Menu
PSV legt gebreken Ajax pijnlijk bloot

PSV legt gebreken Ajax pijnlijk bloot

Ajax is het seizoen 2012 - 2013 begonnen met een nederlaag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal XVII. In een uitverkochte Amsterdam ArenA trakteerde bekerwinnaar PSV de landskampioen op een 4-2 verlies. Minstens zo pijnlijk was de wijze waarop de Eindhovenaren de tekortkomingen bij Ajax blootlegden. De eerste slag ging verloren, maar een boeiend seizoen ligt in het verschiet.

Veel Ajacieden zullen reikhalzend hebben uitgekeken naar het moment waarop de bal weer écht rolde, bij de officiële start van het voetbaljaar 2012 - 2013. In de uitverkochte en sfeerrijke Amsterdam ArenA was het alleen jammer dat de bal in de openingsfase van de strijd om de Johan Cruijff Schaal in de, voor Ajax, verkeerde kant oprolde. De strijd tussen bekerwinnaar en landskampioen was amper drie minuten jong of bekerwinnaar PSV kon al een doelpunt vieren. De manier waarop de treffer tot stand kwam mocht de landskampioen ook zichzelf aanrekenen. Daley Blind en aanvoerder Siem de Jong waren er te laat bij om Ola Toivonen het koppen te beletten: 1-0.

Acht minuten later prijkte alweer een tweede Eindhovense treffer op het scorebord. Het gebeurde uitgerekend in een fase waarin een kopbal van Toby Alderweireld door Van Bommel op de doellijn was gekeerd. Ook bij de 2-0 zag Blind er niet goed uit, toen hij zich simpel liet misleiden door Jeremain Lens. De PSV-spits draaide simpel weg bij zijn tegenstander, waarna zijn langgerekte sprint werd afgerond met een wippertje over Kenneth Vermeer: 2-0. De start van Ajax was door de snelle openingstreffer al slecht, maar mocht al binnen het kwartier als dramatisch worden omschreven.

,,In de eerste helft schrik je'', blikte Frank de Boer terug op, vooral, de openingsfase van de wedstrijd. ,,Ik had het gevoel naar zomeravondvoetbal te kijken. De twee goals hadden met scherpte te maken. Het waren momenten van scherpte en frisheid. Het was te gezapig. Dat heb ik de spelers ook gezegd in de rust.'' Over de totstandkoming van de 2-0 en de rol daarbij van Blind: ,,Hij weet dat Lens sneller is. Dan moet je hem hebben of een slimme overtreding maken. Dat deed hij niet.''

Een duel tussen Ajax-aanvoerder Siem de Jong en PSV-middenvelder Kevin Strootman. Een duel tussen Ajax-aanvoerder Siem de Jong en PSV-middenvelder Kevin Strootman.

Even leek een walk over in de maak, maar de Ajacieden (als kampioen officieel de uitspelende ploeg in het Supercupduel) herpakten zich net op tijd. Ajax wist wat meer druk naar voren te zetten. Pal voor de rust leverde het de ‘uitploeg’ alsnog een verdiende aansluitingstreffer op. Een minuut voor de pauze kopte Alderweireld uit een corner van Theo Janssen ditmaal wel raak. De 2-1 was ook, en vooral, een morele opsteker. Het zorgde ervoor dat de kampioenen met iets meer zelfvertrouwen de kleedkamer opzochten. Met iets meer geluk was het de eerste helft zelfs nog tot een gelijkmaker gekomen. Captain De Jong liet de bal op het moment suprême en op slag van rust jammerlijk van zijn voet springen.

Basiskrachten Viktor Fischer en Mitchell Dijks maakten tegen PSV hun officiële debuut als Ajacied. De linksbuiten en linksback grepen hun kans in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Na een dik uur voetballen voegde ook Lasse Schöne zich bij de debutanten. De bekerwinnaar en landskampioen begonnen met een verschillende focus aan de strijd om de Johan Cruijff Schaal XVII. Ajax-trainer Frank de Boer omschreef de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal vooraf als ‘het slot van de voorbereiding’. Een goede competitiestart, volgende week wacht AZ in de Eredivisie, is belangrijker voor de Ajacied. Dick Advocaat omschreef het duel om de eerste voetbalprijs juist als de start van PSV in het nieuwe seizoen.

Het duel tussen Ajax en PSV was ook een krachtmeting tussen de jonge, frisse trainer-De Boer en de oude, slimme en geslepen Advocaat. De 64-jarige trainer van PSV – in 1996 en 1997 al eens winnaar van de Johan Cruijff Schaal - had pal na de rust opnieuw reden tot juichen. Nadat Ricardo van Rhijn en Kolbeinn Sigthórsson dicht bij een gelijkmaker waren geweest, tikte Ola Toivonen de fatale 3-1 binnen. Aan de treffer van de PSV-Zweed hing een sterke buitenspellucht. Arbiter Björn Kuipers gaf niettemin zijn goedkeuring aan PSV’s derde goal. Ook bij deze treffer zag de Amsterdamse defensie er niet erg solide uit. International Jetro Willems kon wel heel makkelijk opstomen, waarna de linksback Toivonen handig in stelling bracht. Vijf minuten later hadden de Mokummers geen klagen toen Narsingh zijn inzet op de paal mikte.

