Menu

PSV al 130 keer eerder opponent Ajax

Ajax staat zondag voor de 131ste keer tegenover PSV. Vijftien keer was dat in de amateurtijd, op 9 december 1956 was het voor het eerst in betaald verband. Het duel heet tegenwoordig een 'Traditional' en de komende editie kan wel eens van doorslaggevende betekenis zijn wat betreft de landstitel.

In totaal kwamen de Eindhovenaren 67 keer naar Amsterdam voor een wedstrijd. Ajax won er 37, verloor er 20 en de teams speelden tien keer gelijk. De cijfers in eredivisieverband zijn 25 keer winst, 16 keer verlies en 6 keer gelijk; samen goed voor 47 duels. Ajax scoorde in die thuiswedstrijden 95 keer tegen 67 voor PSV.

Opvallend is het dat het vooral sinds 1995, het succesjaar van Ajax, niet meer wil lukken met Ajax in de thuiswedstrijd tegen PSV. De Amsterdammers wonnen eind januari 1995 nog met 1-0, speelden in 1998 nog een keer met 2-2 gelijk, maar verder verloor Ajax alle competitieduels in het nieuwe eigen huis, de ArenA, van de PSV'ers.

Zo ook vorig seizoen. Na een 1-1 ruststand beet Ajax toch weer in het stof en verloor met 2-4. Om even een vergelijking te trekken met PSV. Voor Ajax scoorden Ibrahimovic en Van der Meyde. Eerstgenoemde is herstellende van een liesblessure en derhalve niet inzetbaar, de tweede speelt in Italië. Voor PSV schoten Robben, Kezman en Vennegoor of Hesselink (2x) raak. Het trio draait momenteel ook lekker in de Holland Casino Eredivisie.

Kijken we naar de gehele selectie van Ajax voor de ontmoeting op 15 december 2002, het vorige seizoen, dan kan Koeman slechts vijf van de 18 spelers van toen inzetten: Stekelenburg, De Jong, Galásek, Maxwell en Van Damme. De andere dertien zijn óf geblesseerd óf vertrokken. Bij PSV staat de kern van het team van vorig jaar nog overeind. Waterreus, Bouma, Kezman, Robben en Vennegoor of Hesselink maken allen nog deel uit van de nummer twee van de eredivisie. Zowel Van der Vaart aan Ajax-kant als Van Bommel aan PSV-zijde deden de vorige editie van Ajax - PSV niet mee.

De inzet van het duel is zondag hoog. Ajax staat gelijk met PSV, maar heeft behalve een wedstrijd minder ook een minder goed doelsaldo. Wint Ajax, dan wordt de voorsprong drie punten met die wedstrijd tegoed. Maar bij een nederlaag is de koppositie voor de formatie van trainer Guus Hiddink en heeft Ajax het niet meer in eigen hand om die felbegeerde titel weer van PSV over te nemen. Voor PSV zal het gekrakeel rond het contract van de huidige trainer niet bijster positief zijn, zo net voor de topper.