Menu
Prima week eindigt in mineur

Prima week eindigt in mineur

De oefenwedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Ajax in Deventer is na dertig minuten gestaakt vanwege wangedrag op de tribunes. Zo kwam er een treurig einde aan een trainingsweek die tot aan zaterdag veel positiefs had opgeleverd.

Het gezicht van trainer Henk ten Cate stond op onweer en dat was te begrijpen. Hij had zich natuurlijk verheugd op een lekkere oefenwedstrijd van zijn team tegen zijn oude club. Het weerzien met Go Ahead Eagles duurde echter maar kort, en eindigde in treurnis.
Al snel onstonden er vechtpartijen op de tribune achter het doel waarop Ajax aanviel en waren er weer de verschrikkelijkste spreekkoren te horen. Bij een 0-1 stand in het voordeel van Ajax (doelpunt Huntelaar) lag het spel even stil toen Edgar Davids een blessurebehandeling moest ondergaan. De spelers van Ajax maakten van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat zij onder de omstandigheden niet verder wilde spelen. De sfeer was zeer dreigend, er was volop toegang tot het veld en voor de tribune moest al een gewonde toeschouwer door de EHBO behandeld worden.

De Ajacieden stapten van het veld en naar verloop van tijd werd duidelijk dat er helemaal niet verder gespeeld zou worden. In de catacomben van de Adelaarshorst waren louter sombere gezichten te zien. ,,Misschien is het wel eens goed dat de spelers zo'n signaal afgeven'', zei Ten Cate. ,,Dit is toch geen voetballen zo.'' Spelers van beide elftallen liepen hoofdschuddend rond. Wat een mooie voetbalmiddag had moeten worden - Go Ahead had ook zijn Open Dag gepland - was na een halfuur spelen voorbij. Zelfs een eenvoudige oefenwedstrijd bleek niet zonder incidenten gespeeld te kunnen worden.

Maarten Fontein, algemeen directeur van Ajax, legde een verklaring af. ,,We spelen niet meer verder. Dat is bijzonder jammer, dit had een fantastische dag moeten worden. Er werd echter van alles geroepen vanaf de tribunes en er braken schermutselingen uit. Ik heb begrepen dat ook in het centrum van Deventer ongeregeldheden zijn uitgebroken, zodat er ook niet meer politie naar het stadion kon komen. Het is een treurige dag, die voor ruim 6.400 welwillende toeschouwers door enkelen weer verpest is. Het wordt ook voor topteams schijnbaar steeds moeilijker om in dergelijke stadions te spelen.''

Het gestaakte duel betekende een enorme domper op een geslaagde week voor Ajax. In het trainingskamp in De Lutte werd er uitstekend gewerkt, kon Ajax twee nieuwe spelers verwelkomen, bleef Wesley Sneijder nog een jaar voor de club behouden en groeiden de spelers onderling zichtbaar naar elkaar toe. Waar al dit had moeten samenkomen in een lekkere oefenwedstrijd tegen de eerste proftegenstander van de voorbereiding, werd het echter een zwarte dag.