Menu
Prima vuurdoop voor Reiziger en sterk vernieuwd Jong Ajax

Prima vuurdoop voor Reiziger en sterk vernieuwd Jong Ajax

Jong Ajax is de Jupiler League vrijdagavond uitstekend begonnen. In Leeuwarden werd SC Cambuur met 1-2 verslagen. Darren Sidoel opende de score na 25 minuten, waarna Mateo Cassierra vlak voor rust voor de 0-2 zorgde. Matthew Steenvoorden tekende zo'n beetje halverwege de tweede helft voor de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de Friezen uiteindelijk niet.

De debuterende Jong Ajax-coach Michael Reiziger had z’n elftal van tevoren gewaarschuwd voor de fanatieke aanhang van Cambuur. Het zou voor zijn team een andere, nieuwe gewaarwording zijn. Niet alleen voor ouders, familie en vrienden voetballen, maar in een kolkend stadion dat de thuisploeg hartstochtelijk steunt.

Maar vanaf het begin leek geen enkele Ajacied onder de indruk van het voetballen in de Jupiler League. Het sterk vernieuwd elftal ging onverdroten door met datgene waar Marcel Keizer vorig seizoen naam mee maakte en uiteindelijk zijn promotie verdiende naar het eerste elftal. Frank en vrij voetballen.

Captain Leon Bergsma aan de bal.
Captain Leon Bergsma aan de bal.

Jong Ajax opende frivool. Nieuwkomer Dennis Johnsen toonde zich in de eerste fase van het duel lichtvoetig en creëerde de eerste kans van de wedstrijd. Zijn schot in de korte hoek werd een prooi voor de Friese doelman Jesse Bertrams. Na ook nog een kopbal van Cassierra liet de thuisploeg voor het eerst van zich spreken. Marvin Peersman kwam aardig vrij voor doelman Stan van Bladeren, maar de aanvaller maaide op een meter of tien van de goal volledig over de bal.

Opsteker
Na een kleine 25 minuten voetbal trok Jong Ajax de wedstrijd weer naar zich toe. Via rechtsback Sidoel kwamen de Amsterdammers op 0-1. Zijn diagonale schot vanaf randje zestien leek houdbaar, maar keeper Bertrams tastte mis. De Ajacieden werden vervolgens - natuurlijk gesteund door de goal - steeds sterker tegen het matte Cambuur.

De 0-2 van spits Cassierra, vlak voor rust, zorgde voor een stil en moedeloos Cambuurstadion. In de tweede helft gingen de Friezen van meet af aan op jacht naar de aansluitingstreffer. Jong Ajax kraakte, maar hield in eerste instantie stand. Na twintig minuten in de tweede helft incasseerden de bezoekers uit een corner toch de op dat moment terechte 1-2. Verdediger Steenvoorden kopte van dichtbij binnen.

Mateo Cassierra wordt gefeliciteerd na zijn goal, de 0-2.
Mateo Cassierra wordt gefeliciteerd na zijn goal, de 0-2.

Vijf minuten later ging Alvin Daniels makkelijk langs Dani de Wit, de aanvaller had de 2-2 op z’n schoen maar stuitte op de voeten van doelman Van Bladeren. Een kwartier voor tijd leek de goalie geslagen, maar Issa Kallon schoot vanuit een moeilijke hoek in het zijnet.

Uitstekende vuurdoop
Ajax zette daar alleen 'schotjes' van de ingevallen Noa Lang en Johnsen tegenover. In de slotfase kreeg Azor Matisuwa nog de mogelijkheid op de 1-3 van dichtbij. Na een rode kaart van Peersman, uitgedeeld, na een stevige charge was het duel snel afgelopen en beleefde Reiziger zodoende een prima eerste vuurdoop in Friesland.

Scoreverloop: 25. Sidoel 0-1, 41. Cassierra 0-2, 64. Steenvoorden 1-2

Jong Ajax: Van Bladeren, Sidoel (75. Schouten), Doekhi, Bergsma, Kemper, Mazraoui, Bijleveld (72. Matusiwa), De Wit, Muric (65. Lang), Cassierra, Johnsen

Tekst: Ajax.nl/Frank Venema
Foto's: Pro Shots