Menu
Pinchhitter Bulykin gelooft in titel

Pinchhitter Bulykin gelooft in titel

Dmitry Bulykin weet nog niet of hij zondag tegen Heracles in de basis zal staan. Maar als trainer Frank de Boer een beroep op hem doet, dan staat hij er en geeft hij alles wat hij in zich heeft. Ook hij weet: ,,Als we geconcentreerd blijven, worden we kampioen."

Op de slotdag van de zomerse transfermarkt kwam Dmitry Bulykin naar Amsterdam. De Russische aanvaller had een jaar eerder indruk gemaakt en historie geschreven door ADO Den Haag met zijn 21 goals Europees voetbal te bezorgen. Bij Ajax staat de teller inmiddels op acht treffers. Eén van die acht, gescoord tegen NEC, glom goudkleurig. Het was zijn honderdste goal in zijn loopbaan die hem regelrecht in de eervolle Club van 100 in zijn vaderland bracht. Ook een lichtpuntje in het seizoen, waarin hij slechts zeven keer in de basis mocht beginnen, maar wel in 18 van de 27 wedstrijden uitkwam.

Maar denk niet dat Bulykin ongelukkig is in Amsterdam. ,,Ik ben blij dat ik bij een Europese topclub terecht ben gekomen, die strijdt om het kampioenschap. Het is compleet anders als je met je team vecht voor de zesde plaats. Het niveau is veel hoger. De wedstrijden zijn anders, de emotie is anders. Alles ademt kwaliteit. Natuurlijk zal ik nog gelukkiger zijn als ik meer zou spelen. Maar de trainer kiest voor een andere tactiek. Daar kan ik niets aan doen. Ik kan alleen wachten op mijn kans en mij honderd procent geven."

Vorige week stond Bulykin op de training keer op keer in de basis. Toen de aftrap van de topper tegen PSV was, stond hij echter niet op het veld. ,,Natuurlijk is het elke keer een teleurstelling als ik niet speel, maar ik ben ervaren genoeg om daar mee om te gaan. Dan moet ik nog harder werken en wachten op de volgende kans. Als je na twee weken al teleurgesteld raakt, ben je een slechte speler. Je moet je hoofd leeg houden en je altijd voorbereiden op de volgende wedstrijd. Ik dacht ook dat ik tegen PSV in de basis zou staan. Ik stond in de basis op de voorafgaande trainingen, maar de trainer veranderde van gedachten. En we wonnen.” Dus heeft De Boer gelijk gehad met zijn tactiek. Bulykin mocht een kwartier spelen. De fans waren er blij mee. ,,Ik hoop dat de fans van mij houden. Ik laat elke wedstrijd het beste van mezelf zien en ik hoop dat ik de fans nog veel goals kan geven en dat we kampioen worden.”

Bulykin: ,,Als we zo blijven spelen, zijn we straks in mei kampioen." Bulykin: ,,Als we zo blijven spelen, zijn we straks in mei kampioen."

Zijn rol als dertiger mag ook niet worden vergeten. ,,Je hebt ervaren spelers nodig om de kwaliteit in je team te waarborgen. Om de rol van mentor op me te nemen is lastig omdat ik de taal niet spreek. Maar ik help de jonge spelers wel waar ik kan. We hebben André Ooijer, Theo Janssen en ikzelf als meest ervaren spelers. Die heb je nodig om de kwaliteit in je team te waarborgen. De jonkies weten nog niet zoveel over het voetballeven. Ik wel en ik geef dat graag aan ze door. Jonge spelers kunnen mij niet verrassen met hun gedachten of hun gedrag. Ik ben zelf ook zo geweest. Ik weet wat ze denken, kan ze de weg wijzen. En als iemand luistert en doet zoals ik ze heb voorgesteld dan kan ik daarvan genieten.”

Zoals hij de jonge spelers nu vaak herinnert aan de titel van vorig jaar. ,,De kans op het kampioenschap zit nu wel bij iedereen in het hoofd. Als ik bij een speler bespeur, dat hij er niet aan denkt dat duw ik hem weer in de goede richting dat hij weer denkt aan het kampioenschap. Ik denk er elke week aan. Je hebt alles nodig om de titel te bereiken.”

Dat Ajax nog kans maakt is een klein mirakel aangezien de voorsprong van de concurrentie dit seizoen al eens elf punten bedroeg. Bulykin weet dat nog van vorig jaar, toen hij als speler van ADO de ontknoping van de Eredivisie van dichtbij meemaakte. ,, Alles kan gebeuren in deze competitie. Sta je eerst dertien punten voor en nu nog maar eentje. Of in ons geval: eerst elf punten achter en nu een voorname titelkandidaat. Dat zie je alleen hier. In Spanje gebeurt het niet dat je tien punten op rij verliest. Maar deze Nederlandse competitie met veel jonge spelers is leuk. De lage gemiddelde leeftijd is misschien ook wel de reden dat het zo wisselvallig is. Maar het is nooit maar één reden. Net zoals je verliest: het is nooit door één fout. Het is een combinatie van factoren. Ik weet zeker: Als we zo blijven spelen en elke wedstrijd geconcentreerd blijven, dan zijn we straks begin mei kampioen. AZ zal nog punten verspelen, zij speelden eerst in de beker en nu nog in de UEFA Europa League. Al die extra inspanningen gaan op een gegeven moment hun tol eisen.”

De Russische pinchhitter kijk uit naar het duel van zondag tegen Heracles: ,,Ik ben klaar om het team te helpen en zal al mijn kwaliteiten gebruiken om te zorgen dat we winnen. Het is een mooie sfeer in een uitverkochte stadion.”
Behalve het kampioenschap heeft Bulykin zich nog een persoonlijk doel gesteld: ,,Ik maak geen kans meer om topschutter van de Eredivisie te worden. Maar wel van Ajax. Dat zal ik mooi vinden.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst