Menu
Poulsen roemt filosofie van Ajax

Poulsen roemt filosofie van Ajax

Na een lange zwerftocht langs onder meer Schalke 04, Sevilla, Juventus en Liverpool streek Christian Poulsen ruim een maand geleden neer bij Ajax. Voor de 32-jarige Deen betekende dat een weerzien met collega-internationals Lasse Schöne, Christian Eriksen en Nicolai Boilesen. De Deense dynastie in Amsterdam wordt gecompleteerd door de talenten Victor Fischer en Lucas Andersen.

Hoewel het aantal Denen bij Ajax uniek is, werd Poulsen vaker omringd door landgenoten. ,,Bij Liverpool speelden we met twee Denen, bij Schalke 04 op een gegeven moment met drie en bij Evian zelfs met vier Denen. Bij Sevilla was ik de enige Deen”, graaft de 92-voudig international in zijn geheugen. ,,Maar ondanks dat we hier met zoveel Denen zijn, is het vooral belangrijk dat we onderling geen Deens praten, zodat ik Nederlands kan leren. Buiten dat hebben we veel plezier samen. Niet alleen met de Denen onderling maar ook met de andere ploeggenoten.”

Buiten het veld vaart de routinier vooralsnog zijn eigen koers. ,,Ik heb net een drukke periode achter de rug met het vinden van een huis en kinderen die naar een nieuwe school moesten. Ik kijk ernaar uit hier gesetteld te zijn, zodat ik het iets rustiger krijg.” Wat dat betreft zit de familieman in een andere levensfase dan de meesten van zijn landgenoten. ,,Ik heb het druk met drie kinderen. Verder heeft Schöne twee kinderen. Maar die jonge jongens wonen nog niet zo lang op zichzelf."

,,Ondanks dat we hier met zoveel Denen zijn, is het vooral belangrijk dat we onderling geen Deens praten, zodat ik Nederlands kan leren." ,,Ondanks dat we hier met zoveel Denen zijn, is het vooral belangrijk dat we onderling geen Deens praten, zodat ik Nederlands kan leren."

Gezien zijn indrukwekkende staat van dienst bij tal van grote buitenlandse clubs is het niet verwonderlijk dat Poulsen een aardig woordje over de grens spreekt. ,,Ik spreek goed Deens, Duits, Engels en aardig Frans. Verder spreek ik ook nog een beetje Spaans en Italiaans.” Daarnaast lijkt ook de beheersing van de Nederlandse taal een kwestie van tijd. ,,Ik heb nog geen les gehad, maar als ze Nederlands spreken begrijp ik een hoop. Mijn probleem is alleen dat ik het nog niet kan spreken”, legt de Scandinaviër uit. ,,Ik heb natuurlijk vier jaar in Duitsland gespeeld en dat lijkt evenals het Deens wel op de Nederlandse taal.”

Poulsen heeft dus, zoals het de meeste Denen betaamt, weinig last van aanpassingsproblemen. ,,Ik voel me erg goed en ben blij met de kans voor een historische en grote club als Ajax te spelen. Hoewel ik natuurlijk geen typische jonge Ajax-speler ben, kan ik hopelijk het team helpen met mijn ervaring. Ik ben een echte teamspeler die hard werkt en andere spelers probeert te helpen. Verder houd ik van de stijl en de manier van spelen bij Ajax. Ik speel al tien jaar in de Deense nationale ploeg onder Morten Olsen, die ook aanhanger is van de Ajax-stijl. De filosofie van Ajax is heel goed.”

Over de verschillen en overeenkomsten met enkele voormalige clubs is Poulsen helder. ,,Ajax is net zo’n grote club als Liverpool en Juventus. Ik denk alleen dat Ajax meer doet met jonge spelers. Dat komt ook doordat de druk bij het eerste elftal van Liverpool en Juventus misschien nog groter is. Bij Ajax zijn de resultaten van het eerste team ook belangrijk, maar de kansen voor jonge spelers evenzeer. Dat is hun filosofie en daar houden ze zich aan.”

Tot slot laat Poulsen zich alvast uit over het duel met FC Utrecht en de rivaliteit tussen beide clubs. ,,Ik heb gehoord van de rivaliteit met FC Utrecht, ADO Den Haag en Feyenoord. Het is de cultuur hier. Het is goed om fans en rivaliteit te hebben, als het daar maar bij blijft. Ik heb bij Schalke gespeeld en daar trokken we iedere wedstrijd zestigduizend toeschouwers. Ik vond het mooi om te zien hoe families in hun shirt naar het voetbal kwamen. Alle mensen die naar het stadion gaan moeten zich ook prettig en welkom voelen. Dat is voor mij belangrijk”, aldus Poulsen, die in het shirt van Schalke vele malen de altijd beladen Kohlenpott-derby speelde tegen Borussia Dortmund. ,,Er was dan wel veel politie, maar ik heb nooit fans zien vechten. Het was goed georganiseerd.”

Tegen FC Utrecht verwacht Poulsen in elk geval een zware wedstrijd. ,,Ik weet dat ze vorig jaar hier hebben gewonnen, dus we moeten er klaar voor zijn. Het is een belangrijke wedstrijd voor ons.”

Ajax - FC Utrecht begint zondag om 12:30 uur. Voor het duel geldt een Club Card-verplichting (2 op 1). Bestel je kaarten via onderstaande link of de Ajax Experience op het Rembrandtplein in Amsterdam.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kaartverkoop Ajax - FC Utrecht