Menu
Prima begin seizoen 2006-2007

Prima begin seizoen 2006-2007

Voorafgaande aan de eerste training begin juli sprak trainer Henk ten Cate al de woorden ‘We staan aan het begin van een mooie periode’. Toen moest de eerste wedstrijd nog worden gespeeld. Nu, zes weken later, heeft Ajax voor het eerst het eerste duel in de voorronde van de Champions League gewonnen én versloeg het landskampioen PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal met 3-1. Een uitstekend begin.

Maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Dat beseft men in Amsterdam ook wel. Want vorig seizoen won Ajax eveneens aan het begin van het jaar van PSV. Die seizoensopening won de ploeg van coach Danny Blind met 2-1 van de formatie van Guus Hiddink. Bovendien eindigde dat jaar ook met winst op de Eindhovenaren, waarna Ajax de Gatorade Cup in ontvangst kon nemen. Daar tussenin ging het echter een stuk minder voorspoedig dan gewenst.

Hoe de verhoudingen dit seizoen tussen de regerend landskampioen en de Amsterdammers zullen zijn, mag dus eigenlijk niet aan deze wedstrijd worden opgehangen. Maar als het wel een graadmeter was, dan zit Ajax goed.

Want de ploeg van Henk ten Cate begon dominant. Op drie plaatsen had Ten Cate zijn opstelling gewijzigd ten opzichte van de basiself tegen FC Kopenhagen. Noodgedwongen, want Klaas Jan Huntelaar was geschorst, maar ook uit eerlijkheid naar de spelers toe. Zo speelde George Ogararu en niet John Heitinga als rechtsback. ,,George moet in een wedstrijd waar het om gaat, zijn kans grijpen. Heitinga speelde tegen Kopenhagen, George in dit duel. Hij had het moeilijk”, zei Ten Cate. Robbert Schilder verving Hedwiges Maduro omdat de international conditioneel gezien (nog) geen twee wedstrijden in een week kan spelen. Babel was in de ploeg opgenomen omdat Huntelaar was geschorst. ,,Ik had na de schorsing van Klaas Jan twee mogelijkheden. Of ik zette Rosenberg in de punt of Babel. Dat zou ten koste gaan van Kenneth Perez. Kenneth is nog niet in goeden doen. Hij is zoekende. De kwaliteit is aanwezig, maar we moeten hem wel de tijd geven te acclimatiseren.”

Dat de voormalige AZ’er zich tegen PSV snel thuisvoelde in het veld, bleek toen hij in de 68ste minuut in het veld kwam. Nog geen minuut later scoorde hij de 2-1. Ajax was in de zevende minuut op voorsprong gekomen door een intikker van Mauro Rosales nadat de (met Emanuelson) uitblinkende Babel en Gabri de matige verdediging van PSV hadden zoek gespeeld. De Amsterdammers bleven dominant tot een minuut of tien voor rust. Toen nam PSV het over. Ten Cate had na rust Heitinga en Maduro gebracht voor Ogararu en Schilder maar de landskampioen bleef ook in het begin van de tweede helft de betere ploeg en kwam via Philip Cocu op 1-1.

Na de 2-1 van Perez was er van PSV weinig meer over. Dat Wesley Sneijder met een prachtig afstandsschot de bal in de kruising joeg en zo 3-1 scoorde, gaf de prestatie nog meer cachet.

,,Dit is een belangrijke overwinning voor ons”, gaf Ten Cate na afloop aan. ,,Je wint een prijs en het geeft vertrouwen. Deze zege hebben we afgedwongen en we zijn er blij mee.”

Bekijk ook het fotoverslag van de wedstrijd >>
Bekijk ook het fotoverslag van de huldiging >>