Menu

Populaire Youri Mulder hoort er weer helemaal bij

GELSENKIRCHEN - De voetballer in Youri Mulder kwam vrijdagavond om 20.52 uur weer helemaal tot leven. Met een doeltreffend schot in de thuiswedstrijd tegen VfL Bochum (2-1) beeindigde de 31-jarige spits van Schalke'04 symbolisch een lange lijdensweg.

,,Geestelijk had ik al min of meer afscheid genomen van het voetbal'', bekende de oud-international na afloop. Ruim 40.000 toeschouwers in het Parkstadion gunden Mulder zijn persoonlijke succes van harte. Zelf vierde de voormalige spits van FC Twente en oud-leerling van de Ajax-jeugdopleiding zijn eerste doelpunt sinds 8 mei 1999 opmerkelijk ingetogen.

,,Ach, toen ik de bal aannam wist ik al dat mijn schot doel zou treffen'', sprak hij met een glimlach. Juist om zijn humor en zijn positieve instelling wordt Mulder zeer gewaardeerd in Gelsenkirchen. Zijn inbreng in de spelersgroep is groot.

,,Youri is ook in de voor hem donkerste tijden altijd optimistisch gebleven'', zei teamgenoot Moller. ,,Dat hij eindelijk weer heeft gescoord en negentig minuten heeft gespeeld, moet hem heel goed doen'', gaf doelman Reck aan. ,,Hierdoor wordt hij alleen nog maar sterker.''

Op 5 april 1997 sloeg bij Mulder het noodlot toe. Hij liep bij Karlsruhe een zware knieblessure op. Daardoor miste hij een maand later de gedenkwaardige triomf van Schalke'04 in het UEFA-bekertoernooi in de finale tegen Internazionale.

Mulder onderging tijdens het moeizame en slepende revalidatieproces liefst vijf operaties. Daarnaast kreeg hij als gevolg van zijn kniekwetsuur tal van andere blessures.

Diverse pogingen van Mulder om op het hoogste niveau terug te keren, mislukten steeds door nieuwe tegenslag. Hij was niet de enige die voor het einde van zijn loopbaan vreesde. De laatste ingreep in het voorjaar en een daaraan gekoppelde revalidatietraining door een specialist in M~.unchen bezorgden Mulder nieuwe moed.

Hoopvol begon hij aan dit seizoen. Trainer Huub Stevens ging voorzichtig om met zijn voormalige aanvalsleider. Acht keer liet hij Mulder invallen voordat hij hem vrijdag een basisplaats gunde. In de 37e minuut bewees de publiekslieveling dat hij het scoren nog niet was verleerd. ,,Ik dank de trainer voor zijn vertrouwen in mij'', sprak Mulder bescheiden.

De blonde spits beet bij zijn rentree in het basisteam stevig van zich af. Dat ondervond tegenstander Damir Milinovic. De 28-jarige Kroaat brak bij een kopduel met Mulder zijn neus.

Na de wedstrijd liet trainer Stevens weten dat hij tijdens de winterstop met het bestuur van Schalke'04 gaat onderhandelen over contractverlenging. Hij is sinds oktober 1996 in dienst bij de Duitse volksclub. Schalke, waar ook de Nederlanders Marco van Hoogdalem en Niels Oude Kamphuis onder contract staan, draait dit seizoen bovenin mee in de Bundesliga. Bron: DPA/ANP.