Menu
Positieve balans tegen Oostenrijkers

Positieve balans tegen Oostenrijkers

Ajax hervat donderdag zijn Europese campagne met een thuiswedstrijd tegen FC Salzburg. Beide clubs troffen elkaar eerder in 1992 en 1994. In de geschiedenis van het Europese voetbal trof Ajax ook twee andere clubs uit Oostenrijk: Austria Wien en Grazer AK. De balans na negen ontmoetingen met Oostenrijkse clubs: vier zeges, drie gelijke spelen en twee nederlagen.

In het seizoen 1992-1993 werd de eerste hindernis tegen FC Salzburg in de toenmalige UEFA Cup vrij eenvoudig genomen. Na een doelpuntloze ruststand brak de huidige directeur voetbalzaken Marc Overmars de ban: 0-1. Edgar Davids en Michel Kreek zorgden er vervolgens voor dat van de return in Amsterdam niks anders overbleef dan een verplicht nummer.

Desondanks schotelden de Ajacieden twee weken later het thuispubliek een meer dan acceptabel schouwspel voor. Stefan Petterson schoot al in het eerste bedrijf het laatste restje hoop van de Oostenrijkers aan flarden: 1-0. Na rust trakteerden de huidige assistent-trainer Dennis Bergkamp en opnieuw Petterson de aanwezigen op nog twee treffers. Dat Andreas Reisinger iets terugdeed voor Salzburg kon niemand deren.

Twee jaargangen later maakte Ajax voor het eerst zijn opwachting in de UEFA Champions League. Het lot koppelde de Amsterdammers in groep D aan AC Milan, AEK Athene en oude bekende Salzburg. Gek genoeg haalde de ploeg van toenmalig trainer Louis van Gaal in de ontmoetingen met de Italianen en Grieken het volle pond binnen, maar tegen Salzburg kwam de recordkampioen niet verder dan twee gelijke spelen.

De line-up van Ajax voorafgaand aan het thuisduel met Austria Wien op 8 november 2006. De line-up van Ajax voorafgaand aan het thuisduel met Austria Wien op 8 november 2006.

Eerst eindigde het heenduel op Oostenrijkse bodem in 0-0. Vervolgens mocht Ajax van geluk spreken dat het in de return in het Olympisch Stadion nog een punt overhield door een late treffer van Jari Litmanen, nadat Tomislav Kocijan eerder de score had geopend. Ondanks het puntenverlies tegen het stugge Salzburg liet Ajax zich later kronen tot groepswinnaar en de uiteindelijke winnaar van het kampioenenbal. Terwijl het avontuur voor de formatie van Otto Baric strandde in de poulefase.

Het duurde daarna tot het seizoen 2003-2004 voordat Ajax in Europa stuitte op een Oostenrijkse opponent. En opnieuw was de Champions League het strijdtoneel. Ditmaal was het echter de voorronde, doordat Ajax enkele maanden eerder de landstitel aan het automatisch geplaatste PSV had moeten laten. In navolging van het eerdere tweeluik met Salzburg bleek ook Grazer AK een uiterst lastige tegenstander.

Zeker in het Arnold Schwarzenegger Stadion moest Ajax alle zeilen bijzetten om zich een gunstige uitgangspositie te verwerven voor de return in Amsterdam. De opluchting was dan ook groot toen Wesley Sneijder tien minuten voor tijd met een prachtige vrije trap het doelpunt van Emanuel Pogatetz ongedaan maakte en zodoende de gelijkmaker liet aantekenen: 1-1.

Hoewel Grazer AK op voorhand een makkelijk te nemen horde leek, was ook de terugwedstrijd in de ArenA allerminst een formaliteit. Sterker nog, pas in de veertiende minuut van de verlenging haalde Tomás Galásek de trekker over uit een strafschop, waarmee hij het felbegeerde ticket voor het hoofdtoernooi veiligstelde.

En dat terwijl Zlatan Ibrahimovic zijn ploeg al na een kwartier spelen naar een 1-0-voorsprong had gekopt. Ook hierna controleerde de thuisploeg het duel, totdat voormalig FC Twente-aanvaller Roland Kollmann vlak voor ruste een vrije doortocht werd verleend na een glijpartij van Julien Escudé: 1-1. In de resterende tijd ontspon zich een nerveuze wedstrijd die bol stond van de spanning. Gelukkig wist Gálásek in de verlenging het hoofd koel te houden en bracht hij daarmee een volle ArenA in extase.

De laatste keer dat Ajax een Oostenrijkse tegenstrever tegen het lijf liep was in de jaargang 2006-2007, toen in eigen huis met 3-0 werd gewonnen van Austria Wien. Klaas Jan Huntelaar (2x) en Edgar Manucharyan velden in het UEFA Cup-treffen het vonnis over de bezoekers. Datzelfde Austria Wien was in het seizoen 1989-1990 ook de eerste Oostenrijkse tegenstander van Ajax. Na de 1-0 nederlaag in Wenen eindigde de return in een reglementaire 0-3 nederlaag voor Ajax na het staafincident.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst