Menu
Prima presentatie Ajax Vrouwen

Prima presentatie Ajax Vrouwen

Kort nadat de Ajacieden uit de A-selectie op de gevoelige plaat waren gezet, was het op de Toekomst de beurt aan de Ajax Vrouwen. De kersverse selectie van trainer Ed Engelkes poseerde eerst individueel voor de lens van Ajax’ huisfotograaf Louis van de Vuurst. Vervolgens werd de selectiefoto geschoten.

,,Handen op de knieën, benen recht vooruit. Ogen dicht en weer open!’’ De karakteristieke stem van Van de Vuurst schalt over het warme kunstgrasveld als de selectieplaat voor 2012 – 2013 wordt gemaakt. De pose van Ajax' huisfotograaf is al net zo karakteristiek. Licht voorover gebogen en een camera in de aanslag. Klik, klik, klik. De allereerste teamfoto van de allereerste Ajax Vrouwenselectie in de clubgeschiedenis is gemaakt. Historisch fotomateriaal.

,,Het gaat hier toch anders dan op de fotopersdag die ik eerder heb meegemaakt’’, vertelt Daphne Koster als boegbeeld en aanvoerder der Ajax Vrouwen. Eerder deed Koster ‘fotopersdagervaring’ op bij AZ en het Nederlands elftal. ,,Toen was er bijvoorbeeld één persoon heel druk met alles regelen. Hier zijn veel meer clubmensen bij zo’n dag betrokken.’’

De perskamer op de Toekomst was maandag omgebouwd tot fotostudio. De perskamer op de Toekomst was maandag omgebouwd tot fotostudio.

Koster weet hoe het werkt in de wereld van het vrouwenvoetbal. De 31-jarige verdediger speelt juist vanwege haar ruime ervaring een voortrekkersrol in de Ajax-selectie. Net als collega-boegbeeld Anouk Hoogendijk moet Koster de spelersgroep verrijken met ervaring én winnaarsmentaliteit. ,,Anouk zei net nog tegen me: ‘jij bent onze aanvoerder, een leider.’ Maar daar ben ik helemaal niet bewust mee bezig. Het is een drive die in me zit. De beste willen zijn, willen winnen.’’

De fotopersdag markeert ook het begin van de tweede trainingsweek van de Ajax Vrouwen. Afgelopen week maandag werd officieel afgetrapt. Met een (bijna) volledige spelersgroep wordt toegewerkt naar de eerste uit een reeks oefenwedstrijden. Halverwege augustus volgt de start van de BeNe League. Het was een goede eerste trainingsweek volgens Koster.

,,De spelersgroep is een mix van karakters en persoonlijkheden, van jonge meiden en ervaren, oudere voetbalsters’’, legt de routinier uit. ,,Het is een talentvolle groep. Iedereen is trots op de club. Ons doel? Uiteindelijk willen we bij de beste vier van Nederland komen en meestrijden om het kampioenschap.’’

Aan het groepsmoment onder de venijnig fel schijnende zomerzon ging een lange reeks individuele portretten vooraf. De perskamer op de Toekomst was maandag voor de gelegenheid omgebouwd tot fotostudio. Een voor een meldden de speelsters en begeleiders zich in het domein van Van de Vuurst. Ook individueel staan de speelsters er pico bello op. Op de presentatie valt dit seizoen nu al weinig af te dingen. Hopelijk ook niet op de prestaties.

Tekst en foto’s: Ajax.nl/Ronald Jonges

Huisfotograaf Louis van de Vuurst toont het resultaat van de portretfoto. Huisfotograaf Louis van de Vuurst toont het resultaat van de portretfoto.
De Ajax Vrouwen krijgen aanwijzingen voor de selectiefoto. De Ajax Vrouwen krijgen aanwijzingen voor de selectiefoto.
Daphne Koster centraal op de eerste rij van de groepsplaat. Daphne Koster centraal op de eerste rij van de groepsplaat.
Selectiefoto gemaakt, op naar de training. Selectiefoto gemaakt, op naar de training.