Menu

PSV raakt uit zicht

Ajax zal zeer slechte herinneringen bewaren aan deze recente topper in Eindhoven. Hoewel de laatste overwinning van tien jaar terug is, hoopten de Ajacieden tegen PSV het goede spel van afgelopen dinsdag door te kunnen trekken. Dat lukte niet. Vooral Bogdan Lobont zal het treffen uit zijn geheugen willen bannen. De doelman ging niet vrijuit bij de 1-0 en raakte in de tweede helft geblesseerd aan zijn knie. Met de 2-0 kwam er een terechte eindstand op het scorebord. Ajax zakt daardoor op de ranglijst naar de zesde plaats.

Niet alleen Lobont moest aangeslagen worden gewisseld. Ook Mauro Rosales haalde het eindsignaal niet. In zijn eerste topper moest de Argentijn als linksbuiten aantreden, omdat Koeman Wesley Sonck als rechtsbuiten wilde handhaven. Dat was de enige wijziging die Ronald Koeman doorvoerde ten opzichte van het duel tegen Maccabi Tel-Aviv. Een keeperskeuze hoefde hij nog niet te maken, want Maarten Stekelenburg was nog niet fit genoeg.

Op de bank hadden wel enkele verschuivingen plaatsgevonden. Voor Nourdin Boukhari en Yannis Anastasiou was geen plaats ingeruimd. Daarentegen schoof Rasmus Lindgren voor het eerst sinds zijn komst naar Ajax in januari 2003 aan bij de selectie voor een officiële wedstrijd.

Er wachtte de Ajacieden een zware taak, want er mocht niet worden verloren in het Philips Stadion. Dan zou de achterstand immers al tien punten gaan bedragen. Dat de spanning hoog was, bleek al in de beginfase. Ajax leed veel balverlies en de controle lag bij PSV, dat elkaar beter wist te vinden. Maar de nervositeit had ook zijn charme. Het spel golfde daardoor op en neer, waarbij Ajax na een kwartier PSV terugdrong in de defensie en via Hatem Trabelsi een aantal aardige aanvallen op kon zetten.

Maar het was de thuisploeg die vijf minuten voor rust op voorsprong kwam. Een inzet van Young-Pyo Lee vanaf links ging er bij Bogdan Lobont in de korte hoek in, 1-0. Hoewel Ajax nog wel aandrong op de gelijkmaker, kon de aanval geen vuist maken. Wesley Sneijder: ,,Afgelopen dinsdag speelden we goed tegen Maccabi Tel-Aviv en die lijn wilden we doorzetten. We begonnen goed en PSV voelde angstig. Net op het moment dat we het wilden omzetten in doelpunten, kregen we die goal tegen. Dat was een ongelukkig moment."

Verdedigend was het wederom niet geweldig wat de Amsterdammers lieten zien. De manier waarop de 2-0 snel in de tweede helft tot stand kwam, was illustratief. Hatem Trabelsi en Johnny Heitinga konden Farfán niet van de bal zetten, waarna de linksbuiten de bal terug kon leggen op Lee. De voorzet van Lee werd vervolgens door de ongedekte John de Jong raak gekopt, 2-0.

Daarmee was de wedstrijd beslist. Maar voor Ajax werd het nog erger. Bogdan Lobont kwam kort na de tweede goal totaal verkeerd neer bij een landing en moest met een knieblessure, verrekking van de binnenband van zijn linkerknie, van het veld. Daardoor maakte Hans Vonk zijn debuut in Ajax 1. Nadat ook de verre van frisse Rosales het veld verliet, ging Ajax anders spelen. De rechterkant werd open gelaten en Wesley Sonck en Rafael van der Vaart speelden dichter bij elkaar. Nadat Stanley Aborah in de 69ste minuut Obodai had vervangen probeerde Ajax de stand een dragelijker aanzien te geven.

PSV - waarbij ook een keeperswissel moest worden doorgevoerd door een liesblessure van Gomes - hoefde duidelijk niet meer zo nodig, richtte zich vooral op de uitvallen en Ajax kon meer druk zetten. Het leidde tot enkele kleine mogelijkheden en tot een schot op de paal van Rafael van der Vaart, maar Ajax miste het venijn om ook daadwerkelijk de PSV-defensie - die in de competitie al sinds 22 augustus ongeslagen is - te kloppen. ,,Het was geen grootse wedstrijd", berustte trainer Ronald Koeman in zijn lot. ,,Voetballend gezien gebeurde er weinig voor de doelen. De 1-0 viel op een slecht moment voor ons en nadat PSV de 2-0 had gemaakt speelde de Eindhovense ploeg de wedstrijd slim uit. Wij hadden misschien een of twee momenten waarop we de aansluitingstreffer hadden kunnen maken. Dat gebeurde niet, maar het is niet anders."

Toch kijkt Koeman hoopvol vooruit. ,,De fase waarin wij zitten en de tegenstander van vandaag betekenen niet dat ik geen hoop meer heb. Ik voel me ook niet in de steek gelaten door de spelers. Natuurlijk weet ik ook wel dat het niet fantastisch was, dat de uitvoering onvoldoende was en dat we aanvallend te weinig hebben gebracht."

Rafael van der Vaart besloot kort en krachtig. ,,Vandaag hebben we niet zo best gespeeld. Nu moeten we verder gaan zoals we dinsdag speelden."