Menu
PSV – Ajax: 3 fraaie treffers

PSV – Ajax: 3 fraaie treffers

Hoewel wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord te boek staan als dé voetbalklassieker van Nederland, zijn duels tussen Ajax en PSV de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot hét topaffiche van de Eredivisie. Ook zondag, wanneer beide teams elkaar in Eindhoven treffen, staat er genoeg op het spel. Met nog zeven speelronden te gaan heeft PSV een punt meer dan de Amsterdammers. Ajax won niet bijzonder vaak in de lichtstad, maar als dat lukte gebeurde dat met franje en fraaie doelpunten.

PSV – Ajax 1-4
Peter van Vossen maakte in het seizoen 1994-1995 de mooiste treffer van de wedstrijd: 0-4. De Zeeuwse buitenspeler, die op dat moment de voorkeur kreeg boven Marc Overmars, werd diep gestuurd door Frank de Boer, frommelde zich op karakteristieke wijze langs Geoffrey Prommayon en krulde de bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied subtiel in de verre bovenhoek achter doelman Stanley Menzo. Luc Nilis redde een kwartier voor tijd de eer voor de thuisploeg.

Onbedaarlijk hard schot
Ruim twaalf jaar later maakte Wesley Sneijder een soortgelijke goal in het Philips Stadion. Al lag de snelheid waarmee de bal van de voet van de Utrechter vertrok beduidend hoger en was de afstand tot het doel groter dan bij de treffer van Van Vossen. Nadat Sneijder de bal cadeau kreeg van Jason Culina schoot hij hem met zijn linkervoet vanaf de rechterzijde van het veld kiezelhard in de bovenhoek. Deze 0-2 vlak voor rust kwam de thuisploeg in het tweede bedrijf niet meer te boven. Uiteindelijk leverde de topper een 1-5-zege op voor de ploeg van trainer Henk ten Cate.

Anwar El Ghazi
Ook de 1-3 waarmee Anwar El Ghazi vorig seizoen de topwedstrijd besliste, vertoont gelijkenissen met de eerder omschreven doelpunten. De rechtsbuiten werd aangespeeld door Davy Klaassen, kapte vervolgens eenvoudig Nicolas Isimat-Mirin uit en krulde de bal evenals Van Vossen op technisch fraaie wijze in de verre hoek.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst