Menu
Pijnlijke zeperd voor Ajax bij Vitesse

Pijnlijke zeperd voor Ajax bij Vitesse

Ajax heeft zondag pijnlijk puntenverlies geleden in de strijd om het kampioenschap. In de Gelredome leek de overwinning na een dik uur spelen binnen handbereik. Een doldriest Arnhems kwartiertje werd de Amsterdammers alsnog fataal. Vitesse boog een 0-2 achterstand om naar een 3-2 overwinning. ,,Dit is een heel dure les.’’

De Ajacieden begonnen nog zo goed aan het uitduel bij de Vitessenaren. Het duel in de niet uitverkochte, maar met 21.867 toeschouwers wel een seizoenrecord boekende Gelredome ontbrandde pas na een half uur voetballen. Uitblinker Kenneth Vermeer leidde de Amsterdamse openingstreffer in met een prachtige redding. Oud-Ajacied Jan-Arie van der Heijden kon van heel dichtbij vol uithalen, maar zag de Ajax-doelman cruciaal redden. De ploeg van Frank de Boer bleef een tegentreffer bespaard. Drie minuten later lag de bal wel achter Piet Velthuizen. Een doelpoging van Lasse Schöne werd onderweg van richting veranderd door Guram Kashia en hielp de gasten daarmee ietwat lucky aan een voorsprong.

De Amsterdammers hadden vlak daarvoor over geluk weinig te klagen. Van der Heijden ging naar het gras in de zestien, maar scheidsrechter Bas Nijhuis liet doorspelen. In het voorgaande halfuur had het duel tussen de titelkandidaten veel weg van een schaakspel. Een potje schaak met sensationele uitschieters. Zo bracht Velthuizen na het eerste kwartier redding op een inzet van spits Siem de Jong. Nauwelijks een minuut later verijdelde Vermeer de schietkans van Renato Ibarra. Eriksen zag zijn doelpoging, op aangeven van controleur Christian Poulsen, uiteindelijk afketsen op publiekslieveling Velthuizen. Saai was het nooit in de Gelredome.

Toby Alderweireld verlaat teleurgesteld het veld in Arnhem. Toby Alderweireld verlaat teleurgesteld het veld in Arnhem.

De Boer had zijn elftal vooraf nauwelijks aanpast, een week na de glansrijk gewonnen Klassieker (3-0) in de Amsterdam ArenA. Viktor Fischer – met twee goals uitblinker tegen Feyenoord – kreeg opnieuw het vertrouwen als startende linksbuiten. Joël Veltman was wel een nieuw Ajax-gezicht in de startopstelling van De Boer. Omdat Ricardo van Rhijn was geschorst (na rood in de Klassieker), nam Toby Alderweireld zijn plek als rechtsback in. ,,De keuze voor Toby als rechtsback is simpel’’, legde De Boer zijn keuze vooraf uit. ,,Alderweireld speelt bij België ook op die positie.’’

De taakverdeling bij de regerend landskampioen was verder glashelder. Spits Jonathan Reis werd beurtelings geschaduwd door Veltman en Niklas Moisander. Het Wilfried Bony-loze Vitesse (de topscorer heeft verplichtingen op de Afrika Cup) moest verder via verdedigers Blind, Alderweireld en middenvelder/controleur Christian Poulsen het scoren worden belet. De geroutineerde Deen liet zich regelmatig terugzakken om de laatste linie extra van dienst te zijn. Veltman beschaamde het vertrouwen van zijn trainer geen moment in Arnhem. De rechter centrale verdediger is een meer dan betrouwbare stand-in. Vitesse deed zonder zijn topschutter in het eerste uur slechts bij vlagen terugdenken aan de ploeg die Ajax eerder dit seizoen de baas was in Amsterdam. Twee treffers van de Ivoriaan nekten Ajax in de, tot nu toe, enige verliespartij (0-2) van dit seizoen in de Eredivisie.

