Menu
Puur Ajax: pure nostalgie

Puur Ajax: pure nostalgie

In meer dan veertig jaar als vrijwillige redacteur bij het Ajax Clubnieuws maakte Tijn Middendorp ongeveer honderdvijftig interviews. Van spelers, trainers tot de chauffeur van de Ajax-bus: Middendorp sprak ze en bundelde veertig van hun verhalen; Puur Ajax.

,,Het liefst had ik alle honderdvijftig interviews gebundeld", meent Middendorp. Dat bleek echter wat teveel te zijn. ,,Ik moest dus kiezen, wie wel en wie niet. Niet eenvoudig. Om het me wat gemakkelijker te maken, besloot ik geen spelers uit die tijd te selecteren. Vooruit, op één na: Frank Rijkaard, de eerste fullprof die zijn school op jonge leeftijd vaarwel zei en zijn schoolopleiding met succes bij Ajax vervolgde."

De keuze van Middendorp om slechts één interview met een speler in zijn boek te bundelen, laat direct zien wat hij met het boek beoogt: het pure gevoel laten spreken van mensen die zich voor langere tijd voor en achter de schermen van Ajax bevinden. ,,Het was verleidelijk om juist wel spelers aan het woord te laten maar, met alle respect, ik vind de vertellingen van clubmensen mooier, gevoeliger. En soms zelfs emotioneler als ik luisterde naar hun verhalen, hoe zij over hun liefde voor de club vertelden."

De clubliefde van de betrokkenen en de korte, directe manier van schrijven leveren veertig unieke interviews op. Het boek is in te delen in vier periodes (Jaren '60, Jaren '70, Jaren '80 en Jaren '90) waardoor een goed beeld wordt geschetst van de ontwikkeling van de beste voetbalclub van Nederland. De verhalen met Jaap Belmer, kussentjesverkoper in de Meer en het conciërge-echtpaar Jan en Stijntje Lens zijn nostalgisch. Eigenzinnige gesprekken met Arie van Eijden, Michael van Praag, Bobby Haarms en Hennie Heinrichs zorgen voor een nooit vertoond kijkje achter de Ajax-schermen in de jaren vlak voor de verhuizing naar de Amsterdam ArenA.

Puur Ajax van Tijn Middendorp is vanaf heden verkrijgbaar bij de betere boekhandel.