Menu
Prima generale voor Ajax

Prima generale voor Ajax

Ajax heeft zijn generale repetitie goed doorstaan. In het Estadio da Luz veroverden de Ajacieden met een 0-1-overwinning op Benfica de Eusebio Cup. Ricardo Kishna maakte vlak voor rust het enige doelpunt. Kenneth Vermeer stopte vlak voor tijd een penalty van Benfica.

Ajax’ laatste meetmoment in de voorbereiding op het seizoen 2014-2015 bracht de Ajacieden tegenover de finalist van de laatste UEFA Europa League. In het mooie decor waarin ook de laatste UEFA Champions League-finale werd gespeeld (de Madrileense derby tussen Real en Atlético) werden aan de vooravond van de strijd om de Johan Cruijff Schaal de laatste puntjes op de i gezet. Frank de Boer deed een beroep op 'negentig procent van de beoogde basisspelers' die hij komende week ook tegen PEC Zwolle zal opstellen. Het seizoen wordt komende week zondag officieel afgetrapt met de strijd tussen de bekerwinnaar en landskampioen. Grote vraag was daarom vooraf: is Ajax klaar voor de echte strijd, met als eerste strijdtoneel de veldslag om de Cruijff Schaal?

Ajax presenteerde zich fris en offensief in het stadion van het licht (Estadio da Luz). Het tempo lag bij vlagen aardig hoog en het spel was gevarieerd in de eerste wedstrijd waarin deze groep Ajacieden hun negentig minuten maakten. Arek Milik is eerste keus als spits. Eenzelfde plek in de rangorde hebben de vleugelaanvallers Ricardo Kishna (links) en Lasse Schöne. De Deen kampte de voorbije dagen met lichte enkelklachten, maar bleek fit genoeg voor de generale repetitie in zonnig Lissabon. Controleur Nick Viergever vond Davy Klaassen en Lucas Andersen aan de zijkanten van het middenveld. Doelman Kenneth Vermeer zag Ruben Ligeon, Mike van der Hoorn, aanvoerder Niklas Moisander en Nicolai Boilesen voor zich geposteerd als robuuste verdedigingsmuur. Als de WK-gangers Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman zich 4 augustus weer bij de club melden, valt er heel wat te kiezen voor de oefenmeester, die de jacht heeft ingezet op zijn vijfde landstitel. Thulani Serero (lies), Viktor Fischer, Ricardo van Rhijn (beiden hamstring) zijn bovendien geblesseerd. Ook zij kunnen gezien hun ervaring, mogelijkheden en verdiensten aanspraak maken op een basisplek.

De zege op Benfica leverde Ajax de Eusebio Cup op. De zege op Benfica leverde Ajax de Eusebio Cup op.

Er gebeurde voor rust voldoende voor beide doelen. Ajax mocht doelman Vermeer dankbaar zijn voor zijn reddende werk op inzetten van Gaitan en Cardozo. De achterstand werd hoogstpersoonlijk afgewend door de Ajacied met de sublieme reflexen. Combinaties tussen Milik en Kishna veroorzaakten de meeste gevaar voor het doel van Artur. Eindstation Kishna maaide een keer onfortuinlijk over de door Milik verzonden bal heen. Toen Milik aanspeelpunt was, kwam de centrumspits een teenlengte te kort om de bal tot in het doel te verlengen. Andersen stichtte kort daarop gevaar met een schot uit de draai (op de handschoenen van Artur).

Vlak voor rust schoot Kishna zijn ploeg vanuit een erg lastige hoek alsnog naar een voorsprong. Via het lichaam van verdediger César caramboleerde de inzet voorbij de grabbelende keeper Artur. Wat vanaf de met 25.240 toeschouwers bezette tribunes op de Benfica-spelers neerdaalde was een ijzig fluitconcert. De Amsterdammers haalden de rust relatief simpel met die voordelige marge stevig op zak.

Zo simpel als het karwei halverwege nog leek (in de rust werd clublegende Eusebio op bombastische wijze, maar vol respect geëerd), zo lastig bleek deel twee van de strijd om de Eusebio Cup. Ajax’ aanvallers kwamen slechts nog sporadisch in beeld, toen Jorge Jesus - markante trainer van Benfica - met vele wisselingen in zijn ploeg de druk liet toenemen op het doel van Vermeer. De keeper stond opnieuw zijn mannetje, zelfs in de meest hachelijke situaties. Een katachtige redding op een inzet van Salvia behoorde tot de hoogtepunten in het dagoeuvre van de goalie. De Amsterdammer bleek zelfs een van zijn sterkste, en hoe dan ook belangrijkste saves voor het laatst te hebben bewaard. Een lichte overtreding op Jara leek Benfica de kans te geven om vanuit een strafschop alsnog langszij te komen. Vermeer bekroonde zijn perfecte optreden met het klemvast pakken van de (weliswaar matig ingeschoten) makkelijk gegeven penalty. Zo voltooide Ajax zijn voorbereiding met vertrouwenwekkend spel én een prijs.

Op 4 juli 2012 veroverde Ajax in de voorbereiding met een 0-11-overwinning op VV Oldenzaal de Vrienden Cup 2012. Jan Vertonghen besloot zijn laatste Ajax-optreden met een prijs. Ruim twee jaar later stonden Ajacieden met de op de Portugese recordkampioen Benfica veroverde Eusebio Cup in handen. Nét iets groter en nét iets prestigieuzer. Ajax maakt duidelijk stappen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Ben Verbeek

Een mooi geschenk van wedstrijdsponsor Huawei: een Huawei Ascend P7 voor Benfica-coach Jorge Jesus en Frank de Boer. Foto: Benfica. Een mooi geschenk van wedstrijdsponsor Huawei: een Huawei Ascend P7 voor Benfica-coach Jorge Jesus en Frank de Boer. Foto: Benfica.
De startende elf van Ajax. De startende elf van Ajax.
Er waren ook Ajax-fans in het stadion. Er waren ook Ajax-fans in het stadion.
De spelers die 's middags tegen Jong Benfica in actie kwamen bekeken de avondwedstrijd vanaf de tribune. De spelers die 's middags tegen Jong Benfica in actie kwamen bekeken de avondwedstrijd vanaf de tribune.
Mike van der Hoorn in duel met zijn tegenstander. Mike van der Hoorn in duel met zijn tegenstander.
Lasse Schöne was uiteindelijk fit genoeg om in de basis te starten. Lasse Schöne was uiteindelijk fit genoeg om in de basis te starten.
Nicolai Boilesen was een van de drie Denen in de basis bij Ajax. Nicolai Boilesen was een van de drie Denen in de basis bij Ajax.
Arek Milik probeert zijn tegenstander van zich af te houden. Arek Milik probeert zijn tegenstander van zich af te houden.
Lucas Andersen ziet keeper Artur de bal wegschieten. Lucas Andersen ziet keeper Artur de bal wegschieten.