Menu
Prima zege Jong Ajax op Heerenveen

Prima zege Jong Ajax op Heerenveen

Jong Ajax heeft maandagavond de competitiewedstrijd tegen Jong sc Heerenveen/Emmen met 2-0 gewonnen. Mounir El Hamdaoui maakte in de 33ste minuut de openingstreffer. Thulani Serero verdubbelde vijf minuten later de score.

Eyong Enoh startte in het basiselftal van Gery Vink en John Bosman. De Ajacied is hersteld van een hamstringblessure en maakte zijn eerste speelminuten in Jong Ajax. A-junioren Lesley de Sa en Mitchell Dijks, die afgelopen week in de halve finale van de NextGen Series een 0-6 zege boekten op Liverpool FC, hadden ook een basisplaats. Een andere verrassende naam was Mounir El Hamdaoui. Hij speelde, sinds de uitwedstrijd tegen Jong AZ, zijn tweede wedstrijd van het seizoen.

In de openingsfase van het duel moesten Jong Ajax en Jong Heerenveen/Emmen – zo leek het voor de toeschouwer – hun draai vinden. De thuisploeg vond die al gauw, met een eerste kans als resultaat. De Sa dribbelde bij zijn voorbereiding op prima wijze twee man voorbij en speelde El Hamdaoui aan. De spits kon helaas niet afmaken. El Hamdaoui schoot van dichtbij hoog over.

Jong Ajax deed maandagavond goede zaken op de Toekomst. Jong Ajax deed maandagavond goede zaken op de Toekomst.

Beide teams bleken na de eerste Ajax-aanval gelijkwaardig aan elkaar te zijn. Na bijna een half uur spelen kwam daar verandering in. Heerenveen/Emmen-speler Jens Streutker werd met een rode kaart van het veld gestuurd nadat hij De Sa naar de grond werkte. De buitenspeler kreeg een prima pass van El Hamdaoui (een lobje vanaf het middenveld), waarna hij ruim baan had richting het doel van de Friezen. De rode kaart leek niet ongunstig voor Jong Ajax.

Toch leek het erop dat Heerenveen/Emmen sterker was met tien dan met elf man, maar uiteindelijk haalde het elftal van Gery Vink en John Bosman de trekker toch over. In de 33ste minuut schoot El Hamdaoui Jong Ajax van dichtbij naar een 1-0 voorsprong. Luttele minuten later (in de 38ste minuut) was het de beurt aan Thulani Serero. De middenvelder schoot vanuit een vrije trap raak: 2-0. Zijn prachtige en snoeiharde schot belandde via de binnenkant van de paal in het doel. Vlak voor rust kreeg De Sa nog een prima kans, maar hij schoot van dichtbij in het zijnet.

In het tweede bedrijf werden er nauwelijks kansen meer gecreëerd door Jong Ajax. Vink was dan ook hard in zijn oordeel over de tweede helft. ,,De tweede helft deed pijn aan mijn ogen’’, aldus de trainer van Jong Ajax. ,,Het was zeer slordig en gewoon niet goed.’’ In de eerste helft verliep het wel naar wens. ,,Heerenveen leunde in de beginfase achterover. Je kreeg een soort schaakspel; wij moesten geconcentreerd zoeken naar een oplossing. Dan volgt een terechte rode kaart en word je eerste echte aanval meteen bekroond met een mooi doelpunt. Ook het tweede doelpunt was mooi. Vandaag moesten we winnen om aan te sluiten bij de concurrenten. Wij moeten zorgen dat we bij de eerste drie eindigen.’’

Ricardo Kip raakte in de tweede helft geblesseerd aan zijn knie. Vink lichtte zijn situatie toe. ,,Zijn knieschijf sprong er bijna uit. Hij is nu met een brace naar huis gegaan. Zoals het er nu uit ziet valt het mee, maar het wordt verder onderzocht.’’

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Mounir El Hamdaoui schiet hard op doel. Mounir El Hamdaoui schiet hard op doel.
...En ontvangt de felicitaties na zijn openingstreffer. ...En ontvangt de felicitaties na zijn openingstreffer.
Gery Vink: ,,Wij moeten zorgen dat we bij de eerste drie eindigen.’’ Gery Vink: ,,Wij moeten zorgen dat we bij de eerste drie eindigen.’’
Lesley de Sa en Mitchell Dijks startten in de basis. Lesley de Sa en Mitchell Dijks startten in de basis.
Ricardo Kip verlaat geblesseerd het veld. Ricardo Kip verlaat geblesseerd het veld.