Menu
'Prettige verjaardag'

'Prettige verjaardag'

Op de dag dat Ajax zijn 112e verjaardag vierde, werd de meestal lastige uitwedstrijd bij ADO Den Haag redelijk eenvoudig in winst omgezet, 0-2. Met de nederlaag van concurrent Twente en het gelijkspel van koploper AZ, schuiven de Amsterdammers zeer nadrukkelijk op naar de top van de Eredivisie. De kranten berichten uiteraard uitgebreid over dit voor Ajax positieve weekeinde.

‘Onverzettelijk bijtertje’, kopt het Noordhollands Dagblad daags na de wedstrijd ADO – Ajax. De krant, die deel uitmaakt van de GPD-bladen waartoe ook middagkrant Het Parool behoort, doelt op Vurnon Anita. ,,Groot is hij niet, maar álle 167 centimeters die Vurnon Anita hoog is, belichamen onverzettelijkheid. Een met rood bestrafte tackle van Ali Boussaboun op zijn scheenbeen en een met geel bestrafte hand van Aleksandar Radosavljevic op zijn oog konden niet verhinderen dat Anita gewoon doorspeelde. Dat deed de middenvelder totdat Frank de Boer hem in de 72ste minuut van het veld haalde. Het was veelzeggend dat de trainer zijn laatste wissel gebruikte om Anita van het veld te halen. Net als Theo Janssen en Jan Vertonghen stond Anita ‘op scherp’, maar met de veilige 2-0-stand tegen tien Hagenaars en met de wedstrijd tegen PSV in aantocht nam De Boer het minste risico met het 22-jarige bijtertje.

‘Eenvoudige zege Ajax in onaangename sfeer’, kopt de Volkskrant boven het wedstrijdverslag, waarin wordt ingegaan op de grimmige sfeer in het Haagse stadion, maar waarin ook de goede reeks van Ajax van de laatste tijd wordt besproken: ,,Sportieve zaken voeren de laatste weken weer de boventoon in Amsterdam. Ajax heeft de weg omhoog ingeslagen en misschien is het niet toevallig geweest dat Anita daarin een vaste kracht was op het middenveld. De tegenstanders zijn in de zegereeks niet van het grootste kaliber geweest, dat weet hij ook wel. Maar Ajax ziet er op dit moment tamelijk solide uit en organisatorisch lijkt de 22-jarige Anita, vooral bekend als linksback, zijn plek gevonden te hebben.”

‘Aan de hand van Janssen’, kopt het AD boven het artikel. ,,Drie weken terug leek de Arnhemmer afgeschreven, nadat hij was gepasseerd voor het duel met Excelsior. Terstond herpakte Janssen zich en spraken de benen waar de lippen zwegen, al kraakte De Boer nog wel een kritische noot over de gele kaart die de middenvelder een tribuneplaats in de topper tegen PSV bezorgt.” Eerder in het artikel was er aandacht voor Theo Janssen middels wat historische feiten: ,,Geen Ajacied maakte meer goals tegen ADO dan Theo Janssen. Zeven in totaal.” De achtste goal kwam er niet. ,,Maar met de magnifieke crosspass waarmee hij Jody Lukoki kort na de rust de gelegenheid had geboden de openingstreffer te maken, honoreerde Janssen zijn uitstekende optreden.”

De Telegraaf kopt met ‘Prettige verjaardag’, refererend aan de 112e verjaardag van Ajax, zondag. ,,Zes overwinningen op rij – in de laatste duels – bleken voor Ajax vorig jaar voldoende voor de voltooiing van de spectaculaire inhaalrace én de bijbehorende landstitel. Zover is het dit jaar (nog) niet. Maar dankzij de zesde overwinning in successie telt het wederom te vroeg afgeschreven elftal van Frank de Boer ook dit seizoen weer volledig mee in de knotsgekke tombola, die ook wel eens eredivisie wordt genoemd. Ajax omzeilde eenvoudig de klip ADO Den Haag (0-2) en kende zodoende een prettige 112e verjaardag."

Tekst en foto: Ajax.nl