Menu

Positief gesprek tussen Ajax en Feyenoord

Naar aanleiding van de ongeregeldheden op de Toekomst bij de wedstrijd Jong Ajax - Jong Feyenoord van donderdag 15 april jl. heeft Ajax de leiding van Feyenoord uitgenodigd voor overleg. Dit overleg heeft op dinsdag 27 april jl. plaatsgevonden. Van Feyenoord waren hierbij voorzitter Jorien van den Herik en de managers Jan D. Swart en Jan Willem van Dop aanwezig en Ajax werd vertegenwoordigd door voorzitter John Jaakke, algemeen directeur Arie van Eijden en financieel directeur Jeroen Slop.

Gezamenlijk hebben de partijen nogmaals hun afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen. Alleen een krachtig gezamenlijk optreden kan ertoe bijdragen dat er weer een 'gezonde' wedstrijdrivaliteit bij onze sport ontstaat. Het lijkt er bij de onderlinge wedstrijden steeds vaker op dat een deel van de supporters het aanmoedigen van het eigen elftal als bijzaak ziet en het ontmoedigen en verbaal aanvallen van de tegenstanders en supporters van de andere club als hoofdzaak. De clubs en ook de supportersverenigingen kunnen en willen dit niet langer tolereren. De excessen die over en weer plaats hebben gevonden dienen per direct een halt toe geroepen te worden.

Alle aanwezigen hebben aangegeven dat zij vanaf heden door nauwe samenwerking met elkaar willen bewerkstelligen dat de 'Klassieker' weer gespeeld kan worden in een positieve sfeer en dat jeugdvoetbal weer gerespecteerd wordt.

De afspraken die partijen hebben gemaakt zijn de volgende:

De wedstrijden tussen de Beloftenteams van Ajax en Feyenoord zullen in het vervolg worden gespeeld in de Amsterdam ArenA en in de Kuip. Ajax maakt voor deze wedstrijden derhalve geen gebruik meer van de Toekomst en Feyenoord ook niet meer van Woudestein (Excelsior).

De competitiewedstrijden van alle jeugdelftallen van Ajax en Feyenoord zullen met ingang van heden worden gespeeld in de Amsterdam Arena en in de Kuip. Met de KNVB zullen goede afspraken worden gemaakt over de wedstrijddagen en tijdstippen. De voorkeur van beide partijen gaat uit naar voorwedstrijden op zondag, zodat een maximale veiligheid kan worden gegarandeerd. (Het betreft hier niet de zondagen waarop de Klassieker tussen de eerste elftallen wordt gespeeld). De maatregel geldt voorlopig tot en met het seizoen 2004-2005.

Beide clubs zullen hun invloed bij hun supportersgroepen aanwenden om de ongezonde haat weg te nemen en de verhoudingen terug te brengen tot een niveau van sportieve rivaliteit.

Beide clubs hebben de besturen van hun supportersorganen gevraagd een eensluidend en aanvaardbaar spandoeken- en vlaggenbeleid te voeren en voorafgaande aan elke wedstrijd tussen beide clubs de teksten te screenen en bij onverwachte overschrijding hun invloed uit te oefenen om provocerende (aanstootgevende) en discriminerende spandoeken en vlaggen onmiddellijk te verwijderen.

Beide clubs hebben tevens afgesproken om samen met hun supporters te overleggen over kwetsende en discriminerende spreekkoren.

Beide clubs zullen in de weken voorafgaande aan de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord, en indien nodig vaker, met hun bestuur, staf en vertegenwoordigers van hun supportersgroepen bijeenkomen voor overleg.

Beide clubs zullen andermaal, via de KNVB, bij de overheid aandringen op de totstandkoming van een wet waarin met name de controle op de opgelegde stadionverboden efficiënt van overheidszijde is geregeld.


Na afloop van dit overleg heeft in het bijzijn van beide clubs een gesprek plaatsgevonden tussen delegaties van de supportersgroepen van Ajax en Feyenoord. Van dit overleg verschijnt een separaat persbericht.