Menu

Proberen gedachten bij voetbal te houden

Aangezien de KNVB het voetbalprogramma voor komend weekeinde gewoon handhaaft, speelt Ajax zondag in de Arena tegen AZ. Van de voetballers wordt verlangd het hoofd weer bij voetbal te kunnen houden en de verschrikkingen van de tragedie in Amerika uit de gedachten te bannen. Uiteraard wordt er wel stil gestaan bij de gebeurtenissen in de Verenigde Staten door een sober programma rond het duel.

Bij Ajax mag ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Twente, Hatem Trabelsi weer voetballen. De rechtsback was een wedstrijd geschorst naar aanleiding van zijn twee gele kaarten in het duel tegen Feyenoord.

Ajax kan nog niet beschikken over de geblesseerde Petri Pasanen, Tomas Galasek, Daniel Cruz, Cedric van der Gun en Pius Ikedia. Andy van der Meyde en John O'Brien zijn bijna hersteld van de blessures maar moeten nog wedstrijdritme opdoen voor ze in actie komen. Cristian Chivu nam vrijdag geen deel aan de training. Hij moet zaterdag wel voluit kunnen trainen, anders speelt hij zondag niet.

Bij Pasanen, die woensdag terugkeerde in Amsterdam, worden vrijdagmiddag de hechtingen uit zijn voet gehaald. Dan hoopt hij over een maand, anderhalve maand weer op het trainingsveld te staan.

De vraag was of Ferdi Vierklau weer inzetbaar zou zijn. ,,Nee, Ferdi redt het niet", liet Adriaanse weten. De centrale verdediger ontbrak ook al in Hoenderloo, waar Ajax zich voorbereidde op het later afgelaste duel tegen Apollon Limassol.

Co Adriaanse had toen al niet het idee dat de KNVB de beslissing van de UEFA zou doorvoeren naar de nationale competitie. Adriaanse vond de beslissing van de UEFA terecht. ,,De sportploegen zijn mikpunten", sprak Adriaanse zijn angst uit. ,,Wij vliegen veel, zijn vaak met grote groepen. Sommige sporters hadden al angst om te vliegen, maar nu dit er bij komt zullen het er meer worden."

Nu is het zaak de spelers na de vrije donderdag in twee trainingen scherp te krijgen voor het duel tegen AZ. Adriaanse: ,,Gelukkig zat er een lange tijd tussen het gebeuren in Amerika en de wedstrijd. Woensdag hebben we nog twee keer goed getraind in Hoenderloo en donderdag konden de spelers het in eigen kring verwerken. De komende twee weken worden erg druk. Ik denk dat we geen dag vrij zullen hebben, omdat er weinig tijd zit tussen de wedstrijden."

De eerste wedstrijd in de reeks is dus die tegen AZ. De cijfers uit de historie laten zien dat Ajax nooit veel problemen heeft gehad tegen de Alkmaarders. Van de 23 duels won Ajax 20 keer en pakte AZ alleen in hun kampioensjaar de volle winst. Twee keer kwamen de ploegen tot een remise, dat was de twee seizoenen die vooraf gingen aan het jaar waarin AZ de landstitel opeiste.

Adriaanse: ,,Aan een voorspelling waag ik mij nooit. Ik hoop wel dat we winnen. Mochten we scoren, dan vind ik dat een speler wel mag juichen. Dat hoort bij de sport. Of je moet alles waar emoties bij komen kijken, afgelasten of je laat alles doorgaan. Iemand moet wel kunnen juichen."

Hoe gaat Adriaanse spelen: ,,Ik kan wel zeggen dat ik nu met buitenspelers wil spelen, maar ik heb ze niet. Het systeem is slechts een middel. Er wordt wel overal geschreven dat we een 5-3-2 systeem spelen, maar dat is alleen bij balverlies. In balbezit spelen we 3-5-2 of zelfs 3-4-3. Maxwell en Trabelsi kunnen dat ook."

Co Adriaanse probeerde diverse samenstellingen in de verdediging uit. Ook Tim de Cler en Johnny Heitinga centraal is een van de opties.

Vorig seizoen was het duel tegen de Alkmaarders een feestelijk einde van een wisselvallig seizoen. Ajax won met 5-1 en doordat Roda JC niet won van RKC passeerde Ajax de Limburgers op de ranglijst. Ajax werd derde en mocht voorronde Champions League spelen. Hoe dat is afgelopen is helaas bekend.

AZ-trainer Henk van Stee kan zondag niet beschikken over Max Huiberts. De aanvaller kreeg vier wedstrijden schorsing voor het slaan van Alfred Schreuder na afloop van het duel tegen NAC.

Bij John Bosman is een scheurtje in de meniscus geconstateerd en hij komt derhalve niet in actie tegen zijn voormalige club. Ook Reinier Robbemond (bovenbeen/lies) en Jose Fortes Roderiquez (bovenbeen) komen niet in actie. Vrijdagmiddag waren Robin Nelisse en Jan Kromkamp twijfelgevallen. Nelisse trainde wel, maar heeft last van een hamstring en Krompkamp is ziekig.