Menu
Prima zege Ajax Vrouwen op PSV

Prima zege Ajax Vrouwen op PSV

De Ajax Vrouwen hebben vrijdagavond op sportpark de Toekomst een even mooie als bevochten overwinning behaald op PSV/Eindhoven. Na een 1-0-voorsprong bij rust door een goal van Eshly Bakker won Ajax met 2-1. Door het gelijkspel bij FC Twente - Standard gaat Ajax nu aan kop in de BeNe League.

Trainer Ed Engelkes had in de thuiswedstrijd tegen PSV om tactische redenen gekozen voor Marieke Ubachs op doel en Suzanne Marees in de defensie in plaats van Laura du Ry en Lauren Delleman. Bovendien had hij Leonne Stentler weer bij de wedstrijdselectie gehaald. Zij heeft veertien maanden moeten toekijken met een achillespeesblessure. ,,Leonne kan vandaag weer sfeer proeven", zei Engelkes vooraf. ,,Het is niet de bedoeling dat ze vandaag al speelminuten maakt. Dat kan in een oefenduel dat we over twee weken spelen."

Stentler zag dat Eshly Bakker, net als in de uitwedstrijd bij Club Brugge, de uitgelezen kans kreeg om zeer snel na de aftrap te scoren. Maar waar ze in België de kans wel benutte, bleef ze op het zeer goed gevulde sportpark de Toekomst verstoken van zo'n droomstart. Toch putte Ajax moed uit de goede start, nam het initiatief en behield overwicht op de nummer vier van de ranglijst. Af en toe plaatste PSV een tegenaanval. Bijvoorbeeld in de zestiende minuut waarin sterspeelster Daniëlle van de Donk voorlangs kopte.

In de 21ste minuut kwam Ajax verdiend op voorsprong. PSV-speelster Melissa Evers speelde de bal op het door de regen kletsnatte veld pardoes in de voeten van Bakker. De spits schoot aanvankelijk nog op de keepster, waarna ze de rebound wel binnenwerkte, 1-0.

Aan het einde van de eerste helft raakte Ajax het initiatief enigszins kwijt. Nadia Coolen kreeg namens PSV de kans op de gelijkmaker maar schoot voorlangs. In de tegenaanval vloog Bakker richting vijandelijk gebied, maar de topschutter kon haar ploeg niet aan een ruimere voorsprong helpen.

Blijdschap bij de 1-0 halverwege de eerste helft. Blijdschap bij de 1-0 halverwege de eerste helft.

In de tweede helft kwam Ajax onder zware druk te staan van de Eindhovense formatie. En nadat Ubachs nog zeer knap had gered op een vrije trap van Van de Donk, scoorde Nadia Coolen met een hoge bal de 1-1.

De Ajax Vrouwen raakten niet in de war van de gelijkmaker en gingen onder toeziend oog van 1.500 toeschouwers eendrachtig op zoek naar een nieuwe voorsprong. Die kwam er in de 72e minuut. Tessel Middag bracht de bal uit een corner uitstekend voor het doel waar Anouk Hogendijk achter PSV-speelster Hendriks stond om binnen te tikken, 2-1.

Ajax ging op jacht naar meer, wilde geen genoegen nemen met die magere voorsprong. De grootste mogelijkheid om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, kwam voor Pieëte die door Middag werd weggestuurd. Christ was al uitgespeeld maar Pieëte krulde de bal nipt voorbij de verre paal. Daardoor bleef het spannend tot het laatste fluitsignaal, maar Ajax kon de voorsprong behouden en rekende zo af met PSV/Eindhoven.

In de titelstrijd kwam er bovendien goed nieuws uit Enschede waar de topper tussen FC Twente en Standard Luik in 1-1 eindigde. Ajax is koploper! De ploeg van Engelkes heeft nu drie punten meer dan de Belgische concurrent, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld.

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs; Van der Most, Marees, Hoogendijk, Hogewoning; Van de Bighelaar, Van Lunteren, Middag; Pieete, Bakker, Van den Heiligenberg (88. De Ridder)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Anouk Hoogendijk heeft haar handen vol bij de opkomst. Anouk Hoogendijk heeft haar handen vol bij de opkomst.
De basiself van Ajax tegen PSV. De basiself van Ajax tegen PSV.
Marlous Pieëte was goed op dreef in de eerste helft. Marlous Pieëte was goed op dreef in de eerste helft.

Na 14 maanden blessureleed kon Leonne Stentler (r) vanaf de bank sfeer proeven. Na 14 maanden blessureleed kon Leonne Stentler (r) vanaf de bank sfeer proeven.
De ambiance was deze vrijdagavond door de 1500 fans geweldig. De ambiance was deze vrijdagavond door de 1500 fans geweldig.
Desiree van Lunteren geeft alles in dit duel. Desiree van Lunteren geeft alles in dit duel.
Claudia van den Heiligenberg stuit op keepster Angela Christ. Claudia van den Heiligenberg stuit op keepster Angela Christ.
Marieke Ubachs redt voor PSV kan inprikken. Marieke Ubachs redt voor PSV kan inprikken.
Na de corner van Middag werkt Hoogendijk de bal achter Christ. Na de corner van Middag werkt Hoogendijk de bal achter Christ.
Hoogendijk is het middelpunt van de vrolijkheid na de 2-1. Hoogendijk is het middelpunt van de vrolijkheid na de 2-1.
Eshly Bakker werd gekozen tot Ajacied van de Wedstrijd. Eshly Bakker werd gekozen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Wedstrijdsponsor YourGift verlootte de nieuwe cadeaucards onder de fans. Wedstrijdsponsor YourGift verlootte de nieuwe cadeaucards onder de fans.