Menu
PREVIEW | Pakt Ajax door in het hoge noorden?

PREVIEW | Pakt Ajax door in het hoge noorden?

Ajax speelt zaterdagavond de voorlaatste uitwedstrijd van het seizoen in competitieverband. Er wacht een bezoek aan FC Groningen. Na het bereiken van de halve finale van de UEFA Champions League moet het vizier nu weer op de Eredivisie. Lukt het de Ajacieden om de koppositie te behouden?

Succesvol na Europese wedstrijden
Ajax speelde dit seizoen al 8 wedstrijden na midweekse Europese verplichtingen. In al deze duels waren de Amsterdammers te sterk voor de tegenstanders en werden 3 punten behaald. Na de thuiswedstrijd tegen Juventus won Ajax met 6-2 van Excelsior. Kunnen de Ajacieden wederom een goed resultaat behalen na een Europees duel?

Een geduchte tegenstander
Ajax en FC Groningen stonden al 39 keer eerder tegenover elkaar in Groningen. De Amsterdammers wonnen 25 edities, 7 keer eindigde het duel in een remise en 7 duels werden gewonnen door de groen-witten.

Hoewel de Ajacieden in onderlinge ontmoetingen dus ruimschoots in het voordeel zijn, bleek FC Groningen de laatste 5 edities een lastige tegenstander. Sinds 2014 gingen de 3 punten maar 2 keer mee terug naar Amsterdam.

Achterstand gerepareerd
Vorig jaar kwam Ajax al na 14 minuten op achterstand. Door doelpunten van Justin Kluivert en Klaas Jan Huntelaar werd er alsnog gezegevierd door de Amsterdammers.

Klaas Jan Huntelaar zorgde in de 89e minuut voor opluchting bij de Ajacieden: 1-2
Klaas Jan Huntelaar zorgde in de 89e minuut voor opluchting bij de Ajacieden: 1-2

Laatste 5 edities FC Groningen - Ajax:
2018: 1-2

2017: 1-1

2016: 1-2

2015: 2-0

2014: 1-1

3️⃣- 0️⃣in Amsterdam
Eerder dit seizoen won Ajax in Amsterdam met 3-0 van FC Groningen. Klaas Jan Huntelaar scoorde 2 doelpunten. De 3e Amsterdamse treffer werd gemaakt door Dusan Tadic. Bekijk hieronder hoe die september-middag verliep. 👇

Vormpeil laatste 5 Eredivisieduels:
Ajax: W-W-W-W-V
FC Groningen: G-W-W-V-W

1e editie in 1971, recordoverwinning in 1984
FC Groningen werd in de zomer van 1971 opgericht, als opvolger van GVAV, en is daardoor de jongste club van de Eredivisie. Een paar maanden later werd de 1e editie tussen FC Groningen en Ajax gespeeld, op 11 september 1971. Beide ploegen kwamen niet tot scoren en dus eindigde het duel in een 0-0-gelijkspel.

Ajax’ recordoverwinning in Groningen stamt uit het seizoen 1983-1984: 1-5. Op 25 maart 1984 scoorde Ajacied Ronald Koeman twee keer tegen zijn oude club. Ook John van ’t Schip, Marco van Basten en Gerald Vanenburg waren die dag trefzeker.

Marco van Basten scoorde op 25 maart 1984 de 0-4.
Marco van Basten scoorde op 25 maart 1984 de 0-4.
Ronald Koemand tekende voor de 0-1 en 0-2.
Ronald Koemand tekende voor de 0-1 en 0-2.
Marco van Basten, Gerald Vanenburg, Peter Boeve, Ronald Koemand, Dick Schoenaker, Jan Mølby, Keje Molenaar en Sonny Silooy vieren een doelpunt.
Marco van Basten, Gerald Vanenburg, Peter Boeve, Ronald Koemand, Dick Schoenaker, Jan Mølby, Keje Molenaar en Sonny Silooy vieren een doelpunt.

Verleden bij zowel Ajax als FC Groningen
Veel Ajacieden droegen zowel het shirt van Ajax als FC Groningen. Een bekend voorbeeld is Luis Suarez. Op 28 januari 2007 scoorde de Uruguyaan namens FC Groningen nog de 2-0 tegen Ajax. Ondanks die goal en de voorsprong voor de Groningers kwamen de Ajacieden nog wel winnend uit de strijd: 2-3.

Een seizoen later namen de Amsterdammers de Uruguayaan over. De Zuid-Amerikaanse spits was dat seizoen in de thuis- en uitwedstrijd (2-2 & 1-2) direct trefzeker tegen zijn oude ploeg. In totaal was doelpuntenmachine Suarez goed voor 111 goals in 159 officiële wedstrijden voor Ajax, voordat hij naar Liverpool verkaste.

👇🎬De 10e mooiste goals van Luis Suarez in dienst van Ajax.

Overige bekende voorbeelden die voor FC Groningen en Ajax uitkwamen zijn: Ronald Koeman, Daley Blind, Michael Reiziger, Richairo Zivkovic, Rasmus Lindgren en Johan Neeskens

Lees ook: Ten Hag: 'Ligt aan ons hoe lastig Groningen wordt'
Bekijk ook
: Head2Head: FC Groningen - Ajax

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst