Menu
Prima start tegen Vitesse in 2003

Prima start tegen Vitesse in 2003

Vitesse was twee keer eerder de tegenstander van Ajax in de openingswedstrijd van het Eredivisieseizoen. Waar Ajax in 1997 thuis in de eigen ArenA met 5-0 won, begon het seizoen 2003-2004 voor Ajax in de Arnhemse Gelredome. In aanloop naar de aftrap van het seizoen 2014-2015 gaat Ajax.nl gaat terug in de tijd.

De verwachtingen waren hoog gespannen in de zomer van 2003. Een seizoen eerder behaalde Ajax onder leiding van Ronald Koeman liefst 83 punten, maar zag het PSV er met de titel vandoor gaan. Een jaar later moest Vitesse-uit de opmaat worden naar een seizoen waarin het mooie spel ook gekoppeld zou worden aan resultaat. Een kampioenschap zou de ultieme bekroning zijn.

Enkele dagen voor de eredivisieopening had Ajax een wedstrijd die eigenlijk veel belangrijker was. In het Arnold Schwarzenegger Stadion van Grazer AK probeerde Ajax in de heenwedstrijd een goede uitgangspositie af te dwingen voor de return twee weken later in Amsterdam. Op het spel stond kwalificatie voor de UEFA Champions League. Dankzij een doelpunt van Wesley Sneijder behaalde Ajax een op het oog gunstig 1-1 gelijkspel en kon het zich daarna richten op het duel met Vitesse.

Ajax had direct al te kampen met blessureleed. Keeper Maarten Stekelenburg was niet fit en werd vervangen door de Roemeen Bogdan Lobont. Ook Hatem Trabelsi haakte af met een enkelblessure waardoor zelfs de A-junior Henrik Moisander bij de selectie werd gehaald. Henrik, tweelingbroer van huidig Ajax-aanvoerder Niklas, hoefde uiteindelijk niet in te vallen. Met competitiedebutanten Julien Escudé, Zdenek Grygera, Wesley Sonck en Tom Soetaers trad Ajax aan in een nog onwennig elftal wat verder enkele sterren als Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic in de basis had staan.

De beginfase was voor Vitesse, dat in de 13e minuut de score opende. Matthew Amoah scoorde op aangeven van Purrel Fränkel de 1-0. Diezelfde Fränkel scoort tien minuten later in eigen doel waardoor het duel qua stand weer in evenwicht is. Na een tweede helft met kansen voor beide partijen lijkt het duel op een gelijkspel af te stevenen, ware het niet dat Wesley Sneijder drie minuten voor tijd na een mooie actie de 1-2 laat aantekenen. Met een zwaarbevochten maar verdiende zege nestelt Ajax zich direct in de kop van de eredivisie.

Anderhalve week later is de bliksemstart van Ajax compleet: Grazer AK wordt in de ArenA na verlenging verslagen en Ajax bereikt het hoofdtoernooi van de Champions League. In Europa zal het overigens geen hoogstaand seizoen worden, want ondanks twee overwinningen in de poulefase eindigt Ajax op de laatste plaats in een poule met AC Milan, Celta de Vigo en Club Brugge.

Nationaal gaat het Ajax meer voor de wind. Ajax haalt uiteindelijk zes punten tegen Vitesse, want de thuiswedstrijd tegen de Arnhemmers wordt ruim gewonnen met 5-0. Anderhalve maand later wordt Ajax, ondanks een minder doelsaldo, kampioen van Nederland. Het verschil met achtervolger PSV? Zes punten.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst