Menu
Pronk: 'Dit stimuleert het clubgevoel'

Pronk: 'Dit stimuleert het clubgevoel'

Ton Pronk behoorde zaterdag tot de drie prominente oud-spelers in het gezelschap Ajax-jubilarissen. Uri Coronel typeerde Danny Blind (25 jaar lid), Bennie Muller én Pronk (60 jaar lid) als echte Ajax-iconen. ,,Ik ben doordrenkt met het Ajax-gevoel’’, verwoordt Pronk een overeenkomst tussen de drie clubiconen.

Als de jubilarissen worden gehuldigd, kun je het hart van de vereniging Ajax horen kloppen. Het is een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan de trouwste Ajacieden. De festiviteiten van zaterdag waren extra bijzonder. Twee jubilarissen voetbalden zich in hun actieve voetbalcarrière naar een plek in de top-tien van meest gespeelde duels. De derde, Pronk, valt daar net aan buiten.

Blind neemt met 493 officiële duels de derde plek in op de eeuwige ranglijst. In de Ajax-historie droegen alleen Wim Suurbier (509) en Mister Ajax Sjaak Swart (603) vaker het Ajax-shirt. Muller bezet met 426 duels de zevende plek. Pronk staat weliswaar niet in de top-tien, maar is met een vijftiende plek – 338 optredens – evengoed een hoogvlieger.

,,Het woord icoon doet je wel wat’’, vertelt Pronk (70), als hij de gouden Ajax-speld met een diamantje heeft ontvangen. De Amsterdammer maakte tussen 1960 en 1970 furore als Ajacied. De club drukte een levensbepalend stempel op Pronk. ,,Ik ben ook al zo lang lid. Dan raak je vanzelf doordrenkt met het Ajax-gevoel. Ik stel het zeer op prijs dat de club hier bij stilstaat. Mooi ook dat Uri het woord deed bij de huldiging. Hij is ook een Ajacied.’’

Collega-jubilarissen: Frans Grootenboer (links), Bennie Muller en Pronk. Collega-jubilarissen: Frans Grootenboer (links), Bennie Muller en Pronk.

Pronk is na een lange loopbaan als onder meer speler en scout officieel met voetbalpensioen. De ex-verdediger is nog altijd vaak te vinden bij zijn club. Wedstrijden van de Ajax-jeugd of het eerste elftal worden zelden overgeslagen. ,,Ik ben twintig jaar dag en nacht actief geweest in de scouting’’, vervolgt de Amsterdammer, die zelf ook de Ajax-jeugd doorliep. Als tienjarige trad hij toe tot de, kort daarna, wereldberoemd geworden jeugdopleiding.

Pronk: ,,Ajax bestaat 111 jaar en is een begrip over de hele wereld. Dat de derde ster afgelopen seizoen werd behaald, was ontzettend mooi. Maar ik vraag me wel eens af: hoe nu verder? Er zijn veel dingen gaande bij de club. Die houden me bezig als Ajacied. De onzekerheid over hoe het verder gaat doet me, als clubman, pijn.’’

Oud-international Pronk (19 caps) ziet het liefst veel meer oud-spelers opduiken als Ajax-jubilaris. Het leeuwendeel van de jubilarissen wordt gehuldigd voor clubverdiensten buiten het veld. ,,Zie Danny’’, verwijst Pronk naar Danny Blind. ,,Hij is een van de weinige betaald voetballers die wordt gehuldigd voor 25 jaar clubtrouw. Hij heeft ontegenzeggelijk binding met de club. Maar hij is een van de weinige oud-spelers. De jongere generatie spelers beleeft het toch anders.

Het doet niets af aan de mooie traditie die het huldigen van de jubilarissen is. ,,Net als de Ajax-reünie voor oud-spelers is ook dit een mooi moment. Dit stimuleert het clubgevoel.’’

Ajax huldigde zaterdag de volgende jubilarissen:

Danny Blind, Marcel Grootenboer (25 jaar lid), Edwin Fischer (40 jaar lid), Peter Hendriks, Kees Timman (40 jaar lid), Dick v.d. Berg, Frans Grootenboer, Karel Moos, Bennie Muller, Ton Pronk (60 jaar lid), Cor ter Beek (75 jaar lid)

Houd ook Ajax TV de komende week in de gaten voor (veel) meer over de Ajax-jubilarissen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lees hier het verslag over de huldiging van de Ajax-jubilarissen 2011

Geen icoon wél (jubilerend) Ajacied: Edwin Fischer is 40 jaar lid. Geen icoon wél (jubilerend) Ajacied: Edwin Fischer is 40 jaar lid.
Dick v.d. Berg is Ajax al 60 jaar trouw. Dick v.d. Berg is Ajax al 60 jaar trouw.
Peter Hendriks is al 50 jaar Ajacied. Peter Hendriks is al 50 jaar Ajacied.
Ook Kees Timman is de club al een halve eeuw trouw. Ook Kees Timman is de club al een halve eeuw trouw.
Karel Moos ontving een gouden Ajax-spel met diamant voor 60 jaar clubtrouw. Karel Moos ontving een gouden Ajax-spel met diamant voor 60 jaar clubtrouw.
De Ajax-jubilarissen van 2011: een goed stel Ajacieden! (Zie ook de individuele foto's in het verslag van de huldiging) De Ajax-jubilarissen van 2011: een goed stel Ajacieden! (Zie ook de individuele foto's in het verslag van de huldiging)