Menu
Poulsen voelt zich thuis in Amsterdam

Poulsen voelt zich thuis in Amsterdam

Op het trainingsveld van Ajax moet hij zich af en toe op het schoolplein wanen, als de vader die zijn drie kinderen dagelijks naar school brengt. Met zijn 33 jaar is Christian Poulsen met afstand de oudste speler in een gemiddeld genomen piepjonge selectie. De Deense nestor reageert op vijf steekwoorden.

Amsterdam
,,Nu ik ruim een jaar bij Ajax ben, voelt deze stad echt als thuis voor mij en mijn gezin. We zijn hier niet op doorreis, we hebben ons sociale leven hier opgebouwd. Mijn twee oudste kinderen gaan hier naar de Britse school, en de jongste naar de kindergarten. Als de trainingstijden het toestaan, ben ik degene die ze naar school brengt en ze weer ophaalt. Van alle plaatsen waar we gedurende mijn carrière gewoond hebben, lijkt Amsterdam ook het meest op Kopenhagen. Het is groter, maar qua karakter, qua klimaat is het vrijwel hetzelfde. Natuurlijk probeer ik te genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft. Als kunstliefhebber ben ik bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum geweest. Maar ik doe dat soort dingen met mate. Ik wil ervoor waken dat ik de toerist ga uithangen of dat mensen dat beeld van mij kunnen krijgen. Ajax komt op de eerste plaats."

Controleur
,,Natuurlijk zou het leuk zijn als ik een keer zou scoren, maar het is niet iets wat aan me knaagt. Het is een logisch gevolg van de positie waarin ik speel, dat ik weinig voor het doel van de tegenstander kom. Dat is niet iets van de laatste jaren, maar een geleidelijke ontwikkeling die al in mijn tijd bij Schalke werd ingezet. Maar toen scoorde ik ook nog wel met enige regelmaat. Pas bij Sevilla werd ik echt een controleur, iemand die de balans in het elftal bewaakt. In die ploeg, waarmee we de UEFA Cup wonnen, waren zo veel jongens met drang naar voren, dat mijn taak heel belangrijk was. Als de rest eropuit trok, was ik degene die op de winkel paste. Ook dat kan een heel dankbare rol zijn. Of het nu scoren of een bal afpakken is, het voornaamste is dat je iets bij kunt dragen aan de teamprestatie. Dat heb ik altijd voor ogen gehad."

Poulsen: ,,Een voetbalseizoen is een ook sociaal proces. Binnen dat proces probeer ik naar de jonge garde uit te stralen dat ik er altijd voor ze ben als ze me nodig hebben." Poulsen: ,,Een voetbalseizoen is een ook sociaal proces. Binnen dat proces probeer ik naar de jonge garde uit te stralen dat ik er altijd voor ze ben als ze me nodig hebben."

Mentor
,,Mijn rol als nestor in een gemiddeld heel jonge selectie moet je niet overdrijven. Ik ben vorige zomer naar Ajax gekomen omdat ze een type speler zochten zoals ik. Vanwege mijn kwaliteiten als voetballer dus. Maar natuurlijk komt er meer bij kijken. Een voetbalseizoen is een ook sociaal proces. Binnen dat proces probeer ik naar de jonge garde uit te stralen dat ik er altijd voor ze ben als ze me nodig hebben. Als een soort vraagbaak. Op en buiten het veld. Ik ben niet iemand die heel gericht en bewust op iemand afstapt om te vragen of ik iets voor hem kan betekenen. Als ze maar weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen. Niet alleen de andere Denen hier, iedereen. Vanuit de club of de technische staf wordt dit niet specifiek van mij gevraagd en ik word er ook niet in gestuurd door de trainer. Ik doe het vanuit mezelf, als onderdeel van een soort natuurlijk proces. Jonge spelers moeten bij de ouderen kunnen aankloppen, zoals ik dat in mijn begintijd ook kon bij de routiniers van toen."

Fitheid
,,Ik ben weer een jaartje ouder geworden, 33 nu, maar ik sta er fysiek beter voor dan vorig seizoen in deze fase van het seizoen. Het grote verschil zit hem in de voorbereiding. Dit keer heb ik vanaf dag 1 aan alle trainingen en oefenwedstrijden meegedaan, ben mee geweest naar Oostenrijk en naar De Lutte, het complete programma. Vorig seizoen kwam ik pas tegen het sluiten van de transfermarkt naar Ajax. De rest van de groep had de voorbereiding er al op zitten, de competitie was al een paar rondes oud. Zeker als je wat ouder wordt, is het dan heel lastig om aan te haken in het ritme en naar dezelfde fitheid toe te groeien als de andere spelers. Daardoor heb ik vorig seizoen een paar kleine blessures gehad, een gevolg van op je tenen moeten lopen. Dit jaar voel ik me sterker. Het ritme van elk weekend spelen plus steeds een midweekse wedstrijd in de beker of de Champions League is geen probleem. We hebben daar ook geen afspraken over. De enige afspraak is dat de trainer bepaalt wanneer hij me nodig heeft. En als dat zo is, sta ik er."

Pensioen
,,Ik heb nog een contract tot het einde van dit seizoen. Wat er daarna gebeurt, weet ik nog niet. Ik heb nog geen beslissing genomen, maar het is in de eerste plaats belangrijk wat Ajax wil, of ze me langer hier willen houden. Daar is nog geen contact over geweest. Er staat ook nog geen gesprek gepland. Dat zal wel ergens rond de winterstop gebeuren. Ik voetbal nu in elk geval nog met veel plezier en heb het gevoel dat ik van waarde ben voor deze ploeg. Als dat de komende maanden zo blijft, zie ik nog geen reden om te stoppen."

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Pro Shots