Ajax mazzelde zelfs toen centrale verdediger Marcelo de bal onhoudbaar voorbij zijn eigen doelman Przemyslaw Tyton kogelde. De Braziliaan rondde op aangeven van Özbiliz verrassend fraai af: 3-2. Spits Davy Klaassen speelde de wedstrijd uit als vervanger van Sigthórsson. Christian Eriksen en Gregory van der Wiel bleven buiten de wedstrijdselectie van De Boer. De – normaal gesproken – basiskrachten doen maandagavond extra wedstrijdritme op in de Supercupwedstrijd tussen Jong FC Twente en Jong Ajax. In de extra tijd tekende invaller Georginio Wijnaldum voor de 4-2.

,,De 4-2 vind ik uiteindelijk niet terecht als uitslag'', vervolgde De Boer, doelend op een minder groot krachtsverschil dan de cijfers doen vermoeden. ,,We zijn in de tweede helft strijdend ten onder gegaan. Uiteindelijk ga je het liefst met een goed gevoel het seizoen in. Daarom ben ik wel blij met wat we in de tweede helft lieten zien. Maar ik wil wel beter voetbal. In de competitie wil ik volgende week tegen AZ drie punten hebben.''

Zo werd het zondagavond PSV dat de eerste klap uitdeelde in het gloednieuwe seizoen 2012 – 2013. Ajax was helaas de club die de klap incasseerde. Met de start van het nieuwe Eredivisie-seizoen in zicht, legde PSV de tekortkomingen van Ajax pijnlijk bloot. Aan de vooravond van de échte seizoensstart verloor de regerend landskampioen, net als in 2011 zijn eerste slag. De strijd wordt nog lang en boeiend.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd PSV – Ajax en de terugblik van trainer Frank de Boer, Mitchell Dijks en Toby Alderweireld.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

De Johan Cruijff Schaal werd uiteindelijk een prooi voor PSV. De Johan Cruijff Schaal werd uiteindelijk een prooi voor PSV.
Aanvoerder Siem de Jong betreedt het veld in het uittenue (bekerwinnaar PSV speelde officieel thuis). Aanvoerder Siem de Jong betreedt het veld in het uittenue (bekerwinnaar PSV speelde officieel thuis).
Ajax' erelid Wim Schoevaart (94) was ook bij de Johan Cruijff Schaal aanwezig. Ajax' erelid Wim Schoevaart (94) was ook bij de Johan Cruijff Schaal aanwezig.
Bondscoach Louis van Gaal en zijn assistent Danny Blind waren op hun vijfde werkdag bij PSV - Ajax aanwezig. Bondscoach Louis van Gaal en zijn assistent Danny Blind waren op hun vijfde werkdag bij PSV - Ajax aanwezig.
De startende elf van Ajax. De startende elf van Ajax.
Mitchell Dijks maakte zijn officiële debuut in de Amsterdam ArenA. Mitchell Dijks maakte zijn officiële debuut in de Amsterdam ArenA.
Ook Viktor Fischer maakte zijn eerste officiële minuten in Ajax 1. Ook Viktor Fischer maakte zijn eerste officiële minuten in Ajax 1.
De bank van Ajax tijdens de eerste officiële wedstrijd van het seizoen 2012-2013. De bank van Ajax tijdens de eerste officiële wedstrijd van het seizoen 2012-2013.
Toby Alderweireld kopte Ajax vlak voor rust naar 2-1. Toby Alderweireld kopte Ajax vlak voor rust naar 2-1.
Vreugde bij Toby Alderweireld na de 2-1. Vreugde bij Toby Alderweireld na de 2-1.
Ricardo van Rhijn was kort na rust in de buurt van een doelpunt. Ricardo van Rhijn was kort na rust in de buurt van een doelpunt.
Stefan Pettersson in gesprek met assistent-bondscoach Danny Blind. Stefan Pettersson in gesprek met assistent-bondscoach Danny Blind.
Kolbeinn Sigthórsson kwam vijf kwartier in actie. Kolbeinn Sigthórsson kwam vijf kwartier in actie.
Kenneth Vermeer baalt na de 3-1 van PSV. Kenneth Vermeer baalt na de 3-1 van PSV.
Aras Özbiliz op jacht naar een doelpunt. Aras Özbiliz op jacht naar een doelpunt.
De Amsterdam ArenA was uitverkocht. De Amsterdam ArenA was uitverkocht.
Lasse Schöne maakte halverwege de tweede helft voor het eerst officieel zijn opwachting in Ajax 1. Lasse Schöne maakte halverwege de tweede helft voor het eerst officieel zijn opwachting in Ajax 1.
In de tweede helft ontstond er nog een klein opstootje. Janssen en PSV-keeper Tyton ontvingen geel. In de tweede helft ontstond er nog een klein opstootje. Janssen en PSV-keeper Tyton ontvingen geel.
Ajax moest genoegen nemen met de troostprijs plus een hand van PSV-icoon Willy van der Kuijlen. Ajax moest genoegen nemen met de troostprijs plus een hand van PSV-icoon Willy van der Kuijlen.
De Ajacieden kijken naar de juichende PSV'ers. De Ajacieden kijken naar de juichende PSV'ers.