Menu

Problemen voor Koeman na interlands

Ronald Koeman heeft na de interlands van afgelopen week de nodige personele problemen in zijn team. Maxwell, die overigens niet speelde, keert pas vrijdagavond terug uit Brazilië, Tomás Galásek heeft rugklachten overgehouden aan zijn dubbel met Tsjechië, Rafael van der Vaart kampt met een bovenbeenblessure en Mauro Rosales kan ook niet spelen. ,,Die blessures zijn een streep door de rekening", zei de Ajax-trainer vrijdag.

Dat blessurejournaal is dus slecht nieuws aan het begin van een week die het predikaat loodzwaar rustig mag dragen. Met zaterdag een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, dinsdag de UEFA Champions-Leaguewedstrijd tegen Maccabi Tel-Aviv en zondag de topper bij PSV. Dat liegt er niet om. ,,Je kan dus wel spreken van een cruciale week, want in de competitie willen we niet verder achterop raken." Daarom was het fijn geweest als de selectie in elk geval topfit was geweest.

Maar dat is niet het geval en dus haalde Koeman Stanley Aborah en Rasmus Lindgren vrijdagochtend bij zijn trainingsgroep. Een partij spelen is wel zo fijn met elf tegen elf. Hatem Trabelsi droeg de hele 'wedstrijd' een geel hesje net als Bogdan Lobont steeds bij het basisteam bleef dat verder bestond uit Johnny Heitinga, Julien Escudé, Nigel de Jong, Steven Pienaar, Wesley Sneijder, Anthony Obodai, Daniël de Ridder, Yannis Anastasiou en Nourdin Boukhari. Maar halverwege gooide Koeman het toch om en gaf hij Wesley Sonck het hesje van Obodai, zodat de Belg met de Griek een spitsenduo vormde. Zo hield de trainer nog diverse opties open voor het duel van zaterdag.

,,Het elftal zal op diverse plaatsen zijn gewijzigd tegen opzichte van onze laatste wedstrijd tegen AZ. Deels doordat het niet anders kan", gaf Koeman aan zonder de opstelling direct prijs te geven. In elk geval blijft Bogdan Lobont nog twee duels op doel, want Maarten Stekelenburg keept maandag bij Jong Ajax. ,,Over hoe we het daarna gaan doen, hebben we nog geen beslissing genomen", aldus de trainer.

Koeman liet doorschemeren dat de kans groot is dat Hatem Trabelsi speelt. ,,Het laatste stapje dat hij moet zetten, kan hij alleen maken door wedstrijden te spelen. Dan moet je hem ook die kans geven. Ik hoop dat het publiek goed op hem reageert. Hij is de strijd met de club aangegaan, heeft die verloren en hoe dat verliep was ook niet helemaal zoals hij dat wilde. Iedereen heeft recht op een herkansing en iedereen die speelt, heeft zeker recht op de steun van het publiek."

Ook Daniël de Ridder heeft goede kans op een basisplaats. Mauro Rosales is geblesseerd en Tom de Mul zit niet bij de achttien geselecteerden, dus is De Ridder de aangewezen persoon voor de rechtsbuitenpositie. ,,Daniël is de laatste weken goed bezig", heeft Koeman gezien. ,,Hij is beter dan een tijdje terug. Wij zijn met De Mul gestart en we wisten dat hij voor een langere periode te kort zou komen. Dat is zeker geen kritiek, maar een constatering. De invulling die Daniël geeft aan zijn rol op de trainingen is goed. Op dit moment mag hij zeker niet weg, maar ik heb met hem afgesproken dat we in de winterstop bekijken wat we gaan doen. Feit is namelijk wel dat Rosales de eerste optie op rechts blijft."

Voor zaterdagavond tegen sc Heerenveen is de trainer optimistisch. ,,Het gevoel is er dat we een goede uitslag kunnen neerzetten. De spelers zijn fris terug, iedereen heeft ergens anders aan kunnen denken. Ik verwacht een goede wedstrijd en drie punten."