Menu

Positieve middag voor Ajax

Nog voordat Ajax aftrapte tegen Roda JC was de middag al goed begonnen. PSV verloor immers van Feyenoord en als Ajax zou winnen, zou de marge al negen punten zijn met nog negen wedstrijden te spelen. Ajax won met 4-2. En won daarmee meer dan drie punten alleen.

De drie punten die Ajax dankzij de 4-2 overwinning op Roda JC kon bijschrijven, waren uiteraard welkom. Maar ook het spel van aanvoerder Rafael van der Vaart, die kwistig met listige passjes strooide, en de rentree van de raspaardjes Zlatan Ibrahimovic en Steven Pienaar waren indrukwekkend. De Zweed en Zuid-Afrikaan kwamen in de 66ste minuut in het veld en maakten in de korte tijd dat ze in het veld stonden de roep om hen volkomen waar.

Al weken schreeuwden pers en publiek om Ibrahimovic. Ajax zou smachten naar de acties en doelgerichtheid van de spits die zich twee maanden geleden aan de lies liet opereren. Maar de destijds in allerijl overgehevelde Yannis Anastasiou liet tegen zijn oude club Roda JC zien dat hij zich niet direct neerlegt bij een degradatie naar de rol van tweede spits.

Twee keer scoorde de Griek tegen zijn voormalige maten. En geen onbelangrijke treffers. Nadat Nicolae Mitea Ajax in de 26ste minuut aan de voorsprong had geholpen, vergrootte Anastasiou de marge ruim tien minuten later naar 2-0. Toen Roda JC namens Iwan Redan - nota bene de opvolger van Anastasiou in Kerkrade - net voor rust de aansluiting vond, zorgde de Ajacied weer voor meer lucht door tien seconden voor het rustsignaal op geniale wijze de 3-1 binnen te koppen. ,,Yannis heeft vanmiddag goed gefunctioneerd", vond trainer Ronald Koeman na afloop. ,,Ik weet nog niet of ik volgende week direct met Ibrahimovic ga starten of dat ik Anastasiou laat staan. Misschien dat laatste wel. Yannis scoorde twee keer, op belangrijke momenten. Ik hoefde hem helemaal niet te wisselen."

Maar Koeman deed het toch. Het was niet zijn eerste wissel van de middag, want in de rust had hij rechtsback Zdenek Grygera al vervangen door Wesley Sneijder. ,,We maakten in de eerste helft niet goed genoeg gebruik van de ruimte die aan de rechterkant lag, daar stonden we vaak twee tegen één. Ik wilde dat oplossen door Nigel de Jong en Sneijder samen de rechterkant te laten bespelen."

Direct na rust scoorde Roda JC echter opnieuw en bracht de stand zo op 3-2. ,,En eigenlijk hadden we de 3-3 ook moeten maken'', aldus Roda-trainer Wiljan Vloet. ,,Want Ger Senden kreeg een honderd-procentkans.'' De verdediger kopte geheel vrijstaand naast.

Twintig minuten na de 3-2, waarbij Roda op die actie van Senden na niet veel had aangedrongen, bracht Koeman Ibrahimovic en Pienaar tot grote vreugde van het publiek. ,,Je merkte ook direct dat er dreiging van hen uitging", had de trainer geconstateerd. Wiljan Vloet merkte dat ook. ,,Ik had eigenlijk wel verwacht dat Ibrahimovic zou starten. Dan moesten we wel een beetje de moordenaar spelen. Agressief op hem spelen. Ik vond Ibrahimovic bepalend. Wij hadden hem op onze beurt wat meer pijn mogen doen."

Koeman luisterde lachend toe en voegde toe. ,,Zlatan deed na afloop zijn scheenbeschermers af en hij is wel degelijk pijn gedaan door jullie."

Met de komst van Ibrahimovic golfde het Ajax-spel nog nadrukkelijker richting Roda-goal. Vooral de acties tussen de Zweed en Pienaar waren om door een ringetje te halen en met gevoel voor dramatiek gooiden beiden de wedstrijd op slot. De voorzet in de 82ste minuut was van Ibrahimovic, de sliding van Pienaar bracht de bal in het doel: 4-2, net als vorig jaar.

,,We behaalden een goede overwinning en er zijn drie spelers teruggekeerd van een blessure. Dat is een prima zaak. Deze afstand tot PSV moeten we kunnen bewaren", dacht Koeman. De trainer werkt met Ajax nog vier thuiswedstrijden af en gaat vijf keer op bezoek bij de tegenstander, onder andere in Rotterdam en Alkmaar.