Menu
Plezier staat voorop bij G-voetbal

Plezier staat voorop bij G-voetbal

Sportpark De Bongerd in Barendrecht was woensdag wederom het decor van het jaarlijkse G-voetbaltoernooi. Dit toernooi, georganiseerd door de CBV in samenwerking met de KNVB, gemeente Barendrecht en Fonds Gehandicaptensport, is elk jaar een voetbalfeest voor honderden gehandicapte voetballers. Er was ook een Ajax-team van de partij, gecoacht door Heini Otto.

In alle vroegte meldden de verschillende teams zich met hun begeleiders in Barendrecht. Even later kregen ze hun coaches toebedeeld en werd duidelijk voor welke betaald voetbalvereniging ze die dag uitkwamen. Elke profclub, met daarnaast Jong Oranje en BVV Barendrecht, had een delegatie afgevaardigd. Ajax had niet alleen Heini Otto en twee assistenten, ook een zestal selectiespelers van Ajax A1 waren afgereisd om de Ajacieden te steunen.

Onder fanatieke aanvoering van keeper Steven van Os begon Ajax vol goede moed aan de eerste wedstrijd in poule D. De Ajacieden moesten nog even aan elkaar wennen, wat tot gevolg had dat de eerste wedstrijd tegen Almere City met 0-2 verloren ging. Na een knappe 3-2 overwinning op RKC Waalwijk en een zwaarbevochten 1-1 gelijkspel tegen SC Cambuur leek Ajax zich te gaan mengen in de top van het klassement. Helaas vloeiden hierna de krachten weg uit de benen van de moegestreden Ajacieden, waardoor het in de laatste twee poulewedstrijden niet meer bij machte was om het FC Den Bosch en Achilles '29 nog erg lastig te maken. Het deerde de voetballers weinig, er waren immers schitterende doelpunten en dito reddingen gemaakt. In het G-voetbal is plezier veel belangrijker dan resultaat.

Een vrolijke Mark Kamphuis houdt het bord van Ajax vast. Een vrolijke Mark Kamphuis houdt het bord van Ajax vast.

Naast Otto waren er meer trainers die gelinkt kunnen worden aan Ajax. Peter van Vossen trainde de G-voetballers van Fortuna Sittard, Almere City werd gecoacht door Michel Kreek en Fred Grim, en Jong Oranje stond onder leiding van Adrie Koster. Koster, in het grootste gedeelte van seizoen 2007-2008 hoofdtrainer van Ajax, is sinds 1 juli ook de trainer van het 'echte' Jong Oranje. Daarnaast stond er een bus van Aegon en Fonds Gehandicaptensport, in het kader van de actie 'als 1 team'.

Het draaide op Sportpark De Bongerd niet alleen om de partijtjes. Parallel met het grote toernooi liep er nog een penaltycompetitie, en konden bezoekers elkaar uitdagen in het Pole Soccer. Voor iedereen die wel eens op pleintjes heeft gevoetbald een bekend spelletje, elkaars flesje water in een klein vierkant veldje proberen om te schoppen. In dit geval ging het dus om paaltjes, waarbij vooral de Belgische A1-speler Nathan Leyder zich een begenadigd trucjesvoetballer toonde.

Heini Otto had het uitstekend naar zijn zin op de voetbaldag: ,,Het is een geweldige dag. Natuurlijk niet alleen omdat Ajax en Aegon hun uittenue beschikbaar stellen aan Fonds Gehandicaptensport, het is vooral een topdag voor al die mensen die het verdiend hebben om nu eens in de spotlights te staan. Een finaleplaats zit er voor Ajax niet in, maar om deze mensen een geweldige dag te geven is voor mij al een hoofdprijs. Het gaat echt om het plezier.”

FC Den Bosch en Jong Oranje bleken uiteindelijk de winnaars van het toernooi en kregen hun prijzen uitgereikt uit handen van bondscoach Guus Hiddink. Maar in welk shirt de voetballers ook speelden, ze waren allemaal winnaars. Winnaars die zich nu alweer verheugen op volgend jaar, lekker samen voetballen onder het toeziend oog van hun helden.

Vanaf vrijdag is op Ajax TV een uitgebreide reportage over de G-voetbaldag in Barendrecht te zien

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Op de foto met mascotte Lucky van het Nederlands elftal. Op de foto met mascotte Lucky van het Nederlands elftal.
Jorrit juicht na een doelpunt van Ajax. Jorrit juicht na een doelpunt van Ajax.
Vrolijke gezichten bij het Ajax-team. Vrolijke gezichten bij het Ajax-team.
Er werd ook om de penaltybokaal gestreden. Er werd ook om de penaltybokaal gestreden.
Keeper Steven droeg een door Jasper Cillessen gesigneerde keeperstrui. Keeper Steven droeg een door Jasper Cillessen gesigneerde keeperstrui.
Voormalig Ajax-coach Adrie Koster trainde Jong Oranje. Voormalig Ajax-coach Adrie Koster trainde Jong Oranje.
A1-verdediger Nathan Leyder treft oude bekende Michel Kreek. A1-verdediger Nathan Leyder treft oude bekende Michel Kreek.
Heini Otto coachte op bevlogen wijze zijn Ajax-team. Heini Otto coachte op bevlogen wijze zijn Ajax-team.
Klaar voor de start... Klaar voor de start...
Er werd fel om de bal gestreden. Er werd fel om de bal gestreden.
Een fikse sprint om de bal. Een fikse sprint om de bal.
Tijd om even uit te rusten. Tijd om even uit te rusten.
Lekker voetballen tijdens de G-voetbaldag in Barendrecht. Lekker voetballen tijdens de G-voetbaldag in Barendrecht.
De bus van Aegon en Fonds Gehandicaptensport, in het kader van de actie 'als 1 team' was uiteraard ook aanwezig tijdens de G-voetbaldag. De bus van Aegon en Fonds Gehandicaptensport, in het kader van de actie 'als 1 team' was uiteraard ook aanwezig tijdens de G-voetbaldag.
Komt dat schot! Komt dat schot!
Op naar volgend jaar! Op naar volgend jaar!