Menu
Poulsen: 'Groepsgevoel was het mooist'

Poulsen: 'Groepsgevoel was het mooist'

Christian Poulsen maakte deze week een keuze met zijn verstand: hij stopt bij Ajax. Na Ajax - NEC werd afscheid genomen van de Deen. Als zijn hart had gesproken, was hij misschien nog wel een jaartje doorgegaan in Amsterdam. ,,Ik heb het hier ongelofelijk naar mijn zin, maar ik wil met een goed gevoel afscheid nemen.”

,,Het groepsgevoel”, zegt Christian Poulsen, als hem gevraagd naar wat hij het mooist vond in zijn periode bij Ajax. ,,We waren echt een eenheid, het was heel mooi om daar deel van uit te maken. Ik kan me nog goed een trainingskamp in Brazilië herinneren. De omstandigheden waren niet ideaal, maar toch bleef iedereen ontzettend gemotiveerd. Steeds zochten we elkaar op om extra oefeningen te doen. Nog een paar push-ups, nog een paar buikspieroefeningen, gewoon omdat we succesvol wilden zijn. Bij andere clubs bestond de selectie vaak echt uit groepjes van drie, vier man. Natuurlijk, bij Ajax kan ook niet iedereen je beste vriend zijn, maar we zijn echt een eenheid. Die teamspirit is ook echt de basis geweest van al onze kampioenschappen. ”

Het smeden van het team, daar genoot de routinier van. ,,Ik heb heel goed gelet op Frank de Boer, hoe hij bezig was met het in elkaar zetten van het elftal. Steeds weer dat kneden, steeds weer beter willen worden, dat vond ik echt enorm inspirerend. Als je ouder wordt kijk je anders naar voetbal, je kijkt meer naar het grote geheel. Ik zou liegen als ik nu zou zeggen dat ik nog nooit over het trainerschap heb nagedacht. Eerst dacht ik dat ik zou gaan studeren als ik klaar zou zijn met voetbal, maar ik zit nu toch al zo lang in deze wereld dat ik denk dat ik hierin actief blijf.”

Maar gaat hij volgend seizoen nou nog voetballen, wordt hij trainer, of gebeurt er iets heel anders? ,,Ik weet het echt nog niet”, zegt hij. ,,Het was belangrijk dat ik de beslissing om te stoppen bij Ajax nu genomen heb. Ik heb hier twee prachtige jaren gehad, ik wilde niet in het derde jaar het risico lopen dat ik steeds minder zou gaan spelen. Nu sluit ik schitterend af bij Ajax met twee landstitels. Ik ga eens rustig nadenken, mijn vrouw zou het ook wel fijn vinden als ik wat meer kan bijdragen aan het gezinsleven. Als voetballer heb je veel vrije tijd, maar als een van de drie kinderen ziek is, bel ik niet Frank de Boer om te zeggen dat ik niet kom trainen. Dan belt mijn vrouw haar werk af. Het zou fijn zijn als dat iets meer in evenwicht is. Als ik iets ga doen, moet ik het interessant vinden. Het moet een project zijn, waarvan ik het gevoel heb dat ik echt iets kan toevoegen. Het was heel fijn om van het Ajax-project deel uit te hebben gemaakt. Van het project van Frank de Boer en zijn staf en ook dat van Marc Overmars: de focus op jonge spelers en daarmee resultaat halen. Wat dat betreft denk ik dat Ajax de afgelopen jaren echt iets moois heeft neergezet. Ik ben blij dat ik daar een steentje aan heb bijgedragen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Christian Poulsen hoopt in de toekomst iets meer tijd voor zijn gezin te hebben. Christian Poulsen hoopt in de toekomst iets meer tijd voor zijn gezin te hebben.