Menu
Positieve balans met kanttekeningen

Positieve balans met kanttekeningen

Ajax sloot het boekjaar 2007-2008 af met een netto winst van € 7,8 miljoen. ,,Het is altijd prettig om onder de streep winst te maken”, lichtte financieel directeur Jeroen Slop toe tijdens de persconferentie.

Jeroen Slop en Henri van der Aat lichten de jaarcijfers toe. Jeroen Slop en Henri van der Aat lichten de jaarcijfers toe.

Maar de financieel directeur is zich ervan bewust dat die winst grotendeels te danken is aan de transfers van topspelers als Wesley Sneijder, Ryan Babel en John Heitinga. ,,We zijn ons zeker bewust van het incidentele karakter van deze grote opbrengsten uit transfers. De tijd moet uitwijzen hoe groot die opbrengsten dit seizoen zullen zijn. Het is moeilijk om daar iets over te zeggen.”

Omdat de netto omzet is gedaald en de bedrijfslasten zijn gestegen, is het operationele resultaat van Ajax € 15,3 miljoen negatief. ,,Dat is een bron van zorg”, aldus Slop. Voor het komende jaar zet Ajax in op een omzetstijging van 5 à 6 procent. Dat willen we bereiken door meer geld te halen uit tv-opbrengsten, sponsoropbrengsten en merchandising, en door beter te presteren in de UEFA Cup.”

Om kosten te besparen gaat er binnen het bedrijf over bijna de hele linie bezuinigd worden. Maar Ajax blijft investeren in kwaliteit op het veld. ,,Ajax heeft dit seizoen al flink geïnvesteerd in het eerste elftal”, lichtte algemeen directeur Henri van der Aat toe. ,,En dat blijven we doen. Hetzelfde geldt voor de jeugdopleiding en Ajax Cape Town. We zijn ervan overtuigd dat investeren in kwaliteit nodig is om mee te doen om de prijzen.” Het is wel de verwachting dat Ajax voor seizoen 2008-2009 opnieuw uitkomt op een operationeel verlies.

Het totaal aantal uitgegeven jaarkaarten voor het seizoen 2007-2008 steeg naar 42.299. Dat waren 391 kaarten meer dan het jaar daarvoor. Het gemiddeld aantal toeschouwers in de ArenA tijdens reguliere competitiewedstrijden steeg met 279 naar 48.475. ,,Dat is echt iets om trots op te zijn”, aldus Slop.

Voor het huidige boekjaar ziet het er wat betreft toeschouwers opnieuw goed uit. Inmiddels 42.441 jaarkaarten uitgegeven: opnieuw een stijging.