Menu

PSV beeindigt ongeslagen reeks Feyenoord

EINDHOVEN (ANP) - In de tiende competitiewedstrijd leed Feyenoord zondag de eerste nederlaag van het seizoen. In Eindhoven werd het 1-0 voor PSV door een doelpunt van Arnold Bruggink. De aanvaller, tegen Anderlecht aanvankelijk op de bank gehouden, scoorde uit een strafschop. Door de nederlaag van de Rotterdammers is alleen NEC nog ongeslagen in de KPN eredivisie. De ranglijst wordt aangevoerd door Vitesse.

De nieuwe koploper Vitesse had thuis de grootste problemen met FC Groningen. De promovendus nam voor rust brutaal een 2-0 voorsprong door doelpunten van Drent en Elshot. Vitesse, afgelopen donderdag in de strijd om de UEFA-beker uitgeschakeld door Inter Milan, redde in de tweede helft een punt. Sikora en Amoah waren de doelpuntenmakers.

Ajax, dat net als Vitesse afscheid nam van de Europese velden, revancheerde zich door De Graafschap met 4-1 te verslaan. Wamberto zette de Amsterdammers al vroeg in het duel op voorsprong. Viscaal zorgde met een knappe treffer voor de 1-1 ruststand. Na de pauze liep Ajax weg bij de ploeg uit Doetinchem. Chivu benutte een strafschop, waarna invaller Van der Gun twee keer scoorde. De Graafschap speelde vanaf de 51e minuut met tien man nadat Berck Beelenkamp uit het veld was gestuurd.

NEC voegde aan een historische reeks een twaalfde duel zonder nederlaag toe. De Nijmegenaren wonnen uit bij Sparta met 2-0. De doelpunten waren van Latuheru en Hristov. De Macedonier komt aan kop van de topscorerslijst op gelijke hoogte met Spartaan Elkhatabbi. Beiden scoorden dit seizoen al elf keer.

PSV en Feyenoord speelden in Eindhoven een bijzonder matige wedstrijd. Dudek moest een keer reddend optreden bij een kopbal van PSV'er Ooijer. Tomasson werd aan de andere kant gestuit. Twaalf minuten voor tijd lukte het Bruggink vanaf elf meter wel de Poolse doelman van Feyenoord te passeren. Er was een door scheidsrechter Temmink bestrafte overtreding van Van Gobbel op Kezman aan vooraf gegaan.

Roda JC krijgt de subtop langzaam weer in het vizier. De Limburgers versloegen op eigen veld Heerenveen met 3-1. De Friezen namen afgelopen week afscheid van de Champions League en bleken ook in Kerkrade nog niet in goeden doen. Van Dessel, Anastasiou en Nygaard scoorden voor Roda alvorens Nurmela de eer kon redden.

FC Twente was in Enschede veel te sterk voor NAC. Het werd 4-0; Van der Laan, Van der Leegte en tweemaal Vennegoor of Hesselink (eenmaal uit een strafschop) verzorgden de doelpunten. NAC'er Gudelj verdween met twee keer geel voortijdig naar de kant. AZ dankte de 2-1 zege op FC Utrecht aan een laat doelpunt van Bosman. Daarvoor hadden Van den Bergh voor FC Utrecht en Nelisse, uit een strafschop, al gescoord.

Fortuna Sittard pakte zaterdag met hangen en wurgen een punt tegen RKC. Met de 0-0 kregen de Waalwijkers te weinig, doelman Ruud Hesp bleek telkens een sta-in-de-weg. Het punt zorgde niet voor veel vreugde in het Limburgse kamp. Een dag eerder had RBC al van Willem II gewonnen. Het gat met de zeventiende plaats, die recht geeft op nacompetitievoetbal, bedraagt al zes punten.