Menu

PSV toch weer te sterk in Arena

Deze editie van Ajax - PSV verdiende het predikaat topper, al was het niveau niet 90 minuten torenhoog. Maar een topper was het, met als inzet de koppositie in de eredivisie. Het spel was op het scherp van de snede, er zat spanning in, dubieuze beslissingen en fraaie acties. Daarnaast kreeg het publiek negen doelpunten te zien, waarvan er zes op het wedstrijdformulier verschenen. Ajax trok aan het kortste eind: 2-4.

Zo lukte het ook deze voetbaljaargang niet om PSV voor de competitie in de Arena te kloppen. De Eindhovense ploeg was vorig seizoen de laatste die Ajax verschalkte en dit seizoen dus weer de eerste. En daar had Ajax eigenlijk niet op gerekend. Want Ajax hoefde niet meer angstig te zijn voor PSV. De laatste twee onderlinge duels in de Arena waren namelijk met respectievelijk 3-0 en 3-1 in Amsterdams voordeel beslist. Maar deze ontmoeting was andere koek.

PSV was gebrand op eerherstel. Dat de ploeg voor het zevende jaar de tweede ronde niet haalde van het prestigieuze Champions-Leaguetoernooi doet zeer in Eindhoven. Erg zeer. Dan is elk nationaal succesje meegenomen. Vorige week lieten de spelers dat al zien door een flitsende start tegen FC Utrecht. Daar had Ajax van moeten leren. De Amsterdammers zullen die wedstrijd immers ook gezien hebben. Maar daar leek het niet op.

Ajax stond met de rug tegen de muur. De verdediging, waarin Hatem Trabelsi (en ook John O’Brien nog altijd) node wordt gemist, wist zich geen raad met de snelheid van Robben en Rommedahl, de behendigheid van Kezman en het sleurwerk van Vennegoor of Hesselink. Aanvoerder Cristian Chivu speelde wel en moest in de openingsfase bergen werk verzetten. Dat kon zijn nog niet herstelde lichaam echter niet aan. Na zeven minuten was het over en uit, vloog de aanvoerdersband door de lucht naar André Bergdølmo en hees de Roemeen zich weer in z’n trainingsbroek. De eeuwwedstrijd in Madrid kan hij derhalve ook wel vergeten. Koeman: ,,Dat zit er wel in, want geblesseerde voetballers moeten zich hier laten behandelen.” Meer woorden maakte de trainer niet vuil aan de opmerkelijk snelle aftocht van zijn aanvoerder.

Maar blij kan Koeman daar niet mee geweest zijn. In de derde opeenvolgende wedstrijd moest hij snel een gedwongen wissel doorvoeren. En dat is nooit goed voor de organisatie. Chivu’s vervanger trof echter geen enkele blaam. Petri Pasanen speelde ook dit keer solide en sterk. Bij die wissel bleef het in de eerste helft niet, want ook Maxwell ging na 35 minuten naar de kant. Witschge kwam voor hem binnen de lijnen. Waarom niet gestart met een van de uitblinkers van dinsdag tegen AS Roma? Koeman: ,,Ik wilde starten met Jelle van Damme als linksback, want ik vind hem na O’Brien de beste linksback die we hebben. Omdat we al met Jari Litmanen op het middenveld stonden, dacht ik aan het type voetballer dat Maxwell is, meer te hebben. Omdat het publiek al na twee keer balverlies van Maxwell om Witschge begon te roepen, werd het voor Maxwell steeds vervelender. Ik wilde niet aan die roep van het publiek toegeven, maar Maxwell gaf ook aan dat hij last had. Dan haal je hem eruit.”

Op het moment dat Witschge in het veld kwam, stond het alweer gelijk. PSV begon overweldigend aan de wedstrijd. Met agressief en snel spel sneden de Eindhovenaren door de linies van Ajax. Nadat Kezman in de vierde minuut al had gescoord, maar Bossen de goal vanwege buitenspel afkeurde, vond Arjan Robben in de veertiende minuut wel het doel, 0-1.

Direct daarna kreeg Ajax ook mogelijkheden. Dat was voornamelijk te danken aan de excellerende Zlatan. De Zweed speelde zich keer op keer vrij, was oersterk aan de bal, scoorde in de 21ste minuut de gelijkmaker maar ook hij zag de treffer wegens vermeend buitenspel afgekeurd worden. Vier minuten later mondde een fantastische actie van de spits uit in een schot op de paal. Eindelijk lukte het in de 27ste minuut wel. Het schot was van Litmanen, Waterreus keerde nog maar de zeer scherpe Zlatan prikte het vierduizendste doelpunt van Ajax in de Eredivisie binnen, 1-1.

Het had zelfs bij rust nog 2-1 kunnen staan, want hoewel Zlatan geblesseerd in het strafschopgebied lag, stuurde Litmanen met een mooie pass Andy van der Meyde de diepte in. De zwervende buitenspeler – hij dook dan weer aan de linkerkant, dan weer aan de rechterkant op – was echter later bij de bal dan de PSV-doelman.

Na rust moest Ajax, dat zich goed had hersteld van het slechte eerste kwartier, attent blijven, duels winnen en scherp verdedigen. Dat ging echter al snel fout. In de derde minuut kwam PSV door de individuele kwaliteit van Mateja Kezman weer op voorsprong, 1-2.

Ook nu duurde het niet lang voordat Ajax egaliseerde. Andy van der Meyde bekroonde zijn honderdste officiële wedstrijd voor Ajax met een doelpunt in de 55ste minuut, 2-2.

Toch verslapte de aandacht weer. Scheidsrechter Bossen floot niet voor een overtreding van Kezman op Bergdølmo, waarna Stekelenburg in de lucht de bal miste en Vennegoor of Hesselink binnentikte. Ook die treffer viel in de 55ste minuut. Grappig om te zien was dat Stekelenburg na de goal de bal uit het net viste, deze neerlegde of hij een vrije trap mee had gekregen en prachtig passte op Galasek. De Tsjech liep door, omspeelde Waterreus en scoorde. De moeite was tevergeefs, want Ajax stond toch echt met 2-3 achter.

,,Toen hadden wij de kracht niet meer om terug in de wedstrijd te komen”, zei Koeman na afloop. ,,Maar ik kan de ploeg niets kwalijk nemen. Iedereen heeft hard gevochten, maar vanaf het begin van de wedstrijd liepen wij achter de feiten aan. PSV was agressiever, wij te onrustig waardoor we veel balverlies leden. We komen twee keer knap terug van achterstand, maar na de derde goal lukte dat niet meer.”

Zlatan was in de 66ste minuut nog het dichtste bij weer een gelijkmaker. Na een prachtige individuele actie schoot de Zweed op de paal. Het was de laatste grote kans voor Ajax.

Twaalf minuten voor tijd kopte Vennegoor of Hesselink PSV nog naar 2-4. Via een kopbal van Zlatan, een vrije trap van Galasek en een tip-in van Mido kreeg Ajax nog kleine mogelijkheden. Het mocht echter niet baten. De eerste nederlaag van het seizoen was een feit. Volgende week wacht Excelsior in Rotterdam en daarna krijgen de Ajacieden twee weken rust om te herstellen van een zeer zware eerste seizoenhelft.