Menu
Pijnlijk verlies Zaterdag 1 in Brabant

Pijnlijk verlies Zaterdag 1 in Brabant

Na de 2-2 vorige week tegen Sparta Nijkerk, heeft de Zaterdag 1 wederom punten laten liggen. In het Brabantse Veen, verloren de Amsterdammers met 3-1 van het plaatselijke Achilles.

Ajax, dat door blessures met een sterk uitgedunde selectie was afgereisd, begon rommelig en met te weinig overtuiging aan de wedstrijd. Al snel bleek dat de thuisclub vanmiddag zeer veel inzet in petto hadden. In de achtste minuut belandde de bal op de stip. Edwin Soenarto begin een overtreding op Enis Ulusan en de toegekende strafschop werd feilloos benut door Sezer Sulun, 1-0.

In de voorgaande minuten werd al duidelijk wat het strijdplan zou worden van Achilles Veen. De bal werd zo snel mogelijk naar voren geschoten om vervolgens met veel opportunisme Ajax verder te bestrijden. Ajax bleef volharden in het verzorgd opbouwen van iedere aanval, maar had voorin te weinig vernuft en stootkracht. Het beet wel van zich af maar eigenlijk gebeurde dit zonder tanden.

De thuisclub trok langzaam het duel naar zich toe zonder groots voetbal, maar met passie en wilskracht. Dit werd bijna beloond in de twintigste minuut toen de 2-0 bijna niet te missen viel. Ajax bleef verder slordig en pover voetballen en mocht dan wel optisch misschien het meeste balbezit hebben, maar het dwong verder helemaal niets af. Aanvoer van de vleugels was te beperkt en voorin moest Joost Heij zich wel heel eenzaam hebben gevoeld. Aldus werd Tonnie Cussel node gemist al was het alleen maar omdat hij juist wel verrassende acties in huis heeft en het nodige voetbalgogme bezit.

Hoe logisch was het dus dat in de 33e minuut Ajax uitgerekend uit een cornerbal wist toe te slaan, want daarvoor had het nog geen enkele kans gecreëerd. De corner (genomen door Kenneth Misa Danso) werd uitstekend binnengelopen door Joost Heij die zo bewees dat hij precies weet waar je moet lopen als spits, 1-1. Even leek het erop dat dit nodig was om Ajax aan het voetballen te krijgen, maar luttele minuten later ontsnapte Ajax toen een boogbal van Enis Ulusan net over ging. Het duel werd overigens ook gemener en met name Kevin de Visser was het mikpunt van de vaak pittige overtredingen. Ajax ging mee in de strijd maar won het bijna nooit van de gedreven groen-witte brigade die zichzelf te kort deden met de 1-1 ruststand. Kenneth Misa Danso was zelfs nog dicht bij de 1-2 (kopbal) in blessuretijd na goed voorbereidend werk van Raymon Lagerburg.

Beterschap in het tweede bedrijf dan maar? Het antwoord werd snel gegeven. Nee, want binnen de minuut lag de 2-1 al achter doelman Brian van der Werff die in eerste instantie nog knap redde op een inzet. Amsterdammer in Brabantse dienst Rowin van Zaanen was er echter als de kippen bij om de bal binnen te tikken in de rebound. Ajax was hardleers en opnieuw liet men zich te gemakkelijk aftroeven. De thuisclub, dat wederom vol gas over het veld bewoog, was in de 54e minuut dicht bij de genadeklap maar de Ajax-goalie redde bekwaam. Ajax leek ondertussen niets van de eerste helft te hebben geleerd. Duels werden te gemakkelijk verloren en aanvallend werden er nauwelijks potten gebroken.
Ajax had een gelijkmaker voetballend waarschijnlijk niet verdiend, maar het kon zomaar een breekpunt in het duel zijn. In plaats van de 2-2 binnen te schieten was het negen minuten later aan de overkant wel raak. Ajax werd er keihard uit gecounterd, nadat vlak daarvoor Joost Heij nog een grote kans miste voor Ajax. Het was wederom Rowin van Zaanen ( ex-HBOK, DWV en FC Volendam) die Ajax pijn deed, 3-1.

Zo leed Ajax behoorlijk gezichtsverlies. Niets viel er af te dwingen op de 3-1 zege van Achilles Veen dat in alle linies strijdbaarder was dan de Amsterdammers.

Fotografie: Rob van Vliet