Met de 0-2 van Eriksen – die een afstandsschot van Poulsen koppend verlengde – in de pocket leek het topduel na een dik uur beslist. Ajax controleerde en leek de voorsprong eerder uit te bouwen, dan dat Vitesse zich terug kon knokken. ,,Wij, en ik denk ook Vitesse, hadden het gevoel dat er niets meer viel te halen’’, blikte De Boer met gezonde tegenzin terug op de verliespartij in Arnhem. Het liep compleet anders. Nadat uitgerekend oud-Ajacied Theo Janssen zijn ploeg dichterbij had gebracht (1-2; fraaie stift voorbij Vermeer) ging het alsnog faliekant mis voor de gasten.

,,Daarna ging Vitesse er weer in geloven en datzelfde gold ook voor het publiek’’, vervolgde De Boer. ,,Dat was heel onnodig. We moeten als team beseffen dat we vooral die eerste tegengoal makkelijk hadden kunnen voorkomen.’’ Zelfs de bij vlagen weergaloos keepende Vermeer kon niet verhinderen dat linksback Patrick van Aanholt de gelijkmaker kon aantekenen. Slechts dertien minuten na de eerste Arnhemse goal van Janssen loodste Renato Ibarra de Gelderlanders sensationeel voorbij de Ajacieden.

,,De belangrijke les die we nu moeten hebben geleerd is dat we een 2-0 voorsprong nooit meer uit handen mogen geven’’, besloot de Ajax-trainer, die deze zondag een reeks van vijftien ongeslagen duels in de Eredivisie beëindigd zag worden. ,,Dit is echt zonde en een heel dure les.’’

De inmiddels murw gebeukte gasten kwamen die onverwachte mokerslag niet meer te boven. Vitesse is dit seizoen de enige Eredivisieclub die Ajax dit seizoen, zelfs tweemaal, bedwong. In de strijd om prolongatie van het landskampioen liep Ajax zondag tegen een pijnlijke zeperd op. De strijd blijft in elk geval veertien speelrondes lang spannend. Donderdag kunnen de Ajacieden zich sportief revancheren op de Arnhemmers. ’s Avonds wacht in Emmen (de Gelredome is onbespeelbaar) het bekerduel Vitesse - Ajax.

Vanaf zondagavond op Ajax TV reacties van Frank de Boer, Kenneth Vermeer en Christian Poulsen. De samenvatting is vanaf maandag beschikbaar.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong stond in de spits. Siem de Jong stond in de spits.
Lange tijd was Kenneth Vermeer de gevierde man bij Ajax. Uiteindelijk moest hij drie tegengoals incasseren. Lange tijd was Kenneth Vermeer de gevierde man bij Ajax. Uiteindelijk moest hij drie tegengoals incasseren.
Christian Poulsen in een kopduel met Mike Havenaar. Christian Poulsen in een kopduel met Mike Havenaar.
Lasse Schöne opende de score. Doordat de bal door Vitessenaar Kashia werd aangeraakt ging de 0-1 als eigen goal de boeken in. Lasse Schöne opende de score. Doordat de bal door Vitessenaar Kashia werd aangeraakt ging de 0-1 als eigen goal de boeken in.
Vreugde na de 0-1. Vreugde na de 0-1.
Kenneth Vermeer is Vitesse-spits Mike Havenaar te slim af. Kenneth Vermeer is Vitesse-spits Mike Havenaar te slim af.
Derk Boerrigter met in zijn rug Vitesse-verdediger Patrick van Aanholt Derk Boerrigter met in zijn rug Vitesse-verdediger Patrick van Aanholt
Frank de Boer zag Ajax een 0-2 voorsprong verspelen. Frank de Boer zag Ajax een 0-2 voorsprong verspelen.
Daley Blind oog in oog met Vitesse-keeper Velthuizen, die zijn ploeg voor een tegengoal behoedde.. Daley Blind oog in oog met Vitesse-keeper Velthuizen, die zijn ploeg voor een tegengoal behoedde..
Ontzetting na de 3-2 bij Siem de Jong. Ontzetting na de 3-2 bij Siem de Jong.
Niklas Moisander is na zijn gele kaart geschorst voor de volgende wedstrijd. Niklas Moisander is na zijn gele kaart geschorst voor de volgende wedstrijd.
Frank de Boer baalt na de 3-2 nederlaag. Frank de Boer baalt na de 3-2 nederlaag.