Menu

Presentatie in eigen huis zonder doelpunten

De eerste presentatie van Ajax aan het eigen publiek is doelpuntloos verlopen. Tegen Liverpool op het Amsterdam Tournament had het voor hetzelfde geld een doelpuntrijk duel kunnen zijn, maar omdat Petri Pasanen en vooral Rafael van der Vaart niet gelukkig waren net voor de goal, bleef het 0-0. Ronald Koeman was desondanks tevreden. ,,Het was niet makkelijk, want Liverpool speelde goed georganiseerd achter de bal. Het enige negatieve aan deze wedstrijd was dat we niet scoorden."

Ronald Koeman startte met Wamberto en Steven Pienaar op de flanken en Wesley Sonck in het centrum van de aanval. Dat had hij liever anders gezien, maar door de blessure van Zlatan Ibrahimovic kon hij niet het experiment doorvoeren dat hij in zijn hoofd had. Dat kon pas in het laatste half uur van de wedstrijd toen Jari Litmanen zijn opwachting maakte. De aanvoerder van Ajax was ook niet honderd procent fit. ,,Dat is de laatste tien dagen jammer genoeg zo. Maar ik wilde hem vandaag brengen en dat had consequenties voor Sonck. Maar dat gaf niet, want ik wilde hem al eerder op verschillende posities in het team laten spelen.”

Sonck kon in het eerste uur geen stempel op de wedstrijd drukken. Rafael van der Vaart had dat wel kunnen doen. In de zesde minuut al kwam de aanvoerder door een prachtig passje van Wamberto in prima positie. Hij verzuimde echter direct door te tikken naar Sonck die er ietwat beter voor stond. Het schot van Van der Vaart ging over.

Sonck scoorde niet, maar was in de laatste fase van de wedstrijd wel beter dan in het begin. Dat kwam ook omdat Litmanen in het veld was gekomen voor Wamberto. Daarmee leek de opstelling veranderd in 4-4-2, maar dat was niet wat Koeman had beoogd. ,,Sonck kan in het centrum, maar ook achter de spits of komend van links. Dat wilde ik vanavond proberen. Dat ging best goed.” Sonck kopte nog van ruime afstand prachtig op de lat, waarna Petri Pasanen – die opvallend vaak mee naar voren was gekomen dit duel – stond te dromen.

Pasanen stond weer samen met Julien Escudé in het centrum van de defensie. Koeman was tevreden over zijn Franse aanwinst. ,,We moeten hem de tijd geven. Hij moet nog groeien in zijn persoonlijkheid net als Chivu destijds moest. Ik vind dat hij verdedigend goed heeft gespeeld.”

Voor zondag heeft Koeman nog een optie in de verdediging. Zdenek Grygera zal tegen Inter zijn kwaliteiten tonen aan het Amsterdamse publiek, dat hem overigens nog niet kent. Diverse malen liet de camera de Tsjech op de schermen zien, maar slechts een licht gefluit voor de vrouw naast de Europees kampioen onder 21, was te horen. Geen enkel teken van herkenning voor de verdediger, die zowel op rechts als in het centrum kan spelen.

Met de komst van Grygera komt er een speler bij die zich onderscheidt door goed inzicht, sterke verdedigende acties en een mooie pass. Misschien dat hij de bal achter de verdedigers van Inter kan leggen. Dat lukte tegen Liverpool namelijk niet. Keer op keer landden de lange ballen van achteruit op het hoofd van de Engelsen en niet in de voeten van de kleinere Ajacieden.

Toch had bijna een ideaal scenario uitgekomen. Jari Litmanen nam in de slotfase de bal nog vanaf de zijkant in een keer op zijn slof, maar in het schot ontbrak het venijn waardoor Dudek ook nu de bal kon keren. Zo bleef het 0-0. ,,Maar saai vond ik het niet”, sprak Gerard Houllier van Liverpool na afloop. ,,Deze wedstrijd vond ik goede publiciteit voor het voetbal.” Maar Houllier kreeg weinig medestanders. ,,Sorry. Dan hebben we wel saai gespeeld, maar we hebben ons best gedaan.”

Koeman is tevreden hoe zijn groep eruit ziet. ,,Deze wedstrijd heeft aangetoond dat we goed voetbal kunnen spelen. Maar ik besef ook wel dat het moeilijk is om te evenaren wat we vorig jaar hebben neergezet.”