede helft weinig creatief voetbal zien, waardoor de aanval geen goede toevoer kreeg. Ajax raakte de controle kwijt, maar met de 2-1 achterstand op het scorebord zouden de Amsterdammers zich nog altijd plaatsen voor de volgende ronde. Koeman besloot tien minuten voor tijd Urby Emanuelson zijn debuut te gunnen en even later bracht hij ook Hedwiges Maduro voor het eerst in. En juist op dat moment ging het mis. Terwijl Auxerre klaar stond om een corner te nemen, werd Anthony Obodai naar de kant gehaald voor Maduro. De verdediger was nauwelijks in het veld toen de corner werd genomen en invaller Mathis raak kopte. ,,De dekking in het zestienmetergebied staat vast en Obodai heeft een rol buiten dat gebied. Daarom kon ik gewoon wisselen. Al vind ik wel dat de scheidsrechter had moeten wachten met de spelhervatting tot Maduro was opgesteld. En het is extra zuur dat uit een corner vlak voor tijd wordt gescoord", aldus Koeman.

Het derde doelpunt van de thuisploeg betekende de genadeslag voor Ajax. Alle ballen werden in de laatste minuten naar voren geschoten in de hoop dat een aanvaller hem zou oppikken en er nog iets mee kon doen. Maar dat was teveel gevraagd. ,,Ik had vooraf veel vertrouwen in het team'', zei Koeman. ,,Zeker sinds de kritiek van de laatste tijd voelden de jongens dat het belangrijk was in Europa verder te komen. Want als het kampioenschap onhaalbaar lijkt, kun je dat enigszins doen vergeten door in Europa goed te presteren. En zolang je kans hebt op een prijs is het seizoen niet mislukt. Maar wij brachten in de tweede helft te weinig in aanvallend opzicht en het centrale verdedigingsduo had nu meer problemen dan in de eerste wedstrijd. Kalou speelde een fantastische wedstrijd, net als Benjani. Wij hadden veel problemen met de aanvallers van Auxerre. We zaten in een moeilijke situatie die we met een jong team moesten zien op te lossen. We hebben veel blessures en de vorm ontbreekt. De 'voetbalslimheid' in dit elftal ontbreekt. En je ziet dat je het dan niet redt. Het is heel erg dat we zijn uitgeschakeld in Europa", concludeerde Koeman teleurgesteld.

Naar het fotoverslag Auxerre - Ajax >>