Menu
Pim van Dord 40 jaar lid van Ajax

Pim van Dord 40 jaar lid van Ajax

Pim van Dord is veertig jaar lid van Ajax. De huidige fysiotherapeut was tien jaar toen hij bij Ajax kwam voetballen. En dat terwijl vader Van Dord een DWS-fan in hart en nieren was.

Van Dord had een jaar eerder, of zelfs zes jaar eerder zijn 40-jarig lidmaatschap kunnen vieren. ,,Maar toen ik in 1963 lid van Ajax zou worden, ging er iets mis met de briefwisseling", herinnert de huidige fysiotherapeut zich. ,,De brief van Ajax kwam nooit aan. Daardoor ben ik een jaar lid geweest van Ahrends in Buitenveldert. In 1964 ben ik naar Ajax gegaan. En toen ik in 1980 stopte als actief voetballer, wist ik niet dat je lid kon blijven. In 1985 kwam ik als fysiotherapeut terug bij de club en sindsdien tellen de jaren weer mee."

Met Ajax had Van Dord het meeste. ,,Het was in 1964 anders dan nu. Je had vier betaalde clubs in Amsterdam: DWS, Blauw Wit, Volewijckers en Ajax. Mijn vader was écht DWS'er. Als we naar het Olympisch Stadion gingen voor DWS tegen Ajax dan sprak Ajax mij het meeste aan. Mijn vader heeft dat nooit erg gevonden."

Als junior maakte Van Dord de grote successen van Ajax 1 mee. ,,We hadden in de jeugd een diploma voor de tribune aan de stadszijde. Vanaf de A-junioren werd dat vak PQ in het Olympisch Stadion. De eerste grote wedstrijd die ik heb gezien, al moet je in dit geval zeggen 'amper gezien' - haha - was Ajax - Liverpool. Ik zat aan de kant waar één van de zes doelpunten viel. Het was voor het eerst dat die gastoeters op de tribune waren. We konden amper wat zien, maar wat een sfeer."

Aan zijn tijd als jeugdspeler bewaart Van Dord mooie herinneringen. ,,We hadden goede elftallen en speelden mooie toernooien in Duitsland, Joegoslavië, Italië en bijvoorbeeld bij Benfica. Destijds speelde daar een jongen mee die een half armpje had. Later kwam ik hem weer tegen, toen was hij, Sheu heet-ie, elftalbegeleider van Benfica. Ook speelden we eens op een toernooi tegen Dinamo Kiev; ik heb nog shirtje geruild met een speler van Kiev waar zo'n grote D op stond. Prachtig."

Pim van Dord stijlvol in actie tegen FC Zwolle in 1978. Pim van Dord stijlvol in actie tegen FC Zwolle in 1978.

Door zijn eigen pleziere jeugdervaringen, keek hij tien jaar geleden zo verbaasd op toen er een documentaire uitkwam waarin de jeugdopleiding van Ajax centraal stond. De film stuitte op felle kritieken. ,,Ik heb die documentaire gezien en herkende er helemaal niets in. Het plezier, dat ik altijd heb beleefd, en de successen kwamen er totaal niet uit! Erg jammer. Als senior heb ik heel veel plezier beleefd aan de Europa Cup-duels. We zijn in mijn periode drie keer kampioen van Nederland geworden, reikten tot de kwart- en halve finale van de Eucorpa Cup. Dat was echt prachtig om mee te maken. Ook al we een keer na een strafschoppenserie uitgeschakeld..."

Toen een blessure hem in 1980 noopte te stoppen met zijn actieve loopbaan als speler, werd Van Dord fysiotherapeut. Hij wist nog niet precies wat hij daarmee wilde en zou het in 1985 - na een gesprek met bestuurders Harmsen en Bartels - een jaar bij Ajax proberen; kijken of hij het leuk vond. ,,Het was het jaar dat Johan Cruijff trainer was. En het was een heerlijk jaar. Met Cruijff kon ik prima samenwerken. Toen was ik om. Ik bleef bij Ajax. Eerst nog deed ik het werk samen met het werk in de praktijk, maar vanaf 1989 ging dat niet meer samen. Het Nederlands elftal kwam met een mooie aanbieding, maar eigenlijk zag ik het niet zo zitten om steeds naar Zeist te gaan. Met die aanbieding ben ik naar het bestuur van Ajax gegaan. Beenhakker wilde een fulltime fysiotherapeut bij de club en vervolgens waren we er binnen tien minuten uit."

Van Dord zat vroeger bij elke wedstrijd op de bank, maar een beenbreuk bracht daar verandering in. ,,En dat hebben we toen het been genezen was, zo gelaten. Ik bleef in de Meer achter met degenen die geblesseerd waren. Bovendien is Ajax een jonge dynamische club. Dan moet er ook een jong iemand op de bank zitten. Co Adriaanse wilde mij er echter weer bij hebben, dus heb ik dat gedaan; maar toen Edwin Goedhart kwam is dat weer teruggedraaid. Nu ben ik 's ochtends met de A-selectie bezig. Momenteel met Atouba, straks ook met Lodeiro. 's Middags ga ik met Jong Ajax en de jeugd aan de slag."

Dat de jeugd en de selectie op hetzelfde complex traint, bevalt Van Dord. ,,Het is voor iedereen lekker dat alles bij elkaar zit. Voor de jeugd is het leuk dat het eerste hier rondloopt. Het begint een beetje op vroeger te lijken; toen Voorland en de Meer ook op één complex zaten."

De 57-jarige Van Dord geniet nog elke dag van zijn werk. ,,Zolang ik er nog lol en plezier aan beleef ga ik door. Je bent altijd met mensen bezig. Er is hier altijd wat te beleven. De afwisseling in het werk is groot en dat maakt het ook leuk."

Het veertigjarig lidmaatschap zegt hem niet zo heel veel. ,,Ik heb er nooit bij stil gestaan dat ik zolang lid ben. Je bent er ingerold. Het is geen prestatie, maar wel heel leuk. Ajax is een unieke club; de manier waarop Ajax altijd heeft gevoetbald; avontuurlijk en succesvol. Dat spreekt me aan. En dat iedereen een mening over de club heeft - en dat sommige die ook uitspreken - is goed. Op die manier blijft iedereen bij de club scherp! Al is het Amsterdamse publiek vroeger jarenlang verwend. En vanuit die referentie wordt er vergeleken; dat is niet altijd eerlijk. Maar het streven naar altijd beter houdt ons op hoog niveau."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (bovenste) en Foto-archief Ajax, George Verberne (onderste)