Menu
PSV en Ajax ploegen in vorm

PSV en Ajax ploegen in vorm

Ondanks een gezamenlijke misstap afgelopen weekend mogen PSV en Ajax worden beschouwd als ploegen in vorm. Beide clubs zijn in 2016 in competitieverband nog ongeslagen. PSV pakte 28 punten uit tien wedstrijden dit kalenderjaar en Ajax 24.

Ajax had lange tijd de meeste goals voor, maar is in dat opzicht inmiddels (nipt) voorbijgestreefd door PSV. De Ajacieden zijn nog wel met afstand de best verdedigende ploeg. Ajax kan zondag voor het eerst sinds het seizoen 1997-1998 voor de achtste keer in een uitwedstrijd de nul houden.

Opvallende reeks
Coaches en goede vrienden Phillip Cocu en Frank de Boer stonden zesmaal eerder tegenover elkaar als trainer. Ze wonnen steeds om de beurt. Als die reeks intact blijft, zal De Boer zondag juichend van het veld stappen. Als speler kwam de Ajax-coach het vaakst als winnaar uit de strijd tegen Cocu.

Nog een mooie statistiek. Zes spelers maakten ooit een hattrick in een Eredivisieduel tussen PSV en Ajax. Cees Groot, Piet Keizer en Ruud Geels deden dat voor Ajax en Ralf Edström, Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel voor PSV. Van Nistelrooy slaagde zelfs twee keer in die opzet.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst