Menu
Première docu: déjà-vu voor Europa Cup-debutanten 

Première docu: déjà-vu voor Europa Cup-debutanten 

De Gallery of Fame in de Amsterdam ArenA was zaterdag het podium voor 'Ajax in het Oostblok'. Hoogtepunt tijdens het evenement van Ajax Media was de première van de docu ‘Europees debuut achter het IJzeren Gordijn'. De documentaire belicht een bijzonder moment in de clubgeschiedenis van Ajax: het Europa Cup-debuut tegen het Oost-Duitse SC Wismut Aue. Vele oud-Ajacieden haalden mooie herinneringen op aan de eerste Europese wedstrijd, die deze maand exact 60 jaar geleden werd gespeeld. Ook andere 'Oostblok-duels' van Ajax passeerden de revue.

,,Even kijken waar het allemaal begon”, aldus een lachende Sjaak Swart bij zijn entree in de Gallery of Fame. Voor het eerst, 6 decennia na de wedstrijd tegen Wismut, zag Mister Ajax samen met een handvol oude teamgenoten de beelden van het historische duel tussen Wismut en Ajax.

Swart genoot niet alleen van de fraaie beelden. Ook de mini-reünie van de Wismut-generatie stemde de rechtsbuiten trots. ,,Prachtig dat Willy Schmidt senior er ook bij is, 90 jaar hè! Hij was onze linksbuiten en had toen al een echte schaar in huis.’’ Naast Swart en Schmidt waren ook de 'Wismut-gangers' Piet van der Kuil, Jan van Drecht, Eddy Pieters Graafland en Loek den Edel naar de ArenA gekomen.

Prachtige verhalen
Het programma werd ingeleid door presentator Jack Spijkerman. Vervolgens besprak documentairemaker Erol Elman van Ajax TV 4 Europese wedstrijden die Ajax tussen 1957 en begin jaren 70 ook speelde in Oostblok. Het leverde mooie anekdotes op. De tegenstellingen tussen Oost en West, midden in de Koude Oorlog, klonken in veel anekdotes en herinneringen door. Onder meer in de verhalen van voormalig doelman Jan van Drecht: ,,De hotels in het Oostblok stelden niks voor. Je rook overal de keuken en er waren geen douches, ha ha!"

Ajacieden met 'te lang haar' kwamen Albanië bijna niet binnen

Heinz Stuy was present om onder meer over de Europese duels met Nendöri Tirana te vertellen. Het uitduel werd bijna niet gespeeld. De Ajacieden kwamen streng communistisch Albanië bijna niet in. De reden: het volgens de toenmalige dictator te lange haar van de Amsterdammers. Voorzitter Jaap van Praag stak uiteindelijk succesvol een stokje voor die curieuze opvatting. De preses dreigde 'dat de UEFA Nendöri dan ongetwijfeld uit het toernooi zou zetten'. Na die blufpoker kon het Europese duel alsnog worden gespeeld.

'O ja, deze kapsels waren toentertijd verboden in sommige landen.'
'O ja, deze kapsels waren toentertijd verboden in sommige landen.'

Stuy herinnerde zich ook nog een andere, bizarre 'stunt'. ,,Ik weet nog dat in 1970 Carl Zeiss Jena het veld had gesaboteerd. We gleden allemaal uit en binnen het kwartier stonden we 3-0 achter'', herinnerde de ex-goalie zich nog goed. ,,'Gelukkig’ raakte een speler van ons geblesseerd, waardoor 6 spelers noppen konden wisselen. Toen de tegenstander naar binnen ging, zagen we dat ze allemaal afgesleten noppen onder de schoenen hadden. Wij hadden gewone noppen en gleden daardoor telkens uit.''

Woedende Swart
Een woedende Swart waarschuwde de tegenstander, nadat deze Ajax met 3-1 had verslagen. Swart, 47 jaar later maar onverminderd fel: ,,Ik zei: thuis worden jullie gekilled, let maar op! We kwamen in het Olympisch Stadion met 0-1 achter, maar uiteindelijk werd het 5-1. We hadden ze helemaal weggespeeld!''

'We speelden Carl Zeiss Jena helemaal weg!'

Na de pauze was het tijd voor de officiële première van 'Debuut achter het IJzeren Gordijn'. Aan de voorvertoning ging een interview met documentairemaker Elman vooraf. Hij reisde voor Ajax TV af naar Aue. ,,Eigenlijk hadden ze in Duitsland geen tijd'', merkte Elman. ,,Dat kwam mede door 2 trainerswisselingen en het feit dat het een kleine club in de 4e Divisie is geworden. De perschef was een manusje van alles, maar toen ik er eenmaal was gearriveerd, was het top.’’

Elman dankte na de première iedereen die een bijdrage leverde aan de docu: ,,Ik wil alle oud-spelers met hun geweldige verhalen, collega’s, camerajongens en de mensen van Wismut bedanken voor hun bijdrage.''

De documentaire ‘Europees debuut achter het IJzeren Gordijn’ is zondag om 20:30 uur te zien op FOX Sports. De docu wordt de dagen daarna regelmatig herhaald.

Lees ook: Première: 'Europees debuut achter het IJzeren Gordijn'
Bekijk ook:
Sjaak Swart in docu over Europees debuut

25 prijswinnende fans mochten bij de première aanwezig zijn. Zij gingen ook op de foto met presentator Jack Spijkerman.
25 prijswinnende fans mochten bij de première aanwezig zijn. Zij gingen ook op de foto met presentator Jack Spijkerman.
Tekst en beeld: Ajax.nl