Menu
PREVIEW I Ajax en Getafe spelen voor de 1e keer ooit tegen elkaar

PREVIEW I Ajax en Getafe spelen voor de 1e keer ooit tegen elkaar

Dik 2 maanden na de uitschakeling in de groepsfase van de UEFA Champions League gaat het Europese seizoen van Ajax verder in de Europa League tegen Getafe CF. Het 1e duel van het tweeluik met de huidige nummer 3 van Spanje wordt donderdag afgewerkt in het Coliseum Alfonso Pérez in Getafe, een voorstad van Madrid, en begint om 18:55 uur.

1e keer
Ondanks dat Ajax al 41 keer tegenover een Spaanse opponent stond in Europees verband was Getafe nog nooit de tegenstander. Het duel in Spanje wordt dus de 1e ontmoeting tussen beide elftallen.

Celta de Vigo - Ajax in 2016
Celta de Vigo - Ajax in 2016

Debuut in 2007
Het huidige Europa League-seizoen is voor Getafe pas de 3e Europese campagne ooit. De Spanjaarden debuteerden in het seizoen 2007-2008 in de toenmalige UEFA Cup met een dubbele ontmoeting tegen FC Twente (1-0 winst & 3-2 nederlaag). Uiteindelijk was het Bayern München dat Getafe elimineerde in de kwartfinale. Overigens zijn de wedstrijden tegen FC Twente in dat seizoen de enige duels die Getafe in Europees verband ooit tegen een Nederlandse club afwerkte. In 2010-2011 speelde Getafe opnieuw in de Europa League, ditmaal minder succesvol: ze werden uitgeschakeld in de groepsfase.

3 op een rij?
Zoals gezegd speelde Ajax al 41 keer in Europees verband tegen een Spaanse tegenstander, hiervan waren er 20 buitenshuis. Vooral de 2 meest recente uitduels roepen warme gevoelens op bij iedereen die Ajax een warm hart toedraagt:

5 maart 2019: Real Madrid – Ajax 1-4
2 oktober 2019: Valencia – Ajax 0-3
20 februari 2020: Getafe – Ajax ?

Op 5 maart 2019: 1-4 bij Real Madrid
Op 5 maart 2019: 1-4 bij Real Madrid
Het laatste uitduel in Spanje: 0-3 bij Valencia
Het laatste uitduel in Spanje: 0-3 bij Valencia

Maar liefst 14 keer ongeslagen
Dat Ajax buiten Amsterdam geweldig presteert in Europese wedstrijden blijkt uit prima statistieken: inclusief de kwalificatieduels is het team van trainer Erik ten Hag inmiddels 14 keer ongeslagen in een Europese uitwedstrijd. Daarvan werden er 7 gewonnen en net zoveel gelijkgespeeld.

Start van indrukwekkende reeks: uit bij Sturm Graz
Start van indrukwekkende reeks: uit bij Sturm Graz

Getafe in eigen huis: moeilijk te verslaan
Willen de Amsterdammers deze imposante reeks in stand houden, dan mag Ajax niet verliezen in Spanje. Getafe kan in eigen huis wel bouwen op uitstekende resultaten. Zo bleef de ploeg van trainer José Bordalás dit seizoen in 12 van de 15 thuiswedstrijden in alle competities ongeslagen. Alleen FC Barcelona, Real Madrid en FC Basel vertrokken met 3 punten uit de voorstad van Madrid. Daarnaast won Getafe 3 van zijn laatste 4 thuisduels in Europa en kreeg het daarin slechts 1 tegentreffer.

Weerzien met Europa League
Vanwege de 3e plek in de groepsfase van de Champions League werden de Amsterdammers afgelopen december veroordeeld tot het spelen van Europa League-voetbal. Een toernooi waarin Ajax, tijdens de laatste deelname in het seizoen 2016-2017, erg succesvol was met het bereiken van de finale. De eindstrijd op 24 mei 2017 in Stockholm ging met 2-0 verloren tegen Manchester United.

Ajax' laatste EL-wedstrijd: de finale in 2017
Ajax' laatste EL-wedstrijd: de finale in 2017

Plek 2 in groep C
In tegenstelling tot Ajax was Getafe voor de winter niet actief in de Champions League maar bereikte het de laatste 32 dankzij een 2e plek in groep C van de Europa League. Een groep waarin, naast Getafe, ook FC Basel zich kwalificeerde voor de volgende ronde en FC Krasnodar en Trabzonspor werden uitgeschakeld.

Actief bij allebei
Nadat Michael Laudrup zijn carrière in 1998 afsloot bij Ajax was hij in het seizoen 2007-2008 trainer van Getafe. In dat seizoen werd Laudrup geprezen om zijn manier van spelen en bereikte hij met Getafe de finale van de Copa del Rey en de kwartfinale van de UEFA Cup. Naast Laudrup heeft Mariano Juan ook een verleden bij beide clubs. De Argentijnse verdediger kwam van 1996 tot 1998 tot 21 officiële wedstrijden voor Ajax 1 en speelde van 1999 tot 2002 4 officiële duels voor Getafe.

Michael Laudrup speelde voor Ajax en trainde Getafe
Michael Laudrup speelde voor Ajax en trainde Getafe

Onana afwezig
Vanwege een gele kaart tijdens het laatste Champions League-duel met Valencia is doelman André Onana geschorst voor de wedstrijd in Spanje. Daarnaast moeten Dusan Tadic, Lisandro Martínez en Nico Tagliafico op hun tellen passen. Het drietal is bij een gele kaart geschorst voor de return op 27 februari in Amsterdam.

André Onana is geschorst voor het duel met Getafe.
André Onana is geschorst voor het duel met Getafe.

Lees ook: Buquet fluit UEFA Europa League-duel Getafe - Ajax
Bekijk ook: Van de Beek: 'Het leefde echt in het team'

Tekst: Ajax.nl/Rens Jeucken
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé & Louis van de Vuurst