Menu
'Proberen geen roofbouw te plegen op spelers Jong Ajax'

'Proberen geen roofbouw te plegen op spelers Jong Ajax'

Marcel Keizer is sinds afgelopen zomer trainer van Jong Ajax. Na 27 jaar is de huidige inwoner van Wilnis terug op het oude nest bij Ajax. Een keer per maand deelt Keizer zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl. Ditmaal aflevering 4.

Het is een trieste week voor het voetbal, met de vliegtuigramp van de Braziliaanse club Chapecoense. Een verschrikkelijk tragische gebeurtenis, die je op dat moment wel even doet inzien hoe betrekkelijk alles is. We proberen er bij Ajax elke dag met z'n allen het maximale uit te halen maar op zo'n moment besef je dat ook andere dingen in het leven heel belangrijk zijn.

,,Sommige spelers hebben veel wedstrijden in de benen. Niet alleen bij Jong Ajax, maar inmiddels ook bij het eerste. Juist met die jongens moeten we voorzichtig zijn, geen roofbouw op ze plegen."

Hoe wrang ook, voor ons is het zaak om de focus op het voetbal te leggen. Vrijdag spelen we de uitwedstrijd bij SC Cambuur, mijn oude club. Het is één van de wedstrijden in de Jupiler League waar je als speler het meeste naar uitkijkt. Samen met bijvoorbeeld NAC en De Graafschap. Ploegen die net uit de Eredivisie komen, met de grotere stadions in de Jupiler League. Cambuur mag met vier overwinningen op rij worden beschouwd als een ploeg in vorm. Het wordt weer een mooie test voor ons.

A-junioren
Onze doelstelling was om uit de laatste drie duels negen punten te pakken. Dat zijn er zeven geworden. Daar kunnen we dus redelijk tevreden over zijn. Tegen Telstar speelden we vrijdag met een heel jong team. Nog jonger dan normaal: met A-junioren op de bank en Justin Kluivert in de basis. Daarbij heeft ook Kaj Sierhuis zijn debuut kunnen maken. Het is leuk om te zien dat zij ook die volgende stap kunnen maken.

De wedstrijd daarvoor tegen Jong Utrecht speelden we met een andere samenstelling, onder andere met spelers die terug zijn van een langdurige blessure. Het is goed om te zien dat ze uiteindelijk weer aansluiten. Hopelijk geldt dat ook voor de jongens die op dit moment nog wel geblesseerd zijn.

Marcel Keizer met zijn assistenten John Heitinga en George Ogararu.
Marcel Keizer met zijn assistenten John Heitinga en George Ogararu.

Maandag tegen Dordrecht waren we flink aangevuld met spelers uit de A-selectie en wonnen we met 0-2. Een goed resultaat, maar over het spel waren we niet helemaal tevreden. We hebben wel betere wedstrijden gespeeld tegen tegenstanders die ver inzakken. Het eerste gedeelte van de wedstrijd creëerden we genoeg kansen, dan hoop je op een vroege voorsprong waardoor de tegenstander er wat meer afkomt.

Dit lukte ons niet en dus bleef de tegenstander geloven in een goed resultaat en erg compact spelen. Uiteindelijk scoorden we vlak voor rust. De tweede helft wilden we graag doorpakken om meer goals te maken, Dat lukte minder dan de voorgaande wedstrijden. Uiteindelijk wisten we er nog één bij te prikken, waardoor de eindstand uiteindelijk terecht was.

📝 | #JongAjax klimt naar derde plaats: https://t.co/RXmzv0UhyS #dorjaj pic.twitter.com/AbxKNYg1XT

— AFC Ajax (@AFCAjax) 28 november 2016

Inclusief de wedstrijd tegen Cambuur hebben we nog drie duels voor de winterstop. Een periode die we vanzelfsprekend goed door willen komen. Het is belangrijk om goed te blijven kijken naar de fysieke belasting die we onze jonge spelers geven. We willen heel graag weerstand in trainingen en wedstrijden maar dat moet niet leiden tot blessures. Gelukkig hebben we in de staf genoeg kennis om voor elke speler een passend schema te maken.

Sommige spelers hebben veel wedstrijden in de benen. Niet alleen bij Jong Ajax, maar inmiddels ook bij het eerste. Juist met die jongens moeten we voorzichtig zijn, geen roofbouw op ze plegen. Vandaar dat we dan proberen om ze er - waar mogelijk - eerder uit te halen. Volgende week is er de gelegenheid de jongens ietwat rust te geven. We blijven met de juiste intensiteit trainen, maar er zullen iets minder trainingsmomenten zijn bij Jong Ajax.