Menu
'Profvoetbal krijg je niet op een presenteerblaadje'

'Profvoetbal krijg je niet op een presenteerblaadje'

John Heitinga vertelt in zijn derde blog onder meer over de ontwikkeling van jeugdspelers, trainingsarbeid en topsportmentaliteit.Iedere maand houdt een Ajacied een blog bij voor Ajax.nl. Zij schrijven over hun leven en het reilen en zeilen rondom Ajax. John Heitinga is deze maand onze blogger.


Het is voor mij een belangrijk doel om spelers van Ajax O19 af te leveren aan Jong Ajax en Ajax 1. We zijn op de Toekomst dagelijks bezig met de ontwikkeling van deze talenten. Ik probeer jullie in deze blog uit te leggen wat er allemaal bij komt kijken.

Specialisten 
We beginnen met de trainingen van Ajax O19. Deze zijn allemaal op maat gemaakt. Neem bijvoorbeeld de positionering van verdedigers met veel ruimte in de rug. Daar zijn speciale linietrainingen voor ontwikkeld. Waar ga je staan? Waar zet je druk? Winston Bogarde en ik hebben op internationaal niveau veel wedstrijden gespeeld. Die kennis willen we overbrengen op de jongens.   

'Het varieert van koptraining van John Bosman tot dekkingstraining van Winston Bogarde'

Daarnaast heeft iedere jeugdspeler ambitiegesprekken. Daarin wordt aan de trainers verteld op welk gebied de speler zichzelf graag wil verbeteren. Via specifieke ‘skill-trainingen’ gaat hij daarmee aan de slag. Dat kan variëren van een koptraining van John Bosman tot een dekkingstraining van Bogarde. De jeugdopleiding van Ajax heeft met zulke mannen veel kennis in huis. 

Het middenveld van FC Barcelona, toentertijd met Xavi, Andrés Iniesta en Sergio Busquets, is een mooi voorbeeld. In grote stadions zoals het Camp Nou konden zij elkaar niet altijd verstaan, daarom gaven zij altijd een boodschap mee aan de bal. Als Iniesta wil dat de rechterverdediger diepgaat, speelt hij hem in op zijn rechterbeen. Dat zijn details waar we spelers op wijzen. 

Rain or shine... ⚽ #lovemyjob #training #ajax

Een bericht gedeeld door John Heitinga (@johnheitinga) op

Handen en voeten
De buitenlandse jongens hebben tijd nodig om te wennen bij Ajax. De intensiteit van de trainingen en de manier van spelen, zijn anders dan ze gewend zijn. Via animaties en videobeelden willen we ze laten begrijpen op welke manier wij voetballen. Hoe zetten we druk op de tegenstander? Hoe bouwen we op? Dat zijn zaken die we duidelijk proberen te krijgen.  

Ook spreken sommige jongens nog geen Engels, zoals Danilo Pereira. Dat is in het begin soms lastig. Maar we doen er alles aan om ze te helpen. We hebben voor Danilo bijvoorbeeld mensen rondlopen die Portugees praten. Daarnaast krijgt hij Engelse les en gaat hij elke dag naar de School van de Toekomst. En als ik hem op de training iets wil uitleggen doe ik dat aan de hand van video's. Met handen en voeten komen we een heel eind!

'Veel jongens trainen voor zichzelf en maken lange dagen. Dat vind ik niet meer dan normaal'

Om een betere voetballer te worden, is mentaliteit van groot belang. Neem bijvoorbeeld Juventus. Daar is verdedigen geen vies woord. Zij vieren een tackle alsof ze een doelpunt hebben gemaakt. Als ik een Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli of Gianluigi Buffon zie verdedigen, dan kan ik daarvan genieten. Zij spelen met het mes tussen de tanden en weten heel goed wat hun sterke en zwakke punten zijn.

Als oud-voetballer weet ik dat het onmogelijk is om elke wedstrijd goed te spelen. Maar het is wel mogelijk om iedere wedstrijd hard te werken en de mouwen op te stropen. Veel jongens bij Ajax trainen voor zichzelf en maken lange dagen. Dat vind ik niet meer dan normaal. Het profvoetbal is prachtig, maar het wordt je niet op een presenteerblaadje aangeboden. Met alleen talent kom je er niet. Dat vind ik belangrijk om mee te geven.

Good win against AZ U19 today! #ajax #ajaxunder19

Een bericht gedeeld door John Heitinga (@johnheitinga) op

Europees avontuur
Tot slot zijn Europese duels fantastisch voor de ontwikkeling van spelers. Ik ben blij dat volgende week dinsdag de UEFA Youth League begint. We spelen tegen Hammarby O19, de Zweedse kampioen van vorig jaar. Zulke wedstrijden zijn vanwege de verschillende speelstijlen en het Europese ritme van drie wedstrijden in de week enorm leerzaam.

Maar we lopen niet op de zaken vooruit, want onze focus ligt op de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. We gaan vol voor de winst en nemen met niks anders dan drie punten genoegen. We willen de competitie beginnen met negen punten uit drie wedstrijden. Als dat is gelukt, gaat het vizier op het Europese avontuur.

Lees ook: 'Lennox heeft een brief van Ajax gekregen'
Lees ook: 'Ik speelde altijd met mijn hart, dat is als coach niet anders'