Menu
Prima hervatting van de competitie

Prima hervatting van de competitie

Ajax heeft de interlandperiode goed verteerd. Aan één volledige groepstraining had coach Adrie Koster voldoende om zijn ploeg weer op scherp te krijgen. Vitesse werd in de ArenA met 4-1 verslagen.

Hedwiges Maduro was tot aan zijn noodgedwongen wissel een van de uitblinkers van Ajax. Hedwiges Maduro was tot aan zijn noodgedwongen wissel een van de uitblinkers van Ajax.

Vanwege al het interlandvoetbal was het rustig de afgelopen twee weken rond de Amsterdam ArenA. Veel voetballers van de Amsterdamse club kwamen verspreid over Europa en Zuid-Amerika in actie voor hun geboorteland. Donderdag kwamen de eerste internationals weer terug bij Ajax, vrijdag arriveerde de tweede groep, maar pas zaterdagochtend stond Ajax 1 weer gezamenlijk en compleet op het trainingsveld. Eén training was genoeg om tegen Vitesse met behoorlijk grote cijfers te verslaan. ,,De uitslag was misschien een beetje geflatteerd”, zei trainer Adrie Koster na afloop. ,,En het was niet altijd even sterk wat we lieten zien, maar al met al vond ik het een goede overwinning.”

Omdat Gregory van der Wiel ontbrak vanwege een knieblessure begon Jan Vertonghen centraal in de verdediging. Urby Emanuelson verhuisde naar linksachter en Siem de Jong stond links op het middenveld. Ajax begon het best aan de wedstrijd, al was de eerste kans voor de gasten: Sebastien Sansoni schoot van afstand op de lat. Na een kwartier werd het veldoverwicht van Ajax omgezet in een treffer. Gabri stond aan de basis van het doelpunt door rond het zestienmetergebied de bal te veroveren. Via een kluts kwam de bal terecht bij Albert Luque, die voorgaf op Luis Suarez. Van dichtbij kopte de Uruguayaan raak. Tien minuten later sloeg Ajax opnieuw toe. Hedwiges Maduro pakte rond het middenveld de bal af, kon vrij doorlopen en bediende Gabri die de 2-0 maakte. Vlak voor rust werd John Heitinga bij een corner aan zijn shirt getrokken door Remco van der Schaaf. Luque schoot onberispelijk raak vanaf elf meter. Na de 3-0 was de concentratie even weg en profiteerde Vitesse. Uit een snelle aanval scoorde Mads Junker. ,,Dat was doodzonde”, zei Koster. ,,En dat mag niet gebeuren. Als we met 3-0 de rust in waren gegaan, hadden we een veel makkelijkere middag gehad. Nu bleef het toch een beetje spannend.”

Gabri werd in de rust vervangen door Robbert Schilder en na een uur verliet Maduro het veld voor Mitchell Donald. ,,Gabri had last van zijn kuit en Maduro van zijn enkel”, lichtte Koster toe. ,,Hoe ernstig deze blessures zijn, wordt komende week duidelijk.”

Ajax had het na rust even moeilijk. Vitesse zette alles op alles en was een paar keer dicht bij de 3-2. Het laatste kwartier ging het publiek weer er weer achter staan en kwam Ajax weer beter in zijn spel. Dennis Rommedahl viel perfect in en gaf in de 82ste minuut voor op Klaas Jan Huntelaar. De topscorer van de Eredivisie deed oog in oog met keeper Piet Velthuizen wat hij altijd doet: scoren. Het bleef bij 4-1 en omdat Feyenoord verloor bij FC Groningen is Ajax nu alleen koploper in de competitie. Vitesse-trainer Aad de Mos, die vond dat zijn ploeg meer had verdiend, noemde Ajax na de wedstrijd titelkandidaat. ,,Met Albert Luque, Klaas Jan Huntelaar en Luis Suarez heb je een fantastische aanval. En als je daar Kennedy en Dennis Rommedahl bij optelt, heb je als club echt heel goed materiaal in handen.”

Volgende week wacht opnieuw een thuiswedstrijd. Dan komt NAC naar de ArenA. Koster heeft nu weer de hele week de tijd om met zijn complete ploeg naar dat duel toe te werken.

Benieuwd naar spelersreacties?
Ga dan naar de website van Ajax TV. >>