Menu
'Prachtige affiches Aegon Future Cup'

'Prachtige affiches Aegon Future Cup'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. In de speciale Aegon Future Cup Kick Off is het de beurt van Van der Sar.

Beste bezoeker,

Hartelijk welkom op sportpark de Toekomst waar dit paasweekeinde de vijfde editie van de Aegon Future Cup op het programma staat. Tijdens dit hoogstaande, internationale voetbaltoernooi krijgen aanstormende talenten in de leeftijdscategorie tot 17 jaar de mogelijkheid zich te meten met internationale topclubs.

Ook dit jaar hebben we weer prachtige affiches. Zoals gebruikelijk worden de wedstrijden verdeeld over drie dagen en wordt er gestart vanuit twee poules met ieder vier ploegen. Als gastheer is uiteraard onze eigen B1 aanwezig. De ploeg van trainer Said Ouaali zal het niet gemakkelijk krijgen, het deelnemersveld is ook dit jaar ijzersterk. Naast oude bekenden zijn er ook enkele nieuwe teams aanwezig. Ik som ze nog even voor u op: AC Milan, Benfica, Celtic FC, Corinthians, Fenerbahce, Liverpool en RSC Anderlecht. Het speelschema en de bijbehorende aanvangstijden treft u op de pagina hiernaast.

Inmiddels is dus ook de laatste deelnemer uit Brazilië bekend. Sport Club Corinthians Paulista, kortweg Corinthians, heeft zich als de winnaar het Aegon Mongeral Toernooi gekroond. Dit toernooi, vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse dochteronderneming van onze hoofdsponsor, dient zoals gebruikelijk als kwalificatietoernooi voor de Aegon Future Cup.

De vier voorgaande edities van de Aegon Future Cup waren alle een groot succes. Op deze plek wil ik u dan ook wat meegeven over de historie. De allereerste editie van het toernooi in 2010 werd gewonnen door Ajax. Het nationale elftal van China (o/17) werd in de finale met 1-0 verslagen. Ook in 2012 zegevierde onze B1 door na een noodzakelijke strafschoppenreeks van Manchester United te winnen. In 2011 en 2013 mocht het Belgische RSC Anderlecht plaatsnemen op het ereschavot. Na afloop wordt traditioneel ook de beste speler van het toernooi gekozen. Dit talent krijgt bij de prijsuitreiking van een prominente Ajacied de ‘adidas best player trophy’ uitgereikt. Die eer viel in 2010 ten deel aan Davy Klaassen, die onlangs nog een vernieuwd contract bij Ajax tekende.

Inmiddels is het algemeen bekend dat wij bij Ajax de individuele ontwikkeling van spelers erg belangrijk vinden. Daarvoor is dit toernooi uitermate geschikt. De teams die tegenover elkaar komen te staan hebben vaak verschillende speelstijlen en daar bijkomend: ieder land heeft zijn eigen ‘speelcultuur’. Voor hen is het bijzonder leerzaam om hier op een jonge leeftijd mee geconfronteerd te worden.

Kortom, de komende dagen kijken wij naar de B-jeugd van verschillende topclubs. Ik hoop hier dit weekeinde de volgende jeugdspelers te zien waar wij over enkele jaren van kunnen genieten op het hoogste (inter)nationale niveau bij de senioren.

Ik wens u allen een mooi en sportief weekend!

Edwin van der Sar