Menu
Primeur voor Grygera en Galásek?

Primeur voor Grygera en Galásek?

Voor twee Ajacieden wacht woensdagavond één van de belangrijkste wedstrijden uit hun carrières. Een gelijkspel tegen Noorwegen volstaat voor de Tsjechen Zdenek Grygera en Tomás Galásek om hun land voor het eerst in zijn bestaan naar het WK voetbal te loodsen. Sinds Tsjechoslowakije in 1993 werd opgedeeld in twee naties, sneuvelde Tsjechië tot drie keer toe in de kwalificatiefase. Frappant genoeg plaatste het land zich in dezelfde periode wel steeds voor het EK.

Galásek zal de return aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege een schorsing. De aanvoerder van de Tsjechen kreeg afgelopen zaterdag in Oslo een gele kaart, in de eerste ontmoeting met Noorwegen. Daar droegen Grygera als rechtsback en Galásek als aanvoerder op het middenveld hun steentje bij aan de 1-0 overwinning van Tsjechië.
Het ontbreken van Galásek zal een gevoelige tik zijn voor de Tsjechen. Het doelpunt in Oslo kwam weliswaar op naam van routinier Vladimir Smicer en de tijdelijke terugkeer van superster Pavel Nedved trok de meeste media-aandacht, de Noorse bondscoach Age Grindheim was zaterdagavond toch vooral lovend over het gedoseerde spel van Galásek. ,,Hij is zo goed in het veroveren van de tweede bal en het lezen van de wedstrijd. Galásek is een heel goede, ervaren kracht’’, aldus Grindheim, die constateerde dat het slimme, bedachtzame spel van de Ajacied uitstekend uit de verf kwam op het loodzware veld van het Ullevaal stadion. ,,Wij hanteren een agressieve speelstijl, met veel loopwerk. Dat is veel moeilijker op zo’n veld.’’ In de week voorafgaande aan het duel had het pijpenstelen geregend in Noorwegen, zodat de grasmat was veranderd in een enorme modderpoel. In een poging het veld toch enigszins bespeelbaar te krijgen, werden vele kruiwagens zand aangevoerd.
In de Toyota Arena zullen de condities ongetwijfeld beter zijn. Het stadion van Sparta Praag vormt woensdagavond vanaf 20.15 uur het decor waar Grygera en consorten geschiedenis kunnen schrijven namens Tsjechië. Galásek zal zijn teamgenoten vanaf de tribune steunen.