Menu
Pim van Dord: ‘Jeugd dichter bij het eerste’

Pim van Dord: ‘Jeugd dichter bij het eerste’

Pim van Dord is sinds 1 januari medisch manager van Ajax. Dat betekent dat hij hoofdverantwoordelijk is voor alle medische zaken binnen de club. Van Dord, momenteel met Ajax 1 mee op trainingskamp in Belek, wil vooral de samenwerking tussen de teams verbeteren.

Pim gefeliciteerd met je nieuwe functie. Kun je er iets meer over vertellen?

,,Ik ga de medische teams aansturen bij Ajax. Ik word eindverantwoordelijk, maar het betekent niet dat ik vanuit een kantoor precies ga bepalen hoe alles moet. Ik blijf actief op de werkvloer, wil tussen de mensen staan. Ik vertrouw enorm op de specialisten die bij Ajax werken. Er gaat een heleboel goed bij Ajax en dat moet je niet overboord gooien. Het belangrijkste is dat iedereen goed en prettig kan werken. We hebben een lijn die we volgen, maar het betekent niet dat iedereen precies hetzelfde moet zijn. Iedereen moet ook zijn eigen invulling kunnen geven aan zijn werk.”

Iedereen kent je als fysiotherapeut bij het eerste elftal. Blijf je dat doen?

,,Ja, dit seizoen maak ik sowieso af. Het is niet verstandig om halverwege alles om te gooien. Maar na 1 juli wordt het anders. Ik blijf bij het eerste betrokken, ook als fysiotherapeut, maar ga mijn tijd verdelen. Ik ga me meer bezighouden met de andere teams: met Jong Ajax en met de jeugd.”

Zijn er zaken die je gaat veranderen?

,,Mijn voornaamste doelstelling is meer samenwerking tussen de teams die de medische begeleiding voor onze elftallen voor hun rekening nemen. Je hebt eigenlijk drie groepen: Ajax 1, Jong Ajax en de jeugd. Dat waren te veel aparte eilandjes geworden, en die ga ik proberen bij elkaar te brengen. Het doel is om jeugdspelers zo snel mogelijk klaar te stomen voor het eerste. Wij moeten ervoor zorgen dat spelers van A1 klaar zijn voor een overstap naar Jong Ajax en in sommige gevallen naar Ajax 1. Dan moet je wel weten wat er speelt bij alle teams. Op tactisch gebied, maar ook op medisch gebied. Als Frank de Boer denkt: die jeugdspeler heb ik nodig,  moeten wij zorgen dat hij er klaar voor is.”

Hoe ziet die samenwerking eruit tussen teams?

,,De speler moet centraal staan. Zijn er bij Ajax A1 acht blessures en is bij Ajax 1 iedereen fit? Dan kan het zijn dat een staflid van het eerste moet bijspringen. Dat is geen degradatie, integendeel, het werkt namelijk ook de andere kant op. Het kan ook zijn dat er bij Ajax 1 extra mensen nodig zijn.”

Al meer dan 35 jaar in dienst bij Ajax, nu medisch manager. Dat is een mooie stap.

,,Zeker. Het betekent dat Ajax vertrouwen in me heeft en dat voelt goed. Je moet je natuurlijk altijd bewijzen. Ik ben nooit manager geweest, maar ik heb wel natuurlijk heel veel ervaring met het inbrengen van nieuwe ideeën en methodes.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Louis van de Vuurst