Menu
PREVIEW | Ajax wil jubileumduel bekronen met CL-kwalificatie

PREVIEW | Ajax wil jubileumduel bekronen met CL-kwalificatie

In de strijd om plaatsing voor het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League volgt woensdag de return van Ajax tegen APOEL. Het treffen met de Cyprioten is voor de Ajacieden bijzonder, want het is de 400e Europese wedstrijd ooit.

Vorige week dinsdag vielen er geen treffers in het GSP-stadion, de thuishaven van APOEL. Namens Ajax waren Donny van de Beek en invaller Klaas Jan Huntelaar dichtbij, maar zij kregen de bal niet in het doel van keeper Vid Belec. 

Donny van de Beek kreeg in Nicosia een aantal kansen. Hij mist de return door een spierblessure.
Donny van de Beek kreeg in Nicosia een aantal kansen. Hij mist de return door een spierblessure.

Nummer 400
Het uitduel in Nicosia was Ajax’ 399e wedstrijd in Europees verband. De return is dus een jubileumduel. De balans is positief: Ajax won 194 keer, speelde 89 duels gelijk en stapte 116 keer als verliezer van het veld.

Puntertje van Kluivert
Eén van de meest memorabele wedstrijden is de Champions League-finale Ajax - AC Milan, die dateert van 24 mei 1995. In Wenen dompelde Patrick Kluivert de Italianen in rouw met een leep puntertje (1-0), dat uiteindelijk genoeg bleek voor de eindzege.

De Europa League-campagne van 2017 staat de jongere Ajax-fans waarschijnlijk het meest op het netvlies. Na even sensationele als spannende tweeluiken met Schalke 04 en Olympique Lyon drong de ploeg van toenmalig trainer Peter Bosz door tot de finale. Daarin werd helaas verloren van Manchester United.

De gewonnen Europese prijzen van Ajax op een rij ⤵️

Recordbreker Tadic
Ajax moest in Europese duels 419 tegentreffers slikken, maar scoorde zelf 663 keer. Het laatste doelpunt werd gemaakt door Dusan Tadic (3-1 tegen PAOK). De Servische aanvaller kan woensdag de top 10 van Ajax’ all-time topscorers in Europa betreden. Daarvoor moet hij wel het net weten te vinden. Tadic scoorde reeds 11 keer. Zie hieronder de top 10.

All-time topscorers Ajax in Europees verband
1 Jari Litmanen (26)
2 Johan Cruijff (23)
3 Klaas Jan Huntelaar (19)
4 Sjaak Swart (18)
5 Søren Lerby (16)
6 Luis Suarez (16)
7 Ruud Geels (15)
8 Piet Keizer (13)
9 John Bosman (12)
10 Stefan Pettersson (12)

Felbegeerd CL-ticket
Vorig seizoen rekende Ajax in de play-offs om het felbegeerde Champions League-ticket af met Dinamo Kiev. In Amsterdam won Ajax met 3-1, het uitduel eindigde doelpuntloos. Morgen is APOEL, de recordkampioen van Cyprus, de te nemen horde. Plaatsing voor het hoofdtoernooi via de voorronden lukte Ajax 4 keer eerder.

Gemeen
Wat de Amsterdammers en APOEL gemeen hebben? Het zijn de enige 2 clubs die zich ooit kwalificeerden via de voorronden en vervolgens minimaal de kwartfinales bereikten. Bij alle Ajax-fans gaan de gedachten uiteraard terug naar de succesvolle Europese campagne van vorig seizoen, waarin Ajax onder meer te sterk was voor Real Madrid en Juventus. Helaas werd de eindstrijd op een haar na misgelopen en ging Tottenham Hotspur daarmee aan de haal.

Lees ook: Liveblog Ajax - APOEL
Bekijk ook:
Ten Hag: 'Belang is duidelijk'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: ProShots / Ajax.nl