Menu
Prachtige middag in de ArenA

Prachtige middag in de ArenA

Ajax beleefde een fantastische zondagmiddag in de ArenA. De ploeg van Marco van Basten won met 4-1 van landskampioen PSV en zag Eyong Enoh en Miralem Sulejmani terugkeren in het elftal.

Met de duidelijke overwinning op PSV poetste Ajax de nederlaag weg die de ploeg afgelopen woensdag leed in het toernooi om de KNVB Beker tegen Volendam. ,,Dit is een heel mooie zege”, zei Marco van Basten na afloop. ,,Dit geeft vertrouwen voor de wedstrijden die komen gaan. We begonnen goed en in de fase dat we het moeilijk hadden, zijn we blijven knokken. Daar moet ik de ploeg echt een compliment voor maken. De overwinning was ook een mooie manier om afscheid te nemen van Sjaak Wolfs. Dat heeft hij verdiend.” Want daar begon de zondagmiddag mee in de Amsterdam ArenA, met een minuut stilte voor de vrijdag overleden oud-materiaalman van Ajax.

Ajax startte tegen PSV met Eyong Enoh in de basis. De Kameroerer was hersteld van een liesblessure en kreeg de voorkeur boven Gabri. Ook Dennis Rommedahl maakte verrassend deel uit van de elf basisspelers. De Deen zat de afgelopen weken niet vaak bij de selectie, maar kreeg zondag als rechtsbuiten de kans zich te bewijzen. Luis Suarez startte als spits, met Kennedy daarachter als ‘nummer tien’.

Het plan pakte goed uit, want Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd. PSV, met een weer fitte Ibrahim Afellay, werd meteen onder druk gezet door de thuisploeg. Ajax kreeg kansen via Kennedy (al in de tweede minuut), Suarez en Rommedahl, maar kreeg pas in de 27ste minuut waar het al meer dan vierenhalf jaar op wachtte: een thuisdoelpunt in competitieverband tegen PSV. In februari 2004 was het Nicolae Mitea die als laatste Ajacied daar in slaagde, nu was het Luis Suarez die het net vond. De openingstreffer was van een ongekende schoonheid. Uitblinker Urby Emanuelson kreeg de bal aan de rechterkant, trok naar binnen, deed net of hij wilde schieten, maar gaf een slim steekpassje op Dennis Rommedahl. De Deen hield het overzicht en bediende Luis Suarez op maat, die keihard raak schoot.

Ajax liet zich na de openingsgoal iets zakken. ,,Toen kregen we het lastig”, aldus Van Basten. ,,PSV nam het initiatief en drong ons steeds meer terug. Dat bleef zo in het begin van de tweede helft.” Toch had Ajax de wedstrijd in die moeilijke periode op slot moeten gooien. Suarez ging in de 52ste minuut alleen op keeper Isaksson af, maar schoot vrij voor het doel naast. PSV, waar inmiddels Danko Lazovic als extra aanvaller was ingebracht, bleef zo in leven en maakte vijf minuten later gelijk. Oleguer leek naar de grond te worden getrokken door Bakkal, maar PSV mocht doorspelen. Lazovic omspeelde vervolgens Kenneth Vermeer en liet Afellay van dichtbij de 1-1 maken. Ajax stond in de fase na de gelijkmaker onder druk, maar had met Miralem Sulejmani nog de perfecte joker achter de hand. De Serviër kwam in de 60ste minuut in het veld voor Rommedahl en pakte zo zijn eerste speelminuten sinds hij in september tegen Feyenoord geblesseerd raakte. Van Basten bracht in de 72ste minuut ook nog Gabri in voor Kennedy en vlak daarna werd het 2-1 voor de Amsterdammers. Opnieuw was er een hoofdrol voor Emanuelson. Hij kreeg de bal aan de rand van het zestienmetergebied, deed opnieuw net of hij wilde schieten, maar haalde heel handig de bal over zijn tegenstander en schoot daarna pas op doel. Isaksson stopte maar Sulejmani scoorde uit de rebound.

Het tweede Ajax-doelpunt zorgde voor een enorme vreugde-uitbarsting in de ArenA. De thuisploeg liet zich de zege niet meer ontglippen. In de 78ste minuut was het opnieuw raak voor Ajax. Een corner van Emanuelson belandde bij Suarez. De Uruguayaan schoot op doel en zag de bal door Erik Pieters in het eigen doel worden gewerkt. Vlak voor tijd bepaalde Leonardo, in de 87ste minuut in het veld gekomen voor Suarez, de eindstand op 4-1. Hij kreeg de bal van Emanuelson, speelde Pieters uit en passeerde Isaksson. Voor het eerst in jaren was PSV in de ArenA weer eens op de knieën gegaan. ,,De wissels pakten ook goed uit vandaag”, aldus Van Basten. ,,Sulejmani scoorde, Leonardo scoorde en Gabri viel ook goed in. Het is belangrijk dat de spelers die niet in de basis staan vandaag hebben kunnen zien dat hun rol in het team echt heel belangrijk is.”

Ajax speelt volgende week zondag uit tegen AZ. De Amsterdammers kunnen vol goede moed naar Alkmaar afreizen, ook omdat de terugkeer van Sulejmani en Enoh meer dan geslaagd mag worden genoemd. ,,Enoh is een belangrijke factor. Hij is een echte balafpakker en een goede voetballer. Sulejmani geeft het team natuurlijk ook extra potentie. We hebben de afgelopen maanden te maken gehad met ontzettend veel blessuregevallen. Soms was er zelfs sprake van 'de schade beperken'. Maar nu er spelers ook weer terugkeren, worden we alleen maar sterker”, aldus Van Basten.

Ajax heeft nu 25 punten uit elf wedstrijden en is daarmee voor het eerst dit seizoen koploper van de Eredivisie. NAC heeft hetzelfde puntentotaal, maar beschikt over een iets minder doelsaldo. FC Groningen en AZ (dat zondag 1-1 speelde bij Vitesse) hebben 23 punten.